De archieven van 25 januari (025) President Kennedy ontdekt de kracht van het medium radio

Leestijd: 3 minuten

De historie conserveren is de bedoeling van dit dagelijkse rubriekje waarin je alle opvallende gebeurtenissen uit de wereld van de vrije, de publieke, de commerciële en de zeezenderradio (en af en toe een vleugje tv) terugvindt. Uit binnen- en buitenland. Het cijfer in kop verwijst naar de actuele dag van het jaar. Zij die deze reeks willen bijhouden, kunnen ze bijgevolg op nummer klasseren.

2001

Bert Geenen (foto bovenaan), de nieuwe radio-programmadirecteur van de Vlaamse Media Maatschappij (VMM), en Peter Hoogland hebben een aangepast schema voor TOPradio klaar dat op maandag 29 januari 2001 start.


Lees verder onder de advertentie


2002

– De vereniging van Franstalige Radio’s heet ‘Les Radios Francophones Publiques’. Radio France, de RTBF, Radio Suisse Romande en Radio Canada werken al vijftig jaar samen. Informatie, Cultuur, Muziek en degelijke programma’s moeten de kwaliteit optimaliseren.

– Een technische ploeg maakt om 15:15 uur een einde aan de problemen bij Contact 2 in Brussel. Naast het slecht functioneren van de kanalen en van het stereogeluid ontbrak ook de RDS-tekst.

– De toekomstige Brasschaatse oldieszender Radio BRO en Radio Park werken voor de nationale en regionale nieuwsuitzendingen samen. Door op twee verschillende doelgroepen te mikken, hoopt men ook de reclamecampagnes aantrekkelijker te maken.

2006

Passe-Partout Vlaanderen en Traffic FM werken samen. Het nationale huis-aan-huis blad verleent promotionele steun en werkt als regionale reclameregie.

2007
 
Pascal Degrez die bij het Franstalige NRJ in Wallonië de ochtend verzorgde, gaat bij Contact de ontbijtshow samenstellen. Bovendien krijgt hij een adviserende rol bij de programmering.


1970
 
De Mebo I brengt het zendkristal, de zenders en een zware ankerketting aan boord van de Mebo II ten behoeve van de toekomstige zeezender Radio Nordsee International. Het materiaal werd later dan gepland aangevoerd omdat de eigenaren een actie van de Panamese ambassadeur vreesden. Die handelde, naar verluidt, onder druk van de Nederlandse regering. Na de installatie van de geleverde onderdelen wordt een testtoon via 6210 kHz uitgezonden.

1998

Het positieve imago van Radio 538 staat op de helling wanneer blijkt dat via het tijdschrift 538Newz, pillen met een hoge dosis van het pepmiddel Efredine aan minderjarigen werden uitgedeeld. Het station schrapt de samenwerking met de uitgever Magazine Makers in Hilversum.1961: Verenigde Staten

John F. Kennedy is de eerste Amerikaanse president die een toespraak rechtstreeks via de radio laat uitzenden.

1965: Groot Hertogdom Luxemburg

De stijgende populariteit van de zeezenders zorgt voor een drastische inkrimping van de Nederlandstalige uitzendingen van Radio Luxemburg tot nog slechts negentig minuten per dag in twee blokken. Eentje van 07:30 tot 08:00 uur en een tweede tussen van 17:30 en 19:00 uur.

1969: Duitsland

Zakenman Emilie Lüthi trekt zich uit een gepland zeezenderproject terug omdat de regering een wet naar voorbeeld van de Britse Marine Offences Act wil invoeren.

1998: Israël

De politie en diverse inspecteurs van het Ministerie van Communicatie nemen de illegale radiozender Kol Hanishama uit Charidi in beslag.

2006: Verenigd Koninkrijk

Marc Damaze haalt de woede van de luisteraars van BBC Radio 4 op de hals door het bekende stationsthema, The UK-Theme te schrappen. Hij voorziet vanaf april om 05:30 uur, het tijdstip waarop het muzikale visitekaartje steeds liep, een nieuws-en scheepsvaartbulletin.

2007: Duitsland

Sky Radio beëindigt de DAB-uitzendingen in de deelstaat Hessen. De mediaraad LPR besloot eerder de subsidie voor dergelijke initiatieven drastisch te verminderen.

Je zou ook interesse kunnen hebben in...

2004: Maar liefst vier radio’s in Torhout? Eén lokale zender per 4.700 inwoners Begin jaren tachtig waren er, net als op andere plaatsen in Vlaanderen, heel wat radio's actief in het West-Vlaamse stadje Torhout. In 2004 zal dit plaatsje van nog geen 20.000 inw...
Het radiodagboek 23 juli (204) Ook dit had vandaag in jouw geschiedenisboek moeten staan De historie conserveren is de bedoeling van dit dagelijkse rubriekje waarin je alle opvallende gebeurtenissen uit de wereld van de vrije, de publieke, de commerciële en de zeezende...
2006: VMMa verheugd over EU-uitspraak Europa vraagt extra uitleg aan de VRT "De Europese Commissie heeft een duidelijk signaal gegeven dat overcompensatie van de VRT te allen tijde moet vermeden worden en dat de subsidies voor de openbare omroep niet lange...
Het radiodagboek van 22 juli (203) Ook dit had vandaag in jouw geschiedenisboek moeten sta... De historie conserveren is de bedoeling van dit dagelijkse rubriekje waarin je alle opvallende gebeurtenissen uit de wereld van de vrije, de publieke, de commerciële en de zeezende...
Het radiodagboek van 21 juli (202) Ook dit had vandaag in jouw geschiedenisboek moeten sta... De historie conserveren is de bedoeling van dit dagelijkse rubriekje waarin je alle opvallende gebeurtenissen uit de wereld van de vrije, de publieke, de commerciële en de zeezende...
2010: EUradio FM in Brussel? Ook VRT probeerde ooit een Europees radioproject Wordt in de hoofdstad de komst van een Engelstalig radiostation voorbereid? Mogelijk. We trokken op onderzoek, maar heel veel wijzer zijn we (nog) niet geworden. Wel zeker is het f...
Deel of print dit artikel
Amptec
TVV Sound
Amptec
TVV Sound
Spotlight
Amptec

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *