De archieven van 24 januari (024) Deckers & Ornelis vergeleken zussen Williams met 'bosapen'

Leestijd: 4 minuten

De historie conserveren is de bedoeling van dit dagelijkse rubriekje waarin je alle opvallende gebeurtenissen uit de wereld van de vrije, de publieke, de commerciële en de zeezenderradio (en af en toe een vleugje tv) terugvindt. Uit binnen- en buitenland. Het cijfer in kop verwijst naar de actuele dag van het jaar. Zij die deze reeks willen bijhouden, kunnen ze bijgevolg op nummer klasseren.

1982

De politie blijft Radio Maeva achtervolgen en maakt weer een einde aan de uitzendingen.

2002
 
– De drie Antwerpse filialen van C-Dance, die sinds 23 januari enkel een draaggolf uitzonden, brengen opnieuw muziek. Waarom men uit de lucht was, wordt als een ‘interne kwestie’ bestempeld.


Lees verder onder de advertentie


– Qmusic brengt om 14:22 uur de Geelse steunzender op 93.5 MHz in de lucht.

– RGR, dat acht stations in de wijde Leuvense omgeving exploiteert, neemt het onafhankelijke Radio Rebecca uit Aarschot over en kondigt de start van een tweede netwerk op 1 februari aan. Daarop zal men enkel classics uitzenden.

– Contact 2 in Brussel zendt slechts op één kanaal uit. Dit levert een belabberde stereoklank op.

2002

De Franse gemeenschapsregering stelt tijdens een preselectie Jean-Paul Philippot van de IRIS-ziekenhuizen als nieuwe baas van de RTBF voor.

2003
 
– Radio Contact neemt het landelijke Qmusic op de korrel vanwege de racistische uitspraken van Sven Ornelis en Erwin Deckers. Zij hadden, zonder excuses te hebben aangeboden, de tennissterren Serena en Venus Williams met ‘bosapen’ vergeleken. In 2001 werd bij een gelijkaardig incident een Contact-medewerker niet alleen ontslagen maar moest het station ook een forse boete betalen.

– De voormalig Gentse afdeling van NRJ, Studio EKZ (105.7 MHz) kondigt via de RDS-tekst de komst van Cool FM aan.

2005


Er breekt bij de RTBF een spontane staking onder het personeel uit. Men is niet tevreden met het werkreglement. Men vreest tevens dat de openbare Franstalige omroep meer opdrachten zal uitbesteden. Bij de collega’s van de televisie worden enkel een journaal en een film uitgezonden.

2006

– VMMa, de moederholding van onder meer Qmusic plant twee digitale radiostations. Men wil op diverse doelgroepen mikken.

– De MR pleit voor de afschaffing van het kijk- en luistergeld in Wallonië. De Franstalige liberalen, die in de oppositie van het parlement zetelen, willen niet dat het gewest de inkomsten verliest, maar zijn voorstander van een belasting die meer aan de hedendaagse samenleving is aangepast.

1994

De Nederlandse overheid geeft etherfrequenties aan de diverse commerciële stations. Radio Noordzee Nationaal, Classic FM, Radio 10 Gold, AM Nieuws en Holland FM vallen in de prijzen. Sky Radio en Radio 538, die niet in aanmerking kwamen, reageren woedend en kondigen verdere acties aan.1997

SBS, de moedermaatschappij van SBS6, Net5, Veronica en VT4 legt een klacht neer tegen het Nederlandse televisiestation RTL5 in. Men zou de gemaakte afspraken over het format ‘nieuws en actualiteiten’ niet nakomen.

2002

– Robert Jensen en zijn ochtendploeg bij Yorin FM halen de woede van de Nederlandse Rijksvoorlichtingsdienst op hun hals. Sidekick Eddo beschreef de komende echtgenote van Prins Willem Alexander, Maxima als een ‘Argentijnse sloerie’ en een ‘Argentijnse hoer’. Een luisteraar uit de Friese stad Sneek, die via een telefoongesprek de overheid alarmeerde, noemde de uitspraken ‘buitensporig’. Het bedrijf ‘Dutchtone’, dat via ‘Jensen in de ochtend’ een bruiloftsactie sponsorde, beëindigt dadelijk de campagne.

– Adam Curry is terug op de Nederlandse radio. Hij zal vanaf 8 maart met Jeroen Kijk in de Vegte voor BNN, op vrijdagavond, bij Radio 2 het weekend openen.

2003
 
De naar Noordzee FM vertrokken Gordon wordt bij Radio 538 door Rick van Velthuyzen opgevolgd.

2004

Radio 10 krijgt op AM 1395 kHz na 23:00 uur zendtijduitbreiding.

2006 

Sky Radio krijgt een steunzender in Amsterdam. Het vermogen bedraagt 40 Watt. Men kan zo de storingen in bepaalde gebieden van de stad oplossen.

1985: Verenigd Koninkrijk

Roy Lindau, de voorzitter van Music Media International en hoofdverantwoordelijke van Laser 558 wordt door John Moss vervangen.

1987: Verenigd Koninkrijk

Laser Hot Hits keert tussen 08:16 en 12:19 uur terug in de lucht met een laag zendvermogen van 2 kW. Om 18:16 uur kondigt Brandy Lee (foto bovenaan) het vervolg van de testuitzendingen aan op 25 januari vanaf 06:00 uur. Na ‘Thank You For The Music’ van Abba, stopt het Amerikaanse station om 20:01 uur.

2001: Verenigd Koninkrijk

De voormalige zeezender Radio London krijgt een tijdelijke licentie om tussen 4 en 31 augustus uit te zenden. Een aantal oud-medewerkers zal vanuit een caravan aan het einde van de pier in Clacton, programma’s verzorgen.

2000: Duitsland

Jam FM, de enige R&B-zender in het land, krijgt na een lange juridische strijd een eerste etherfrequentie (99.6 MHz) in Saarbrücken, de hoofdstad van Saarland. Pogingen om in Berlijn en in Nedersacksen dergelijke vergunningen in de wacht te slepen, draaiden op niets uit.

2001: Verenigd Koninkrijk


Peter Moore van de Caroline-organisatie ontkent in alle talen dat de Ross Revenge vanwege een onbetaalde factuur van 2.500 pond niet kan gebruikt worden. De resterende 1.500 pond mogen immers betaald worden wanneer het financieel weer beter gaat.

2006: Verenigd Koninkrijk

Christian O’Connell, tot voor kort aan het werk bij het alternatieve rockstation XFM, start als nieuwe ochtendpresentator bij Virgin Radio. Hij vervangt het duo Pete en Geoff.

2006: Verenigde Staten

De maatschappij Walt Disney verkoopt ABC Radio voor 2,5 miljard dollar. De Citadel Broadcasting Company doet een bod op 22 van 71 stations met een hoge waarde. Het gaat om non-stop en praatstations.

Je zou ook interesse kunnen hebben in...

2009: Radio Scorpio wordt vandaag 30 (video) Vaak dood verklaard, toch nog altijd springle... Radio Scorpio viert vandaag zijn dertigste verjaardag. 'Een prima gelegenheid om het luisterbereik te vergroten', oordeelde men en dus is 's lands oudste 'vrije zender' nu ook via ...
Het radiodagboek van 17 oktober – 289 (video) Ook dit had vandaag in jouw geschieden... De historie conserveren is de bedoeling van dit dagelijkse rubriekje waarin je alle opvallende gebeurtenissen uit de wereld van de vrije, de publieke, de commerciële en de zeezende...
De soldaten van de nationale omroep (audio) Verzoekprogramma werd kweekvijver voor radiota... In een ander stukje leest u vandaag over de theater revival van het ’Solatenhalfuurtje’. Het programma wordt er omschreven als legendarisch. Ouder luisteraars zullen dit zonder pro...
Het radiodagboek van 16 oktober – 288 (audio) Ook dit had vandaag in jouw geschieden... De historie conserveren is de bedoeling van dit dagelijkse rubriekje waarin je alle opvallende gebeurtenissen uit de wereld van de vrije, de publieke, de commerciële en de zeezende...
2011: Aangepaste vormgeving bij Studio Brussel 'Life Is Music' Alle toonaangevende radiostations ruilden inmiddels hun zomerse outfit voor een aangepaste herfst- en winter-inkadering. NRJ, Sky Radio, RTL en vele anderen gaven de aanzet. Studio...
Het radiodagboek van 15 oktober – 287 (audio) Ook dit had vandaag in jouw geschieden... De historie conserveren is de bedoeling van dit dagelijkse rubriekje waarin je alle opvallende gebeurtenissen uit de wereld van de vrije, de publieke, de commerciële en de zeezende...
Deel of print dit artikel
TVV Sound
TVV Sound
Spotlight

Reageer op dit artikel

avatar
  Inschrijven  
Abonneren op
Meer in Retro
2011: Radio Caroline hengelt naar AM-vergunning
De archieven van 23 januari (023)
2001: VRT radionieuws krijgt nieuwsankers
De archieven van 22 januari (022)
2012: Peter Van de Veire wil wereldrecord (video)
De archieven van 21 januari (021)
Sluiten