De archieven van 23 januari (023) Algemeen Dagblad: Radio Nordsee International is op komst

Leestijd: 4 minuten

De historie conserveren is de bedoeling van dit dagelijkse rubriekje waarin je alle opvallende gebeurtenissen uit de wereld van de vrije, de publieke, de commerciële en de zeezenderradio (en af en toe een vleugje tv) terugvindt. Uit binnen- en buitenland. Het cijfer in kop verwijst naar de actuele dag van het jaar. Zij die deze reeks willen bijhouden, kunnen ze bijgevolg op nummer klasseren.


2002

De NV Vlaamse Zendmaatschappij, die NRJ-Vlaanderen sinds 1998 exploiteerde, gaat vrijwillig in vereffening. Het bericht staat op de site van het Ministerie van Justitie.

2003

– Qmusic belandt in een uitermate lastig parket. Sven Ornelis en Erwin Deckers vergelijken de tennissende zussen Williams tijdens het verslag van de halve finales op de Australian Open in Melbourne met ‘bosapen’. Luisteraar Pierre Van Doorn, zelf een kleurling, dient een klacht tegen het duo in. Die blijft evenwel zonder gevolgen. Bij Radio Contact werd in 2001 een presentator, die Venus en Serena Williams op een gelijkaardige manier had aangepakt, zonder pardon aan de deur gezet. Het Franstalige netwerk kreeg zelfs een forse boete.


Lees verder onder de advertentie


– Radio Contact Vlaanderen keert, na een verblijf in een geïmproviseerde ruimte, naar de oude studio terug. Tussen 23:10 en 23:15 uur ondervindt het audiosignaal problemen maar het euvel wordt snel verholpen.

– De Gentse Contact 2 (105.3 MHz) verdwijnt door een korte stroomonderbreking uit de lucht. Hierdoor zijn TOPradio Trend uit Waregem en Contact 2 in Vlierzele, die op 105.3 en op 105.4 MHz uitzenden, duidelijk in de Arteveldestad te ontvangen.

– Contact en Contact 2 in Herentals onderbreken even de uitzendingen voor de plaatsing van nieuwe antennes.

– C-Dance kampt met technische problemen in de Antwerpse provincie. De afdelingen in de Scheldestad, Schoten en Willebroek zenden slechts een draaggolf uit. Waarnemers gokken op een overname door de Vlaamse Mediamaatschappij, die het bereik van TOPradio wenst uit te breiden.

2007

– De geplande vernieuwing van Radio 1, de nieuws- en sportzender van de VRT, die voor 2 april was gepland, wordt uitgesteld. Er wordt gefluisterd dat het restylen van het station niet zo vlot verloopt als verwacht.

– De problemen na de blikseminslag bij het Limburgse GRK zijn opgelost. Het signaal klinkt als vanouds.

1966

De MV Mi Amigo, het zendschip van Radio Caroline South, dat na de storm van 19 januari eindelijk kon losgetrokken worden, komt in de haven van Zaandam aan.

1968

Het Algemeen Dagblad voorspelt de snelle komst van een drijvende popzender uit Nederland. Radio Nordsee International wil na een reeks testuitzendingen, die op 1 december moeten beginnen, twintig uur popmuziek en reclameboodschappen per dag uitzenden.1986

De rechtszaak over de teruggave van het zendschip de Magda Maria van waarop o.a. Radio Paradijs in de zomer van 1981 zou starten, wordt weer uitgesteld. Volgens advocaat de Jonge komt er eind maart 1986 een definitieve zitting waarop de uiteindelijke beslissing zal vallen.

1998

Via de kabelnetwerken in Den Haag (101.5 MHz) en Rotterdam (91.4 MHz) start Country FM. Naast uitgebreide aandacht voor Johnny Cash en Dolly Parton komen grote namen als The Eagles, Shania Twain, The Maverickx, Crosby, Stills, Nash and Young voorbij.

2004

– Geruchten hebben het opnieuw over de terugkeer van Robert Jensen bij Yorin FM.

– Gijs Staverman wordt als vervanger van Ruud de Wild bij 3FM genoemd. Een verhaal dat de voormalige Veronica-medewerker snel ontkent.

1970: Verenigd Koninkrijk en Duitsland

De eerste testuitzendingen van Radio Northsea International via de kortegolffrequentie 6210 kHz en via de 102.0 MHz op FM, starten om 23.00 uur. De non-stop muziek wordt met meertalige aankondigingen van Roger Day (Engels) en Horst Reiner (Duits) afgewisseld.

1984: Verenigd Koninkrijk

De eigenaar van Radio Caroline Ronan O’ Rahilly en de directie van Laser onderzoeken, tijdens een vergadering, alle samenwerkingsvormen gaande van de bevoorrading tot de bouw van een degelijke zendmast voor de MV Communicator. De Ier biedt het Amerikaanse station een van zijn scheepsbouwers aan.

1987: Verenigd Koninkrijk

Laser Hot Hits test opnieuw tussen 06:02 en 18:00 uur. Johnny Lewis meldt dat het station voor onderhoudswerkzaamheden aan de antennes uit de lucht gaat. Brandy Lee en D.L.Bogart (Foto bovenaan: in de boordstudio van de Communicator – Credits: Pat Shea), die via een advertentie in het Amerikaanse tijdschrift Trade and Records werden aangeworven, komen aan bood van de MV Communicator.

2001: Rusland

De Stem van Rusland, die in 1999 stopte, hervat met een zender van 1200 Watt de uitzendingen vanuit Tiblisskaja in de Kaukasus.

Je zou ook interesse kunnen hebben in...

2004: Maar liefst vier radio’s in Torhout? Eén lokale zender per 4.700 inwoners Begin jaren tachtig waren er, net als op andere plaatsen in Vlaanderen, heel wat radio's actief in het West-Vlaamse stadje Torhout. In 2004 zal dit plaatsje van nog geen 20.000 inw...
Het radiodagboek 23 juli (204) Ook dit had vandaag in jouw geschiedenisboek moeten staan De historie conserveren is de bedoeling van dit dagelijkse rubriekje waarin je alle opvallende gebeurtenissen uit de wereld van de vrije, de publieke, de commerciële en de zeezende...
2006: VMMa verheugd over EU-uitspraak Europa vraagt extra uitleg aan de VRT "De Europese Commissie heeft een duidelijk signaal gegeven dat overcompensatie van de VRT te allen tijde moet vermeden worden en dat de subsidies voor de openbare omroep niet lange...
Het radiodagboek van 22 juli (203) Ook dit had vandaag in jouw geschiedenisboek moeten sta... De historie conserveren is de bedoeling van dit dagelijkse rubriekje waarin je alle opvallende gebeurtenissen uit de wereld van de vrije, de publieke, de commerciële en de zeezende...
2011: Politiek wil dat MNM zich jaarlijks bewijst Voorbehoud tegen het schrappen van Radio... Op het politiek debat naar aanleiding van de nieuwe VRT-beheersovereenkomst/vijfjarenplan weerde commissievoorzitter Philippe De Coene (foto bovenaan) van dezelfde partij als Media...
Het radiodagboek van 21 juli (202) Ook dit had vandaag in jouw geschiedenisboek moeten sta... De historie conserveren is de bedoeling van dit dagelijkse rubriekje waarin je alle opvallende gebeurtenissen uit de wereld van de vrije, de publieke, de commerciële en de zeezende...
Deel of print dit artikel
TVV Sound
TVV Sound
Spotlight
Amptec
Amptec
Amptec

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *