De archieven van 22 november (326) Het definitieve einde van de zeezenders

Leestijd: 2 minuten

De historie conserveren is de bedoeling van dit dagelijkse rubriekje waarin je alle opvallende gebeurtenissen uit de wereld van de vrije, de publieke, de commerciële en de zeezenderradio (en af en toe een vleugje tv) terugvindt. Uit binnen- en buitenland. Het cijfer in kop verwijst naar de actuele dag van het jaar. Zij die deze reeks willen bijhouden, kunnen ze bijgevolg op nummer klasseren.

1963, Zeezender

Het eigenlijke debuut van Harmen Siezen bij Radio Veronica loopt vertraging op. Door de moord op de Amerikaanse president John F. Kennedy, in de straten van Dallas, wordt de eerste aflevering van ‘Muziek tegen middernacht’ nooit uitgezonden. Gelijktijdig met The Voice Of America draait Veronica enkel rouwmuziek.

1969, Zeezender 

De eerste foto’s van de Mebo II in Slikkerveer , het zendschip van Radio Nordsee International, verschijnen in de pers.

1970, Zeezender 

Tijdens een storm op de Noordzee breekt het anker van de Mebo II, het zendschip van Radio Noordzee Internationaal.

1991, Zeezender  

Het zendschip van Radio Caroline wordt van de Goodwin Sands zandbank los getrokken en naar de haven van Dover versleept. Na een grondige controle wordt de MV Ross Revenge zeeonwaardig verklaard. Dit betekent het definitieve einde van het Europese zeezendertijdperk.

1997, België

Vlaanderen maakt via de Mechelse kabel kennis met Radio Flandria. Het project van Jeroen Soer en Peter Van Dam, die vanuit het Groot Hertogdom Luxemburg opereren, is een antwoord op het Nederlandse Sky Radio.

2000, België

Minister Dirk Van Mechelen geeft in de Mediacommissie van het Vlaamse parlement meer uitleg over de toekomst van de commerciële radiostations. Hij plant de verdeling van 64 in plaats van 67 FM-frequenties.

2001, België

– Q Music start twee nieuwe zenders. Het gaat om de 95.8 MHz voor Leuven en de 93.0 MHz voor de Aalsterse omgeving. In Brussel is er nog steeds ruis te horen.

– Michel Follet wordt aangeworven om Radio Mango vanaf januari 2002 te leiden.

2002, België

– Radio Mango wordt in Antwerpen even via het netwerk van Radio Atlantis verspreid.

– De website van de Financieel Economische Tijd meldt dat Think-Media de aandelen in 4FM moet verkopen omdat het budget helemaal op is.

2004, Nederland

Radio 538 blijft met 12,8% marktleider op basis van het luisteronderzoek uitgevoerd door het bureau Intomart. Sky Radio behoudt met 10,3% de tweede plaats maar wordt door Radio 2 bedreigd. De zender stijgt met 0,7% en scoort 10%. Radio 3FM gaat met 0,6% van 5,7% naar 6,3%.

2005, Nederland 

Gerard Ekdom wordt de tweede DJ, die samen met Giel Beelen in het Glazen Huis in Utrecht zal opgesloten worden. Samen met een nog derde te kiezen presentator zal 3FM geld voor het goede doel inzamelen.

2006, België

Een hevige blikseminslag haalt om 19:00 uur Radio Contact, Radio Diest en Radio Contact Vlaams Brabant uit de lucht.

Je zou ook interesse kunnen hebben in...

De dag dat België de radio uitvond (2) Theo Fleischman de 'vader' van het radionieuws Oorlogen zijn wel vaker de aanleiding voor het versneld verbeteren van bestaande technologieën. Meestal niet uitgevonden met de meest vredelievende bedoelingen. Pas achteraf plukt ...
2008: Imde baalt van VRT-zendmasten Maar kunnen spoedig opgelucht adem halen Bewoners van Imde, een deelgemeente van Meise, kunnen binnenkort weer mobiel bellen. Door stralingshinder van de lokale VRT-radiomasten was dat zo goed als onmogelijk. De openbare ...
Het radiodagboek van 24 maart (083) Ook dit had vandaag in jouw geschiedenisboek moeten st... De historie conserveren is de bedoeling van dit dagelijkse rubriekje waarin je alle opvallende gebeurtenissen uit de wereld van de vrije, de publieke, de commerciële en de zeezende...
De dag dat België de radio uitvond (1) Voor het eerst werd er muziek uitgezonden in Europa... De datum van 28 maart is al over minder dan ween week. Niet zomaar een voorjaarsdag in de geschiedenis van de Belgische radio. Zo begon Radio Donna met uitzenden op die dag in 1992...
Het radiodagboek van 23 maart (082) Ook dit had vandaag in jouw geschiedenisboek moeten st... De historie conserveren is de bedoeling van dit dagelijkse rubriekje waarin je alle opvallende gebeurtenissen uit de wereld van de vrije, de publieke, de commerciële en de zeezende...
2001: RVi ‘pingelt’ niet meer (video) 'Filevorming' noodzaakt tot stopzetten v... Toen onlangs de Nederlandse publieke omroep bekend maakte de 'bieps', die het hele uur aanduiden, te gaan vervangen door een muziekje (vanaf 1 april), werd er prompt geprotesteerd ...
Deel of print dit artikel
Amptec
TVV Sound
Amptec
Spotlight
Broadcast Partners

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *