De archieven van 22 januari (022) Radio Antigoon moet 10 dagen uit de lucht

Leestijd: 4 minuten

De historie conserveren is de bedoeling van dit dagelijkse rubriekje waarin je alle opvallende gebeurtenissen uit de wereld van de vrije, de publieke, de commerciële en de zeezenderradio (en af en toe een vleugje tv) terugvindt. Uit binnen- en buitenland. Het cijfer in kop verwijst naar de actuele dag van het jaar. Zij die deze reeks willen bijhouden, kunnen ze bijgevolg op nummer klasseren.

1982

Radio Maeva is vanaf 22:00 uur opnieuw te beluisteren. Met de directie van Radio Flash werd overeen gekomen dat men de studio in Hekelgem voor bepaalde tijd kan huren.

1998

Radio Antigoon moet gedurende tien dagen zwijgen. De overheid betrapte de populairste lokale radio in Vlaanderen op diverse overtredingen en werd daarom door mediaminister Eric Van Rompuy bestraft.

2001

Radio 1 wijzigt op 21 maart de nieuwsbulletins. Programma’s als De Zuidkant, De Melkweg en Rang 1 wijken voor meer informatie en sneller nieuws. (Zie ook de rubriek Dag op Dag)


Lees verder onder de advertentie


2002 

– De Hoge Raad voor Audiovisuele Media geeft geen advies over de keuze van de nieuwe RTBF-baas. Er zijn zes kandidaten om Christian Druitte op te volgen. De meest genoemde namen zijn Daniel Weekers (Deficom), Jean-Paul Philippot (Iris-hotelketen), Pierre-Dominique Schmidt (OESO), Michel de Wouters, Jean-Albert Pilloy (Canal Z) en George Frisque.

– TOPradio en Radio Contact in Mechelen kampen met technische moeilijkheden. Ze variëren van achterhaalde RDS-tekst tot een slechte klank.

2003
 
Alweer zendt Magic FM, de stadsradio in Sint Niklaas, enkel een draaggolf uit. Een reden voor het technische euvel wordt niet gegeven.

2004 

– De billijke vergoeding waarbij alle lokale radio’s een bedrag voor de gespeelde en vooraf opgenomen muziek moeten betalen, wordt opnieuw op de korrel genomen. André Depré, de voorzitter van Radio Tienen, richt nogmaals een schrijven aan mediaminister Marino Keulen waarin hij de opgelegde som voor de kleinere omroepen betwist.

– Het Gentse Superstar dat door de verdeling van de FM-frequenties van 107.7 naar 104.9 MHz moet uitwijken, wordt waarschijnlijk door Sun FM opgevolgd. De RDS-tekst is alvast aangepast.

2006

– Axiradio, de Lokerse stadsradio, worstelt zich doorheen een aantal testuitzendingen.

– De voormalige programmaleider van Radio Contact Nationaal, Rudi Van Vlaanderen trekt naar Contact Dendermonde en Contact Klein Brabant. Hij presenteert het middagblok tussen 11:00 en 14:00 uur.

2007 

– Door de fusie tussen Contact 2 en de stadsradio BXL ontstaan er geruchten over de toekomst van de ‘vrije’ frequentie 101.4 MHz. Vooral het regionale Radio Antipode toont interesse om het uitzendgebied te vergroten.

– Een technische ploeg van Belgacom zoekt tot 16:00 uur naar de oorzaak van de ondermaatse klank van het Genkse GRK dat door een blikseminslag met technische moeilijkheden kampte.

1970 

Het schip de Silvretta, gebouwd in 1948 ((Foto bovenaan: collectie Leo Johannes), en nu tot drijvend radiostation omgebouwd, verlaat als de Mebo II de haven van Slikkerveer en gaat enkele mijlen buiten de Nederlandse kust voor anker. 

1974

De Eerste Kamer aanvaardt om 16:00 uur het Verdrag van Straatsburg. Het voorstel wordt met 49 stemmen voor en 12 tegen goed gekeurd.

2004 

Zendercoördinator Florent Luyckx houdt vol dat Rob Stenders bij Radio 3FM blijft. Yorin FM zou zich teruggetrokken hebben omdat de ochtendman zich pas in september, na het aflopen van zijn lopend contract, kan vrij maken.
1927: Verenigd Koninkrijk

De BBC brengt voor de eerste maal een rechtstreeks verslag van een voetbalwedstrijd.

1965: Europa

Het Verdrag van Straatsburg, dat verbiedt om mee te werken (op welke manier dan ook) aan radio- en/of televisie-uitzendingen die worden verzorgd vanaf zendschepen, voor anker in internationaal water, of vanuit vliegtuigen, wordt ondertekend. Zo kunnen diverse landen optreden tegen zeezenders.

1975: Verenigd Koninkrijk 


De Schotse stad Edinburgh krijgt een eigen onafhankelijk station; Radio Forth.

1980: Italië 


De aanwezigheid van Radio 24, eigenlijk een Italiaans project dat van net over de grens met Zwitserland uitzendt, stemt niet iedereen gelukkig. Italiaanse agenten maken de zendinstallatie onklaar.

1984: Verenigd Koninkrijk

De zeezender in wording Laser, incasseert een zware opdoffer wanneer de gisteren opgelaten heliumballon ter waarde van 6000 dollar verdwijnt.

1987: Verenigd Koninkrijk

Laser Hot Hits zendt op 576 kHz een testsignaal uit, gevolgd door non-stop muziek en jingles. John Lewis rondt de testuitzendingen om 02:10 uur af.

2001: Frankrijk

Radio Monte Carlo wordt een news & talk station. De aangepaste programmering wordt onder grote persbelangstelling voorgesteld.

2004: Denemarken

Nadat Sky Radio een half jaar geleden een landelijk FM-pakket kreeg toegewezen, groeit het station uit tot de meest beluisterde zender. Enkel bij de jongeren moet Sky Radio de eerste plaats aan The Voice, een radiozender uit Kopenhagen, afstaan.

2006: Verenigd Koninkrijk

De 58-jarige ex-zeezendermedewerker van onder meer Radio Northsea International, Alan West wordt tot 2,5 jaar gevangenisstraf veroordeeld. Hij verzamelde op zijn computer ondermeer 4.000 foto’s van jonge kinderen. Ook schreef hij een verhaal van meer dan twee miljoen tekens waarin kinderen werden misbruikt. Hij baseerde zich daarvoor op bestaande personen.

2006: Frankrijk 


De NRJ-groep dagvaart ontslagnemend manager Jean Charles Mathy. In de krant Les Echos van 20 december 2005, had hij zich kritisch over het beleid bij de nummer één muziekradio uitgelaten.

2007: Verenigde Staten

Fidelity Investments, de grootste aandeelhouder van de mediamaatschappij Clear Channel Communications, verzet zich tegen de overname door twee investeringsgroepen. Men is het niet eens met het bedrag dat per aandeel betaald wordt.

Je zou ook interesse kunnen hebben in...

2008: Digitale frequenties via vergelijkende toets Acht pakketten voor DVB-T en drie voor ... Gisteren besliste de Vlaamse Regering welke pakketten van digitale frequenties ter beschikking zullen worden gesteld voor het uitwerken van een digitaal radio- en televisieaanbod v...
Het radiodagboek van 18 oktober – 290 (video) Ook dit had vandaag in jouw geschieden... De historie conserveren is de bedoeling van dit dagelijkse rubriekje waarin je alle opvallende gebeurtenissen uit de wereld van de vrije, de publieke, de commerciële en de zeezende...
2009: Radio Scorpio wordt vandaag 30 (video) Vaak dood verklaard, toch nog altijd springle... Radio Scorpio viert vandaag zijn dertigste verjaardag. 'Een prima gelegenheid om het luisterbereik te vergroten', oordeelde men en dus is 's lands oudste 'vrije zender' nu ook via ...
Het radiodagboek van 17 oktober – 289 (video) Ook dit had vandaag in jouw geschieden... De historie conserveren is de bedoeling van dit dagelijkse rubriekje waarin je alle opvallende gebeurtenissen uit de wereld van de vrije, de publieke, de commerciële en de zeezende...
De soldaten van de nationale omroep (audio) Verzoekprogramma werd kweekvijver voor radiota... In een ander stukje leest u vandaag over de theater revival van het ’Solatenhalfuurtje’. Het programma wordt er omschreven als legendarisch. Ouder luisteraars zullen dit zonder pro...
Het radiodagboek van 16 oktober – 288 (audio) Ook dit had vandaag in jouw geschieden... De historie conserveren is de bedoeling van dit dagelijkse rubriekje waarin je alle opvallende gebeurtenissen uit de wereld van de vrije, de publieke, de commerciële en de zeezende...
Deel of print dit artikel
Spotlight
TVV Sound
TVV Sound

Reageer op dit artikel

avatar
  Inschrijven  
Abonneren op
Meer in Retro
2012: Peter Van de Veire wil wereldrecord (video)
De archieven van 21 januari (021)
2003: Hoogtechnologisch luisteronderzoek (video)
De archieven van 20 januari (020)
2014: Quota voor Nederlandstalige muziek
De archieven van 19 januari (019)
Sluiten