De archieven van 22 december (356) MV Jeanine komt aan voor de kust van Knokke

Leestijd: 3 minuten

De historie conserveren is de bedoeling van dit dagelijkse rubriekje waarin je alle opvallende gebeurtenissen uit de wereld van de vrije, de publieke, de commerciële en de zeezenderradio (en af en toe een vleugje tv) terugvindt. Uit binnen- en buitenland. Het cijfer in kop verwijst naar de actuele dag van het jaar. Zij die deze reeks willen bijhouden, kunnen ze bijgevolg op nummer klasseren.

1973
 
Het nieuwe zendschip van Radio Atlantis, de MV Jeanine (foto) laat, na een reis die in het Duitse Cuxhaven begon, voor de kust van Knokke het anker vallen.

1977

De uitzendingen van Radio Mi Amigo die door een rokend mengpaneel op 14 december naar de studio van Caroline werden verplaatst, keren vanuit de vertrouwde ruimte terug.

2001

– De kranten van de Vlaamse Uitgeversmaatschappij melden dat het Brusselse gerecht een onderzoek voert naar de mogelijke handel met voorkennis van aandelen van Think Media, de moederholding van 4FM. Twee dagen voor de officiële toekenning van de vergunning, op 5 september, steeg het aandeel op de Brusselse Beurs spectaculair. Men gaat na of er een lek bij het Vlaamse Commissariaat voor de Media was.

– De website van het kabelstation Roxy meldt dat de uitzendingen tijdelijk gestaakt zijn. Men hoopt snel met duidelijkheid over de toekomst te komen.

2003
 
Technische problemen halen Contact in Brakel, Oudenaarde en Vilvoorde uit de lucht.

2004 

TOPradio Roeselare wordt ontbonden. De studio en het technische materiaal wordt naar Kortrijk overgebracht. De medewerkers staan op straat.

2000
 
Nozema, Radio 538 en Broadcast Partners onderhandelen over het conflict rond de bouw van de nieuwe zendmast in Hilversum. De partijen willen een akkoord bereiken. Voor Nozema is een oplossing van belang om met de bouw van de nieuwe zendmast te kunnen beginnen. Radio 538 en Broadcast Partners willen hun medewerking verlenen omdat Nozema een algemene oplossing verlangt.

2003
 
De radiostations van de publieke omroepen krijgen extra steunzenders. Zo zijn Radio 1, 2, 3 en 4 van een landelijke dekking verzekerd.

2004

RTL-Nederland, Talpa, de mediaonderneming van John de Mol en Versatel krijgen de uitzendrechten voor de voetbalwedstrijden in de Eredivisie toegewezen. De NOS behoudt enkel nog de toelating om de duels via Radio 1 uit te zenden.

2005

– De aanhoudende geruchten over een mogelijk vertrek van Rick van Velthuyzen bij Radio 538 zijn ongegrond. Het station pakt uit met een verklaring waaruit blijkt dat de voormalige KRO-medewerker zeker blijft.

– De nieuwe eigenaren van Slam!FM; Lex Harding, Ruud Hendriks en Marcel Dykhuizen of 2H Media verklaren dat het station zich op de doelgroep tussen 15 en 25 jaar zal richten. Men hoopt op een marktaandeel van 6%.

1964: Verenigd Koninkrijk

Het onderzoek naar het overlijden van de eigenaar van Radio Invicta, Tom Pepper, technicus Martin Shaw en DJ Jim Ashley, concentreert zich op de zeewaardigheid van het bevoorradingsschip David.

1972: Verenigd Koninkrijk

Radio Caroline keert om 06:00 uur terug in de lucht vanaf de MV Mi Amigo.

2000: Verenigde Staten

XM Satellite Radio voltooit de plaatsing van een satellietsysteem om de uitzendingen op AM en op FM te starten.

2005: Verenigd Koninkrijk

Het Londense hitstation Capital FM, dat de positie van marktleider aan rivaal Heart FM moest afstaan, kondigt grote veranderingen aan. Voortaan wordt de naam Capital Radio gebruikt. Johnny Vaughan en Richard Bacon, de voor- en namiddagpresentatoren blijven zeker in dienst. Ook het muziekformat wordt aangepast. Het aantal rocksongs wordt drastisch beperkt. Er zal meer aandacht komen voor singer- songwriters, hitmuziek, R&B en feel good Black Music. Het aantal reclameblokken wordt tevens terug gebracht.

Je zou ook interesse kunnen hebben in...

2010: Radiostunts en meerwaardes (video) Van chocopotten en vliegende studio's tot ruimter... Sinds gisteren bevindt de studio van Ornelis & Rogiers zich - middels een reuzenrad - in een baan rond het Wijnegem Shopping Center. In een artikel in De Standaard staat Lotte ...
Het radiodagboek van 17 maart (076) Ook dit had vandaag in jouw geschiedenisboek moeten st... De historie conserveren is de bedoeling van dit dagelijkse rubriekje waarin je alle opvallende gebeurtenissen uit de wereld van de vrije, de publieke, de commerciële en de zeezende...
2004: Audio-interview met Werner Michiels De 'accordeonist' van de radio  Alweer enkele weken halen we uit ons immense archief audio-interviews. Op 28 februari mocht Werner Michiels voor de microfoon van Serge Hadermann een pleidooi houden. Iets meer dan...
2006: Hoe scoort het ‘buitenland’ in Vlaanderen? Maken we gebruik van onze bev... Met vakantie in het buitenland valt het op dat er meestal enkel nationale media te beluisteren, te bekijken of te lezen zijn. Op trektocht doorheen Frankrijk, het UK of Duitsland, ...
Het radiodagboek van 16 maart (075) Ook dit had vandaag in jouw geschiedenis boek moeten s... De historie conserveren is de bedoeling van dit dagelijkse rubriekje waarin je alle opvallende gebeurtenissen uit de wereld van de vrije, de publieke, de commerciële en de zeezende...
2002: Energy gaat in vereffening (audio) Ligt Nostalgie op vinkenslag om over te nemen? Radio Energy is al een tijdje in vereffening. De Vlaamse tak van het in Wallonië erg succesvolle NRJ, dat in België als NV Vlaamse Zend Maatschappij opereert, blijkt volgens offici...
Deel of print dit artikel
Broadcast Partners
Amptec
TVV Sound
Amptec
Spotlight

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *