De archieven van 23 december (357) Radio Gemini van start en een eenmalige come back

Leestijd: 4 minuten

De historie conserveren is de bedoeling van dit dagelijkse rubriekje waarin je alle opvallende gebeurtenissen uit de wereld van de vrije, de publieke, de commerciële en de zeezenderradio (en af en toe een vleugje tv) terugvindt. Uit binnen- en buitenland. Het cijfer in kop verwijst naar de actuele dag van het jaar. Zij die deze reeks willen bijhouden, kunnen ze bijgevolg op nummer klasseren.

 

1973

Radio Atlantis start vanaf de MV Jeanine. De Engelse uitzendingen worden onder meer door Crispian St John verzorgd.

1975

Nadat de zeezenders op 31 augustus 1974 het zwijgen werden opgelegd, blijft Adriaan Van Landschoot van het voormalige Radio Atlantis niet bij de pakken zitten. Hij kondigt de terugkeer op kerstmis aan vanaf de verlaten Engelse vuurtoren Gunfleet Tower. De medewerkers nemen alvast programma’s op in twee Gentse studio’s.


Lees verder onder de advertentie


De politie van Essex arresteert tijdens een raid Andy Anderson en zijn broer. De Vlaamse eigenaar, die van oordeel was dat men volkomen legaal kon werken, spreekt van verraad. Enkele maanden later worden verschillende betrokkenen, waaronder Van Landschoot zelf, door een Gentse rechtbank tot zware geldboetes veroordeeld.

1979

Geert Vandijk en Ferry Vanloon (foto) presenteren om 12:00 uur het eerste officiële programma van Radio Gemini. Er wordt vanuit Herseaux, nabij Moeskroen uitgezonden, met richtantennes naar Vlaanderen.

2002
 
4FM neemt de 94.0 MHz, de frequentie in Egem, in gebruik. Op 101.0 MHz, de frequentie voor Oost-Vleteren, is er nog steeds enkel een draaggolf waar te nemen.

2003 

– Bij de radiostations van de RTBF wordt op verzoek van de socialistische bond CGSP gedurende 24 uur gestaakt. De werkonderbreking richt zich tegen de geplande hervormingen waarbij dertig banen zouden verdwijnen.

– Bij de toekenning van de vergunningen aan 275 lokale radiostations bleven er 19 frequenties onverdeeld. Minister Marino Keulen vraagt daarom het VCM om in het Staatsblad een oproep te publiceren naar bijkomende kandidaten.

– Emmis Communications verkoopt zijn aandelen in het Argentijnse Votionis. Via deze firma bezitten ze in Buenos Aires een AM- en een FM-station. De opbrengst, drie miljoen dollar, wordt naar Vlaanderen overgeheveld.2004 

De VZW Vivaldi, die TOPradio in Oudenaarde exploiteert, plant een nieuwe klacht tegen de lokale Radio Contact. Men overweegt om nogmaals naar de Raad van State te trekken.

2005
 
Het VCM veroordeelt Vlaams Volksvertegenwoordiger Jurgen Verstrepen tot een boete van 12.500 euro wegens het overtreden van het omroepdecreet. Hij wordt verplicht te stoppen met het doorsturen van programma’s via het internet. Het VCM verbiedt hem ook om nog langer zijn commentaar te geven via het internet. De geviseerde presentator overweegt om in beroep te gaan.

2006

Radio Gemini, dat in 1979 startte, keert voor één etmaal als webradio terug.

1979

De Simonne Mathilde, een bevoorradingsschip van het opgedoekte Radio Delmare, wordt door de Nederlandse Justitie vrijgegeven. Het vaartuig was in beslag genomen toen het op 24 augustus poogde om het zendschip de Aegir te bevoorraden.

2002

De Top 3 van de meest beluisterde radiostations blijft, volgens de laatste cijfers van het Bureau Intomart, gehandhaafd. Sky Radio en Radio 538 verliezen als nummer één en twee 0,2% en 0,1%. Radio 2 boekt als nummer drie 0,1% winst en verkleint zo de kloof met de commerciële koplopers.

2003
 
– Radio Paradijs dat sinds enkele dagen testuitzendingen op 828 kHz uitvoert, verhoogt het vermogen van de zender tot 20 kW.

– De internationale investeringsmaatschappij Advent Internationaal, die bij Atlantic 252 was betrokken, neemt 90% van de aandelen van Radio 538 over. Eigenaar Lex Harding behoudt de resterende 10%.

– Jeroen van Inkel duikt als gast op in de ochtendshow van Adam Curry bij Radio Veronica. Het legendarische duo dat in de jaren ’80 van de vorige eeuw de toenmalige publieke omroep naar ongekende hoogten stuwde, is weer voor even samen.

1922: Verenigd Koninkrijk

De radio-afdeling van de BBC start met dagelijkse nieuwsuitzendingen.

1926: Verenigde Staten

KEX AM gaat van start in Portland in de Amerikaanse Staat Oregon.

1928: Verenigde Staten

NBC richt een radionetwerk op dat voor Noord Amerika uitzendt.

1960: Zweden

De eerste testuitzending van Radio Nord mislukt, er komen vlammen uit de mast. Omdat men aan land niet weet waar het schip, de MV Bon Jour, zich bevindt, moet men met een vissersboot op zoek.

1964: Verenigd Koninkrijk

Nieuwslezer Paul Kaye en DJ Pete Brady openen de officiële uitzendingen van Radio London vanaf de MV Galaxy. Het station zal vlug een geduchte concurrent van Radio Caroline worden.

1983: Verenigd Koninkrijk

In de monding van de Theems gaat de MV Communicator voor anker. De bemanning bestaat uit een zestal, hoofdzakelijk Amerikaanse en vrouwelijke DJ’s. Het schip kwam uit het Noord-Ierse New Ross waar de apparatuur aan boord was gebracht.

2002: Verenigd Koninkrijk

BBC Radio One bevestigt de 23-jarige Wes Butters als opvolger van Mark Goodier voor de presentatie van de zondagse Top 40. De nieuwe en tevens verrassende aanwinst verzorgde vroeger de ochtendshow bij Galaxy 105-106 in Newcastle.

2003: Verenigd Koninkrijk

De Britse radio-autoriteiten tikken diverse stations op de vingers. Zo wordt het ochtendduo van Virgin Radio, Pete en Geoff gewaarschuwd omwille hun kannibalistische uitspraken. Reading FM krijgt een verwittiging wegens het uitzenden van voorbijgestreefd nieuws. De avondjock van Key 103 in Manchester, krijgt een vermaning vanwege het brengen van een zelfmoordcursus op verzoek van een luisteraarster.

2004: Frankrijk

Michael en zijn ploeg, die het avondprogramma Sans Interdits (20:00-24:00 uur) bij NRJ-België presenteren, worden door NRJ-Frankrijk in Parijs aangeworven.

Je zou ook interesse kunnen hebben in...

Het radiodagboek van 21 juli (202) Ook dit had vandaag in jouw geschiedenisboek moeten sta... De historie conserveren is de bedoeling van dit dagelijkse rubriekje waarin je alle opvallende gebeurtenissen uit de wereld van de vrije, de publieke, de commerciële en de zeezende...
2010: EUradio FM in Brussel? Ook VRT probeerde ooit een Europees radioproject Wordt in de hoofdstad de komst van een Engelstalig radiostation voorbereid? Mogelijk. We trokken op onderzoek, maar heel veel wijzer zijn we (nog) niet geworden. Wel zeker is het f...
Het radiodagboek van 20 juli (201) Ook dit had vandaag in jouw geschiedenisboek moeten sta... De historie conserveren is de bedoeling van dit dagelijkse rubriekje waarin je alle opvallende gebeurtenissen uit de wereld van de vrije, de publieke, de commerciële en de zeezende...
2006: Steven Dujardin directeur programmatie S.tv Werkte eerder voor o.a. Radio Gemini, Ra... In september komt er een nieuw kabel tv-station op de Vlaamse markt: S.televisie. De klok rond digitaal te bekijken via Telenet en dagelijks in een verkorte versie. Je za...
Het radiodagboek van 19 juli – 200 (video) Ook dit had vandaag in jouw geschiedenisb... De historie conserveren is de bedoeling van dit dagelijkse rubriekje waarin je alle opvallende gebeurtenissen uit de wereld van de vrije, de publieke, de commerciële en de zeezende...
2005: Nieuwe Donna in Diksmuide (video) Luisteraar krijgt relevante actuele hitradio Eerder al, op 24 juni waagden we ons aan een voorspelling van de nieuwe programmering van Radio Donna. Die werd uiteindelijk gisteren officieel voorgesteld in Izemberge (Diksmuide)...
Deel of print dit artikel
TVV Sound
Amptec
Spotlight
Amptec
Amptec
TVV Sound

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *