De archieven van 21 november (325) Ontslag Alan Freed - Topradio start landelijk

Leestijd: 2 minuten

De historie conserveren is de bedoeling van dit dagelijkse rubriekje waarin je alle opvallende gebeurtenissen uit de wereld van de vrije, de publieke, de commerciële en de zeezenderradio (en af en toe een vleugje tv) terugvindt. Uit binnen- en buitenland. Het cijfer in kop verwijst naar de actuele dag van het jaar. Zij die deze reeks willen bijhouden, kunnen ze bijgevolg op nummer klasseren.

1959, Verenigde Staten

DJ Alan Freed wordt bij het New Yorkse WABC ontslagen omdat hij weigerde een brief te ondertekenen waarin hij ontkende dat hij geld voor het draaien van bepaalde songs had ontvangen.

1966, Nieuw Zeeland

Radio Hauraki start in Nieuw Zeeland met testuitzendingen vanaf het zendschip de Tiri I. (foto boven)

1977,  Nederland

De omroepvereniging Veronica vraagt voor de derde keer de C-status aan.

1981, Nederland

Jan Rietman verzorgt de 400ste aflevering van het live-programma ‘Los Vast’ bij de NCRV waarin Nederlandse artiesten optreden. De allereerste presentator was Govert van Brakel die in 1976 door Eddy Becker werd opgevolgd.

1998, België

Topradio, dat na het afspringen van de onderhandelingen tussen Radio Contact en VTM wel een contract afsloot met de mediamaatschappij uit Vilvoorde, start met landelijke uitzendingen. Peter Hoogland presenteert het openingsprogramma.

2001, België

– In de krant De Morgen kondigt oprichter Gust De Coster het einde van Radio Roxy aan. Hij wijst naar de kabelmaatschappijen omwille van de hoge vraagprijs voor het doorsturen van de programma’s. Dit zou mee de oorzaak zijn van het faillissement.
– De ex creative manager van Topradio, Peter Hoogland en de Vlaamse Mediamaatschappij gaan uit elkaar.

2002, België

Het Vlaamse Commissariaat voor de Media keurt de overname van het commerciële 4FM door de investeringsmaatschappij Déficom goed.

2002, Verenigd Koninkrijk

Radio Caroline kondigt de sluiting van de uitzendingen via de Astra satelliet aan. Het station zal vanaf 2 december via Worldspace op de Afristar 21° (gecodeerd) te beluisteren zijn.

2003, België

– Michel Follet zal vanaf 1 december het programma ‘Plankgas’ bij 4FM presenteren. Tussen 06:00 en 10:00 uur zal hij Vlaanderen met uptempo klassiekers naar het werk leiden.
– Radio Brouwer uit Oudenaarde wordt onderdeel van het netwerk Maeva FM.

2005, Verenigd Koninkrijk

De krant The Guardian meldt dat GCap overweegt om Capital Gold van de middengolf te halen. Men wil het netwerk digitaal verspreiden.

2005, Nederland

De net gepubliceerde luistercijfers van het bureau Intomart onderstrepen de populariteit van het ochtendprogramma van Edwin Evers bij Radio 538. Met 31% doet hij het duidelijk beter dan Giel Beelen op 3FM, die 16% scoort. Patrick Kicken, die bij Veronica Jeroen van Inkel opvolgde, is derde met 8,5% terwijl Rob Stenders van Yorin FM met 7% op de vierde plaats volgt.

Je zou ook interesse kunnen hebben in...

De dag dat België de radio uitvond (2) Theo Fleischman de 'vader' van het radionieuws Oorlogen zijn wel vaker de aanleiding voor het versneld verbeteren van bestaande technologieën. Meestal niet uitgevonden met de meest vredelievende bedoelingen. Pas achteraf plukt ...
Het radiodagboek van 24 maart (083) Ook dit had vandaag in jouw geschiedenisboek moeten st... De historie conserveren is de bedoeling van dit dagelijkse rubriekje waarin je alle opvallende gebeurtenissen uit de wereld van de vrije, de publieke, de commerciële en de zeezende...
De dag dat België de radio uitvond (1) Voor het eerst werd er muziek uitgezonden in Europa... De datum van 28 maart is al over minder dan ween week. Niet zomaar een voorjaarsdag in de geschiedenis van de Belgische radio. Zo begon Radio Donna met uitzenden op die dag in 1992...
Het radiodagboek van 23 maart (082) Ook dit had vandaag in jouw geschiedenisboek moeten st... De historie conserveren is de bedoeling van dit dagelijkse rubriekje waarin je alle opvallende gebeurtenissen uit de wereld van de vrije, de publieke, de commerciële en de zeezende...
2001: RVi ‘pingelt’ niet meer (video) 'Filevorming' noodzaakt tot stopzetten v... Toen onlangs de Nederlandse publieke omroep bekend maakte de 'bieps', die het hele uur aanduiden, te gaan vervangen door een muziekje (vanaf 1 april), werd er prompt geprotesteerd ...
Het radiodagboek van 22 maart (081) Ook dit had vandaag in jouw geschiedenisboek moeten s... De historie conserveren is de bedoeling van dit dagelijkse rubriekje waarin je alle opvallende gebeurtenissen uit de wereld van de vrije, de publieke, de commerciële en de zeezende...
Deel of print dit artikel
Amptec
TVV Sound
Spotlight
Amptec
Broadcast Partners

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *