De archieven van 20 januari (020) Mister Rock & Roll, Alan Freed gestorven

Leestijd: 4 minuten

De historie conserveren is de bedoeling van dit dagelijkse rubriekje waarin je alle opvallende gebeurtenissen uit de wereld van de vrije, de publieke, de commerciële en de zeezenderradio (en af en toe een vleugje tv) terugvindt. Uit binnen- en buitenland. Het cijfer in kop verwijst naar de actuele dag van het jaar. Zij die deze reeks willen bijhouden, kunnen ze bijgevolg op nummer klasseren.


1982

Nadat Radio Contact om 11:00 uur de uitzendingen hervatte, doet Radio Maeva nauwelijks een dag na de inbeslagname, van zich spreken. De luisteraars worden via een minder krachtige zender verzocht om naar een protestmeeting in ‘De Jonge Deken’ in Sint Pieters Leeuw af te zakken. Gesteund door vierduizend fans besluit men om het vermogen op te voeren. Bij Radio Contact valt de beslissing om de Nederlandstalige en de Waalse afdelingen weer samen te voegen.

1983
 
Radio Saffier start als lokale radio in Wuustwezel. Het station is een initiatief van François Bierswets en zijn zonen Jan en Pieter.

2002

De muziekcomputer van de Contactgroep laat het afweten. onderbrekingen volgen elkaar op.

2003

– De TOPradio’s in Gent (102.8 MHz), Deinze (107.1 MHz), Brugge (105.3 MHz), Brussel (103.4 MHz), Kortrijk (106.0 MHz), Aalter (107.8 MHz) en Oudenaarde (106.6 MHz) ontkoppelen extra tijdens de week. Er komen lokale interventies tussen 15:00 en 19:00 uur.

– De Essense afdeling van het mininetwerk Atlantis start opnieuw via 107.5 MHz.

2004
 
Albrecht Wauters stopt met Koffers & Co bij Radio 2. Een nieuwe presentator zal begin februari 2004 de fakkel overnemen.

2005

Mediaminister Geert Bourgeois pleit op een vergadering van de meewerkende radio’s aan de actie ‘1212’ voor de slachtoffers van de Tsunami-ramp, voor een jaarlijkse goede doelactie.

2006

– Radio Contact sluit een samenwerkingsakkoord met FG DJ Radio. De Parijse house- en technozender brengt hoofdzakelijk DJ-sets van onder meer Bob Sinclar, David Guetta en Antoine Claraman, terwijl men tussendoor aandacht heeft voor Belgische producers.

– Radio Extra Gold werft Marc Huylebroeck aan. Hij werkte vroeger bij Contact, Contact 2 en Family Radio.


1963

Twintig procent van de lezers van het blad Muziek Express roepen Joost den Draaijer alias Willem van Kooten tot de populairste radiopresentator uit.

1998

– Sky Radio en Classic FM, twee Britse stations dienen op vraag van het Commissariaat voor de Media een aanvraag voor een Nederlandse vergunning in. Ondertussen is er in Noord Nederland een actie aan de gang om Classic FM opnieuw in de ether te brengen.

– Het middengolfstation Q Radio zendt via alle Nederlandse kabelnetten uit. Men plant ook een webcam.

2000
 
– De Nederlandse gemeenten en steden Hillegom, Katwijk, Leiden, Ledierdorp, Lisse, Noordwijk, Noordwijkerhout, Oestgeest, Rijnsburg, Sassenheim, Valkenburg, Voorhout, Voorschoten, Warmond, Zandvoort en Zoeterwoude geven nu ook Country FM op de kabel door (102.0 MHz). Ook het Brabantse Veghel verwelkomt het station na de ingebruikname van het Palet glasvezelnet, via 100.1 MHz.

– De grootste regionale nieuwsdiensten; ANRS van de uitgeverij Strengholt in Naarden, New Media Brookers uit Loosdrecht en de Centrale Nieuws Service uit Den Haag worden één maatschappij. Happy Radio, Stadsradio Den Haag, Stadsradio Rotterdam, City FM, Sun FM en R.O.G. Radio zijn de eerste klanten.

2001
 
Radio Nationaal staat te koop. Het station dat de Nederlandstalige artiesten steunt, kampt met enorme schulden.

2004

Ruud de Wild verlaat op 1 juni BNN en keert naar Radio 538 terug. Zijn jaarsalaris zal zo’n 800.000 euro bedragen. Ook zijn sidekick Jeroen Kijk in de Vegte vertrekt. Hij gaat in maart naar Veronica TV.

1923: Frankrijk

Radio PTT start in Parijs en zal tot 17 juni 1940 uitzenden. (Foto bovenaan: het zendgebouw van Radio PTT)

1965: Verenigde Staten

Alan Freed, die in de jaren ’50 tot een zeer geliefde radiomaker uitgroeide en als een stevige promotor van de rock and roll beschouwd werd, sterft aan een nierziekte.

1966: Denemarken

De Cheeta II van Radio Syd wordt door het stevige pakijs gedwongen om haar ligplaats te verlaten. Dit betekent meteen het einde van de uitzendingen op 91.5 MHz. Het station zou lange tijd niets meer van zich laten horen.

1977: Frankrijk

Het slechte weer verplicht het zendschip Mebo II en het bevoorradingsschip Angela, vanuit Nederland op weg naar Libië, om de haven van Brest binnen te varen.

1984: Verenigd Koninkrijk

Een gebroken ankerketting zorgt er voor dat de Ross Revenge van Radio Caroline op drift slaat. De uitzendingen worden dadelijk onderbroken.

1997: Verenigde Staten

KKND in New Orleans zendt, in navolging van talrijke andere stations, de controversiële show van Howard Stern uit.

2002: Midden Oosten

Dankzij de hulp van particulieren, die de nodige apparatuur ter beschikking stellen, kan de Voice van Palestina de uitzendingen hervatten. Een aanval van Israëlische militairen leidde eerder tot de totale verwoesting van het studiogebouw en de zendinstallaties.

2004: Verenigd Koninkrijk

– BBC Radio One werft Joel Hogg en Jason Griffith van Key 103 aan. Zij zullen tijdens de komende zomer een weekendprogramma doen waarbij ze Scott Mills, Colin Murry en Edith Bowman vervangen. Ex-Capital FM-presentator Steve Penk volgt het vertrekkende duo bij hun vorige werkgever op.

– De Scottish Mediagroup verkoopt zijn aandelen in de Scottish Radio Holdings (SRH) aan Emap. SMG bezat 28% aandelen.

2005: Polen

Jan Novak-Jezoranski overlijdt in Warchau op 91-jarige leeftijd. De man verwierf o.a. faam als ‘chef’ van de Poolse programma’s bij Radio Free Europe. Het station zond tot aan de val van het communisme, vanuit München uit naar het Oostblok.

2007: Frankrijk

Arthur blijft niet alleen als radiopresentator maar ook als tv-persoonlijkheid hoge toppen scheren. Hij verzorgt in Cannes, tijdens het MIDEM-festival, de uitreiking van de NRJ Music Awards.

 

Je zou ook interesse kunnen hebben in...

Het radiodagboek van 19 maart (078) Ook dit had vandaag in jouw geschiedenisboek moeten st... De historie conserveren is de bedoeling van dit dagelijkse rubriekje waarin je alle opvallende gebeurtenissen uit de wereld van de vrije, de publieke, de commerciële en de zeezende...
2008: Donna geeft ‘Evy Gruyaert’ weg (video) Radiopresentatrice wordt paasei Donna heeft het lekkerste paasei ter wereld gemaakt. Evy Gruyaert in chocolade, puur en uit één stuk. Een gelukkige Donna-luisteraar kan de chocoladen Evy winnen. Radio-collega&nbs...
Het radiodagboek van 18 maart (077) Ook dit had vandaag in jouw geschiedenisboek moeten st... De historie conserveren is de bedoeling van dit dagelijkse rubriekje waarin je alle opvallende gebeurtenissen uit de wereld van de vrije, de publieke, de commerciële en de zeezende...
2010: Radiostunts en meerwaardes (video) Van chocopotten en vliegende studio's tot ruimter... Sinds gisteren bevindt de studio van Ornelis & Rogiers zich - middels een reuzenrad - in een baan rond het Wijnegem Shopping Center. In een artikel in De Standaard staat Lotte ...
Het radiodagboek van 17 maart (076) Ook dit had vandaag in jouw geschiedenisboek moeten st... De historie conserveren is de bedoeling van dit dagelijkse rubriekje waarin je alle opvallende gebeurtenissen uit de wereld van de vrije, de publieke, de commerciële en de zeezende...
2004: Audio-interview met Werner Michiels De 'accordeonist' van de radio  Alweer enkele weken halen we uit ons immense archief audio-interviews. Op 28 februari mocht Werner Michiels voor de microfoon van Serge Hadermann een pleidooi houden. Iets meer dan...
Deel of print dit artikel
TVV Sound
Amptec
Broadcast Partners
Amptec
Spotlight

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *