De archieven van 20 december (354) Qmusic: bijna alle FM-frequenties in gebruik

Leestijd: 4 minuten

De historie conserveren is de bedoeling van dit dagelijkse rubriekje waarin je alle opvallende gebeurtenissen uit de wereld van de vrije, de publieke, de commerciële en de zeezenderradio (en af en toe een vleugje tv) terugvindt. Uit binnen- en buitenland. Het cijfer in kop verwijst naar de actuele dag van het jaar. Zij die deze reeks willen bijhouden, kunnen ze bijgevolg op nummer klasseren.

2002

– Qmusic neemt in Brussel een tweede frequentie, de 98.4 MHz in gebruik. In totaal zijn nu 30 van 33 toegewezen frequenties in de lucht.

– De Waalse deelregering keurt het decreet over het frequentieplan voor de FM-band goed. Zo achterhalen de kandidaten vermogen, de frequenties en hun locaties.

2004
 
De regionale editie van Het Laatste Nieuws meldt de komst van een derde lokale radio in Sint Niklaas. Super FM, dat na een klacht van Radio 77 moest stoppen, verhuist van Verrebroek naar Haasdonk en wil zich op de stad richten.


Lees verder onder de advertentie


2006

– De Waalse minister van cultuur Fadina Lanaan kondigt tijdens een druk bijgewoonde persconferentie in Elsene het zoveelste uitstel van het beloofde frequentieplan aan. Niettegenstaande laat ze zich positief uit over het verloop van de gesprekken met de diverse radioverenigingen en de RTBF.

– Radio Extra Gold wordt Radio Extra de Multimix. Het station moet meer fun uitstralen, opgewekter klinker en er zal meer dance gedraaid worden.


1988

De commerciële kabelstations Radio 10 en Cable One laten uitstekende luistercijfers noteren. Volgens het bureau Intomart haalt Cable One 8,7% gevolgd door Radio 10 met 6,4%. Radio 3 blijft marktleider met 36,2%.

1999 

Arrow Classic Rock trekt opnieuw naar het gerecht. Men is het nog steeds niet eens met het gebruik van de FM-frequenties van JFK door Business NieuwsRadio, sinds 9 juni.

2000 

Een onderzoek van het bureau Optimedia concludeert dat 41% van de vrouwen naar Sky Radio luistert. Qua dj’s scoren Jeroen van Inkel, Edwin Evers en Erik de Zwart als nummers één, twee en drie het best.

2002

De Tweede Kamer keurt het voorstel van staatssecretaris Van Leeuwen (LPF) omtrent de verdeling van de etherfrequenties, goed. Dat regelt de komst van negen landelijke commerciële radiostations. Sky Radio, Arrow en ID&T reageren afkeurend en zoeken naar nieuwe juridische mogelijkheden.

2003
 
De baas van de publieke omroepen, Harm Bruin Slots, bevestigt de forse besparingen waarbij 400 tot 450 banen verloren zullen gaan. Men slaagt er wel in om het bezuinigingsbedrag van 64 miljoen euro te vinden.2004 

– Radio 538 blijft, volgens de meest actuele luistercijfers, marktleider maar verliest terrein aan Yorin FM en RTLFM, die elk 0,3% winst boeken. Sky Radio is de nummer 2.

– Radio Veronica bezuinigt in de programmering. ‘Into The Groove’ met Martin Boer en Jente Kater worden opgedoekt.

2005 

De bekendmaking van de nieuwe Top 2000, die tussen eerste Kerstdag en 0udejaarsavond wordt uitgezonden, bevat een grote verrassing. Queen met Bohemian Rhapsody wordt van de eerste plaats verdreven door Boudewijn de Groot met Avond, een compositie van Lennart Nijgh, die door Rob de Nijs werd vertolkt. De hoogste nieuweling in de lijst staat op nummer 23; Nine million Bicycles van Katie Melua.

2006

Weerman Jan Versteegt neemt afscheid van Radio 2. Op 55-jarige leeftijd wil hij een nieuwe weg inslaan.


1960: Zweden

De MV Bon Jour verlaat de haven van Kopenhagen en zet koers naar Stockholm. Daar zijn de ultieme voorbereidingen voor de start van Radio Nord aan de gang.

1964: Verenigd Koninkrijk

Door het schrijnend gebrek aan voedsel en olie gaat Radio Invicta uit de lucht.

1986: Verenigd Koninkrijk

Na een ongewoon lange onderbreking hervat Laser Hot Hits de uitzendingen op 576 kHz. Er is muziek te horen en af en toe een aankondiging.

2001: Verenigd Koninkrijk

Om 06:00 uur starten de laatste programma’s van Atlantic 252. Er wordt uitvoerig op de voorbije elf jaar teruggeblikt.

2003: Verenigd Koninkrijk

De MV Communicator, die sinds 27 maart in handen van de organisatie The Super Station is, meert in Lowestoft aan.

2005: Verenigd Koninkrijk  

Het Londense dance-station Kiss 100 wil de teleurstellende luistercijfers een halt toeroepen. Eigenaar Emap stelt grote wijzigingen in het vooruitzicht. Bill Griffin, het voormalige hoofd van de marketingafdeling van Channel 4 en Andrew Jeffries, de ex-programmaleider van het station Kerrang, moeten een herstructureringsplan bedenken. De nieuwe Kiss 100 start wellicht op 2 april 2006.

2006: Verenigd Koninkrijk

De Guardian Mediagroep koopt de radiotak van de Saga-groep. Het gaat om twee nog op te richten regionale stations.

Je zou ook interesse kunnen hebben in...

Het radiodagboek van 19 oktober – 291 (video) Ook dit had vandaag in jouw geschieden... De historie conserveren is de bedoeling van dit dagelijkse rubriekje waarin je alle opvallende gebeurtenissen uit de wereld van de vrije, de publieke, de commerciële en de zeezende...
Het radiodagboek van 18 oktober – 290 (video) Ook dit had vandaag in jouw geschieden... De historie conserveren is de bedoeling van dit dagelijkse rubriekje waarin je alle opvallende gebeurtenissen uit de wereld van de vrije, de publieke, de commerciële en de zeezende...
2009: Radio Scorpio wordt vandaag 30 (video) Vaak dood verklaard, toch nog altijd springle... Radio Scorpio viert vandaag zijn dertigste verjaardag. 'Een prima gelegenheid om het luisterbereik te vergroten', oordeelde men en dus is 's lands oudste 'vrije zender' nu ook via ...
Het radiodagboek van 17 oktober – 289 (video) Ook dit had vandaag in jouw geschieden... De historie conserveren is de bedoeling van dit dagelijkse rubriekje waarin je alle opvallende gebeurtenissen uit de wereld van de vrije, de publieke, de commerciële en de zeezende...
De soldaten van de nationale omroep (audio) Verzoekprogramma werd kweekvijver voor radiota... In een ander stukje leest u vandaag over de theater revival van het ’Solatenhalfuurtje’. Het programma wordt er omschreven als legendarisch. Ouder luisteraars zullen dit zonder pro...
Het radiodagboek van 16 oktober – 288 (audio) Ook dit had vandaag in jouw geschieden... De historie conserveren is de bedoeling van dit dagelijkse rubriekje waarin je alle opvallende gebeurtenissen uit de wereld van de vrije, de publieke, de commerciële en de zeezende...
Deel of print dit artikel
Spotlight
TVV Sound
TVV Sound

Reageer op dit artikel

avatar
  Inschrijven  
Abonneren op
Meer in Retro
2003: Radio 77 moet verdwijnen
De archieven van 19 december (353)
Algemeen Dagblad : 18 december 1978
2008: Norkring private partner voor VRT-zenderpark
De archieven van 18 december (352)
2002: Radio Antigoon houdt eigen luisteronderzoek
Sluiten