De archieven van 2 januari (002) Nederland maakt kennis met de Top 40

Leestijd: 4 minuten

De historie conserveren is de bedoeling van dit dagelijkse rubriekje waarin je alle opvallende gebeurtenissen uit de wereld van de vrije, de publieke, de commerciële en de zeezenderradio (en af en toe een vleugje tv) terugvindt. Uit binnen- en buitenland. Het cijfer in kop verwijst naar de actuele dag van het jaar. Zij die deze reeks willen bijhouden, kunnen ze bijgevolg op nummer klasseren.

1974

Radio Mi Amigo hervat, na enkele technische problemen met de generator, de uitzendingen.

2002

– Het doek valt over de driejarige samenwerking tussen Jurgen Verstrepen en TOPradio (onderdeel van de Vlaamse Mediamaatschappij uit Vilvoorde).

– Met de frequentie van Qmusic in Genk zijn er weer problemen. Op 94.7 MHz is er de hele avond niets te horen. Broadcast Partners zorgt na enkele technische ingrepen voor de oplossing.


Lees verder onder de advertentie


– 4FM ontkent de beschuldigingen over de rol van Frank Verstraeten als aandeelhouder van Think Media. Het landelijke radiostation dient ook klacht in tegen de VZW Vloro van Radio Contact en tegen onbekenden wegens laster en eerroof.

– Michel Follet, de man van het allereerste uur bij Radio Donna, begint bij het tweede netwerk van de Vlaamse Mediamaatschappij in Vilvoorde; Radio Mango.

– Cable Dance Radio start op de vroegere frequenties van kabelradio Roxy.

2003
 
– 4FM begint op acht FM-frequenties. Het zijn: Mechelen 99.0 MHz, Turnhout 95.1 MHz, Hasselt 99.2 MHz, Beringen 98.4 MHz, Tongeren 98.1 MHz, Egem 94.0 MHz, Oost-Vleteren 101.0 MHz en Aalst 90.0 MHz.

– De krant De Morgen meldt een mogelijke terugkeer van Rani De Coninck bij de VRT. De presentatrice en Ben Crabbé hadden zich tijdens het Radio 1-programma ‘Terminus’ schalks over het idee uitgelaten.

– Ton Schipper noemt de geruchten over een mogelijke samenwerking met het netwerk Maeva FM ‘zeer voorbarig’. Er waren wel onderhandelingen maar er kwam geen akkoord.

– Radio Mango dat in Schepdaal via de frequentie van Radio Atlantis uitzond, verdwijnt uit de lucht.

2006 

Mega FM in Kortrijk treedt toe tot het samenwerkingsverband van Crazy FM. Er wordt op de doelgroep tussen 15 en 35 jaar gemikt.

1965

Radio Veronica zendt tussen 15:00 en 16:45 uur de allereerste Top 40 uit, Willem van Kooten alias Joost den Draaijer, presenteert. Hij haalde de inspiratie bij de New Yorkse hitstations WABC en bij WMCY die gelijkaardige hitparades uitzonden.

1973

– De MV Mi Amigo slaagt er in om zonder problemen de haven van Amsterdam te verlaten en om naar de zee te vertrekken. Eenmaal voor anker begint een testuitzending op 1187 kHz.– Radio Noordzee Internationaal krijgt er een bijzondere medewerker bij. Het is de komiek André van Duin, die via de ‘Abominale Top 2000’ de ‘Dikvoormekaarshow’ in het leven roept.

1976

Radio Veronica start als publieke omroep om 19:00 uur via Hilversum 3. Lex Harding presenteert het allereerste programma de ‘Actuele Pop-informatieshow’.

1989

Rob Trip wordt als presentator voor het actualiteitenmagazine ‘Nieuwsradio’ bij Veronica aangeworven.

1998

– De plannen voor Hollands Glorie zitten in een stroomversnelling. Als startdatum wordt 15 januari 1998 genoemd terwijl Peter Teekamp, ooit Carl de Jong bij Radio Caroline, één van de topfiguren wordt. Voorlopig zal het station enkel via de Amsterdamse kabelmaatschappij te ontvangen zijn.

– Minister van Verkeer en Waterstaat, Jorritsma plant de toekenning van een twintigtal FM-frequenties aan enkele regionale radiostations. Zij krijgen een ontvangstgebied van om en bij de tien kilometer.

2002
 
Op de kabelfrequenties van het afscheid nemende Love Radio duikt het tien jaar geleden opgedoekte Power FM op. Tijdens de voorbije nacht kwamen muziekfragmenten van 30” en een Powermix voorbij. Zelfs het befaamde afscheidsprogramma met Luc van Rooy werd (13:00 – 14:00 uur) heruitgezonden.

2004

Jan-Willem Bruggenwirth wordt de nieuwe, algemene directeur van Radio 538. Tot voor kort was hij voorzitter van het bestuur bij het reclamebureau Saatchi & Saatchi.

2005

– Er zijn meer details bekend over Radio 555 dat in versneld tempo geld voor de slachtoffers van de vloedgolf in Zuid Oost Azië zal inzamelen. Robert Jensen, Martijn Krabbé, Edwin Evers, Henk Westbroek, Rob Stenders, Claudia de Breij, Kas van Iersel, Ruud de Wild, Wouter van der Goes, Peter Holland, Rob van Someren, Rene Verkerk en Roland Snoeijer worden de presentatoren.

– In de Almeerse Muziekwijk wordt het Top 40-plein feestelijk geopend. Een aantal bekende Nederlanders zoals Jeroen Nieuwenhuize, Wessel van Diepen en burgemeester Annemie Jorritsma zorgen voor een passend feest.

2006

Kimberley Berk wordt de nieuwe sidekick bij Ruud de Wild. Zij vervangt Tamara Brinkman, die enkele weken geleden Radio 538 verliet.

1921: Verenigde Staten

Radio KDKA in Pittsburgh, Pennsylvania zendt het allereerste religieuze programma uit. Pastoor DR. E.J. Van Petten van de Cavalry Episcopal Church houdt een toespraak.

1997: Verenigde Staten

Howard Stern begint bij WBZX 99.7 MHz in Columbus (Ohio). De controversiële DJ zal heel snel enorm populair worden.

2001: Frankrijk

Niet Jean-Charles De Keyser maar Robin Leproux wordt de nieuwe algemene directeur van RTL.

Je zou ook interesse kunnen hebben in...

2005: David Daggelinckx van VUM naar Emmis Omstreden manager die vooral radiostations 'slo... Ondanks de kwaliteit van ons radiolandschap - van een gezond, pluralistisch klimaat is er nog steeds geen sprake -, zijn de onderlinge transfers talrijker dan ooit. Alweer&nbs...
Het radiodagboek van 23 september – 266 (audio) Ook dit had vandaag in jouw geschied... De historie conserveren is de bedoeling van dit dagelijkse rubriekje waarin je alle opvallende gebeurtenissen uit de wereld van de vrije, de publieke, de commerciële en de zeezende...
2008: Screening van Donna-medewerkers gestart Weinig zekerheden over wie de overstap maakt... Mocht u zich afvragen hoe ver de plannen inmiddels gevorderd zijn voor de opvolger van Donna - laten we het kind de werknaam Radio Gertrude geven -, het is momenteel koffiedik kijk...
Het radiodagboek van 22 september – 265 (video) Ook dit had vandaag in jouw geschied... De historie conserveren is de bedoeling van dit dagelijkse rubriekje waarin je alle opvallende gebeurtenissen uit de wereld van de vrije, de publieke, de commerciële en de zeezende...
2009: Toch geen Sabam voor Popcorn City Eis tot betaling is vervallen, programma maakt een... Begin deze maand kreeg Jan Van Deyck, de producer van het syndicated radioprogramma ‘Popcorn City’ van auteursrechtenorganisatie Sabam de melding dat hij in het vervolg centen moes...
Het radiodagboek van 21 september – 264 (audio) Ook dit had vandaag in jouw geschied... De historie conserveren is de bedoeling van dit dagelijkse rubriekje waarin je alle opvallende gebeurtenissen uit de wereld van de vrije, de publieke, de commerciële en de zeezende...
Deel of print dit artikel
Spotlight
TVV Sound
TVV Sound

Reageer op dit artikel

avatar
  Inschrijven  
Abonneren op
Meer in Retro
2001: Radio Tequila slachtoffer van flauwe ‘grap’
De archieven van 1 januari (001)
De ‘overgang’ van Maeva en Mi Amigo
2008: Hoe klinkt MNM? Een beetje zo dus…
De archieven van 31 december (365)
Zaterdag is Joey-dag is Zaki-dag
Sluiten