De archieven van 2 januari (002) Nederland maakt kennis met de Top 40

Leestijd: 4 minuten

De historie conserveren is de bedoeling van dit dagelijkse rubriekje waarin je alle opvallende gebeurtenissen uit de wereld van de vrije, de publieke, de commerciële en de zeezenderradio (en af en toe een vleugje tv) terugvindt. Uit binnen- en buitenland. Het cijfer in kop verwijst naar de actuele dag van het jaar. Zij die deze reeks willen bijhouden, kunnen ze bijgevolg op nummer klasseren.

1974

Radio Mi Amigo hervat, na enkele technische problemen met de generator, de uitzendingen.

2002

– Het doek valt over de driejarige samenwerking tussen Jurgen Verstrepen en TOPradio (onderdeel van de Vlaamse Mediamaatschappij uit Vilvoorde).

– Met de frequentie van Qmusic in Genk zijn er weer problemen. Op 94.7 MHz is er de hele avond niets te horen. Broadcast Partners zorgt na enkele technische ingrepen voor de oplossing.


Lees verder onder de advertentie


– 4FM ontkent de beschuldigingen over de rol van Frank Verstraeten als aandeelhouder van Think Media. Het landelijke radiostation dient ook klacht in tegen de VZW Vloro van Radio Contact en tegen onbekenden wegens laster en eerroof.


RadioVisie

– Michel Follet, de man van het allereerste uur bij Radio Donna, begint bij het tweede netwerk van de Vlaamse Mediamaatschappij in Vilvoorde; Radio Mango.

– Cable Dance Radio start op de vroegere frequenties van kabelradio Roxy.

2003
 
– 4FM begint op acht FM-frequenties. Het zijn: Mechelen 99.0 MHz, Turnhout 95.1 MHz, Hasselt 99.2 MHz, Beringen 98.4 MHz, Tongeren 98.1 MHz, Egem 94.0 MHz, Oost-Vleteren 101.0 MHz en Aalst 90.0 MHz.

– De krant De Morgen meldt een mogelijke terugkeer van Rani De Coninck bij de VRT. De presentatrice en Ben Crabbé hadden zich tijdens het Radio 1-programma ‘Terminus’ schalks over het idee uitgelaten.

– Ton Schipper noemt de geruchten over een mogelijke samenwerking met het netwerk Maeva FM ‘zeer voorbarig’. Er waren wel onderhandelingen maar er kwam geen akkoord.

– Radio Mango dat in Schepdaal via de frequentie van Radio Atlantis uitzond, verdwijnt uit de lucht.

2006 

Mega FM in Kortrijk treedt toe tot het samenwerkingsverband van Crazy FM. Er wordt op de doelgroep tussen 15 en 35 jaar gemikt.

1965

Radio Veronica zendt tussen 15:00 en 16:45 uur de allereerste Top 40 uit, Willem van Kooten alias Joost den Draaijer, presenteert. Hij haalde de inspiratie bij de New Yorkse hitstations WABC en bij WMCY die gelijkaardige hitparades uitzonden.

1973

– De MV Mi Amigo slaagt er in om zonder problemen de haven van Amsterdam te verlaten en om naar de zee te vertrekken. Eenmaal voor anker begint een testuitzending op 1187 kHz.– Radio Noordzee Internationaal krijgt er een bijzondere medewerker bij. Het is de komiek André van Duin, die via de ‘Abominale Top 2000’ de ‘Dikvoormekaarshow’ in het leven roept.

1976

Radio Veronica start als publieke omroep om 19:00 uur via Hilversum 3. Lex Harding presenteert het allereerste programma de ‘Actuele Pop-informatieshow’.

1989

Rob Trip wordt als presentator voor het actualiteitenmagazine ‘Nieuwsradio’ bij Veronica aangeworven.

1998

– De plannen voor Hollands Glorie zitten in een stroomversnelling. Als startdatum wordt 15 januari 1998 genoemd terwijl Peter Teekamp, ooit Carl de Jong bij Radio Caroline, één van de topfiguren wordt. Voorlopig zal het station enkel via de Amsterdamse kabelmaatschappij te ontvangen zijn.

– Minister van Verkeer en Waterstaat, Jorritsma plant de toekenning van een twintigtal FM-frequenties aan enkele regionale radiostations. Zij krijgen een ontvangstgebied van om en bij de tien kilometer.

2002
 
Op de kabelfrequenties van het afscheid nemende Love Radio duikt het tien jaar geleden opgedoekte Power FM op. Tijdens de voorbije nacht kwamen muziekfragmenten van 30” en een Powermix voorbij. Zelfs het befaamde afscheidsprogramma met Luc van Rooy werd (13:00 – 14:00 uur) heruitgezonden.

2004

Jan-Willem Bruggenwirth wordt de nieuwe, algemene directeur van Radio 538. Tot voor kort was hij voorzitter van het bestuur bij het reclamebureau Saatchi & Saatchi.

2005

– Er zijn meer details bekend over Radio 555 dat in versneld tempo geld voor de slachtoffers van de vloedgolf in Zuid Oost Azië zal inzamelen. Robert Jensen, Martijn Krabbé, Edwin Evers, Henk Westbroek, Rob Stenders, Claudia de Breij, Kas van Iersel, Ruud de Wild, Wouter van der Goes, Peter Holland, Rob van Someren, Rene Verkerk en Roland Snoeijer worden de presentatoren.

– In de Almeerse Muziekwijk wordt het Top 40-plein feestelijk geopend. Een aantal bekende Nederlanders zoals Jeroen Nieuwenhuize, Wessel van Diepen en burgemeester Annemie Jorritsma zorgen voor een passend feest.

2006

Kimberley Berk wordt de nieuwe sidekick bij Ruud de Wild. Zij vervangt Tamara Brinkman, die enkele weken geleden Radio 538 verliet.

1921: Verenigde Staten

Radio KDKA in Pittsburgh, Pennsylvania zendt het allereerste religieuze programma uit. Pastoor DR. E.J. Van Petten van de Cavalry Episcopal Church houdt een toespraak.

1997: Verenigde Staten

Howard Stern begint bij WBZX 99.7 MHz in Columbus (Ohio). De controversiële DJ zal heel snel enorm populair worden.

2001: Frankrijk

Niet Jean-Charles De Keyser maar Robin Leproux wordt de nieuwe algemene directeur van RTL.

Je zou ook interesse kunnen hebben in...

2000: FM-netten VRT blijven pasmunt Iedere Vlaming toegang tot internet via zijn tv In de commissie media van het Vlaamse Parlement verklaarde minister Dirk Van Mechelen (foto) dat de eerder aangekondigde nieuwe beheersovereenkomst met de VRT niet per 1 januari za...
Het radiodagboek van 13 december – 346 (video) Ook dit had vandaag in jouw geschiede... De historie conserveren is de bedoeling van dit dagelijkse rubriekje waarin je alle opvallende gebeurtenissen uit de wereld van de vrije, de publieke, de commerciële en de zeezende...
1998: Peter speurde naar kastjes VMM niet echt blij met de oproep Duidelijk geïnspireerd door het grote succes van TOPradio via het 'testbeeld' van Kanaal 2, bedacht sterpresentator Peter Hoogland (foto), nooit om een stunt verlegen trouwens, een...
Het radiodagboek van 12 december – 345 (video) Ook dit had vandaag in jouw geschiede... De historie conserveren is de bedoeling van dit dagelijkse rubriekje waarin je alle opvallende gebeurtenissen uit de wereld van de vrije, de publieke, de commerciële en de zeezende...
2008: RNW begint Europese radiozender Ook Deutsche Welle en Radio France Internationale do... Radio Nederland Wereldomroep, het Nederlandse radiostation voor het buitenland, is één van de drijvende krachten achter de oprichting van het European Radio Project (ERP). Het gaat...
Het radiodagboek van 11 december – 344 (audio) Ook dit had vandaag in jouw geschiede... De historie conserveren is de bedoeling van dit dagelijkse rubriekje waarin je alle opvallende gebeurtenissen uit de wereld van de vrije, de publieke, de commerciële en de zeezende...
Deel of print dit artikel
TVV Sound
Spotlight
TVV Sound

Reageer op dit artikel

avatar
  Inschrijven  
Abonneren op
Meer in Retro
2001: Radio Tequila slachtoffer van flauwe ‘grap’
De archieven van 1 januari (001)
De ‘overgang’ van Maeva en Mi Amigo
2008: Hoe klinkt MNM? Een beetje zo dus…
De archieven van 31 december (365)
Zaterdag is Joey-dag is Zaki-dag
Sluiten