fbpx

RadioVisie

.
Yesterdayland
.

De archieven van 2 december (336)

De historie conserveren is de bedoeling van dit dagelijkse rubriekje waarin je alle opvallende gebeurtenissen uit de wereld van de vrije, de publieke, de commerciële en de zeezenderradio (en af en toe een vleugje tv) terugvindt. Uit binnen- en buitenland. Het cijfer in kop verwijst naar de actuele dag van het jaar. Zij die deze reeks willen bijhouden, kunnen ze bijgevolg op nummer klasseren.

1961, Zeezender

De Magda Maria van Radio Nord komt tijdens een zware storm in moeilijkheden. Ondanks het noodweer slagen de bemanning en de medewerkers er in om het station in de lucht te houden.

1964, Zeezender

De eerste kamer neemt, na de Nederlandse regering, de anti REM-wet aan waardoor er einde zal komen aan de uitzendingen van Radio & TV Noordzee. 

1967, Zeezender 

Radio Veronica zendt voor de eerste keer ‘Help Er Zit Een Olifant In De Tram’ uit, een programma van Henk van Dorp of Henk Bongaerts (00.00-01:00 uur) . De tune is een speeldoosje van de dochter van de DJ.

1969, Zeezender 

De Zwitserse ondernemers Erwin Meister en Edwin Bollier kopen de kustvaarder Silvretta (foto boven). Het schip behoorde tot de ‘Schellens Scheepvaart en Bevrachting NV’ in Rotterdam.

1975, Zeezender

Door technische moeilijkheden moet Radio Caroline, uitzendend vanaf de MV Mi Amigo, de uitzendingen om 23:30 uur onderbreken. Het station was nauwelijks een dag terug in de lucht nadat een poging tot inbeslagname, door een krachtige tussenkomst van Mi Amigo-baas Sylvain Tack, werd vermeden.

1985, Nederland 

Hans Schiffers volgt Kas van Iersel op als ochtendpresentator bij de AVRO op Radio 3.

1986, Zeezender

De MV Communicator wijzigt, na een trip waarbij men onder meer langs de Ross Revenge van Radio Caroline vaart de ligplaats. John Anthony maakt die ochtend reclame voor de ‘buren’ en verzoekt de luisteraars om hen brieven en kaarten te sturen. Laser Hot Hits drijft het zendvermogen tot 21 kW op. Andrew Turner, Paul Dean en KC starten op hun beurt bij het popstation.

1996, Nederland

Kink FM wordt door de Holland Mediagroep aan de Vereniging Veronica verkocht. Dit gebeurt op initiatief van RTL.

1998, Nederland

De ondernemingsraad van de Holland Mediagroep waarschuwt president-directeur Pieter Porsius voor de laatste keer. Men verlangt dat hij zijn manier van besturen anders aanpakt.

1999, Nederland 

Het bestuur van de omroepvereniging Veronica is ontevreden over de gang van zaken bij de Holland Mediagroep. Men dreigt uit het samenwerkingsverband met RTL te stappen.

2000, België

Radio 3, de klassieke muziekzender van de VRT, heet vanaf nu Klara. Deze afkorting staat voor ‘KLassieke muziekRAdio’. Het station moet als brede cultuurzender meer luisteraars lokken. In de programmering is er ook plaats voor wereldmuziek en jazz.

2001, België

Minister van media Dirk Van Mechelen, onthult dat het plan voor een definitieve regeling voor de midden- en boven FM-band (vanaf 102.4 MHz) ver gevorderd is. In principe kan, volgens de politicus, alles tegen einde februari 2002 klaar zijn. In afwachting daarvan verlengt het Vlaamse Commissariaat voor de Media de erkenningen voor de lokale radio’s.

2002, België

– Minister Dirk Van Mechelen wil de Geschillenraad, de Kijk- en Luisterraad voor radio en televisie in één enkel Commissariaat voor de Media verenigen. Dat moet ook de mediaconcentratie opvolgen en als het centraal meldpunt dienen.

– Think-Media sluit een akkoord met de beursgenoteerde Brusselse mediagroep Déficom waarbij men de 50%-participatie in de 4FM-groep overneemt.

2003, België

Gedelegeerd Bestuurder van de VRT Tony Mary ontkent in het Vlaamse Parlement dat Radio 2 de nationale publiciteitscampagnes regionaal wenst te ontkoppelen. De VAR had in het verleden een voorstel in die richting geformuleerd, maar dat werd afgewezen.

2003, Zeezender 

Volgens Yoël Tzur één van de managers van het onlangs in beslag genomen station Arutz 7 (foto) heeft een bedrijf in het Griekse Pireaus het van origine Hongaarse schip overgenomen. Wat de uiteindelijke bestemming wordt, weet niemand precies maar de nieuwe eigenaren willen het vaartuig ‘enkel voor legale doelen’ inzetten.

2004, België

Het Vlaamse Commissariaat voor de Media neemt een beslissing over zes klachtendossiers van niet erkende lokale radio’s. Het gaat om één klacht van de vzw Radio Pallieter, twee klachten van de vzw Aksent (TOPradio Waasland) en drie klachten van de vzw Radio 77 (TOPradio Sint-Niklaas). Allen zijn gericht tegen andere, erkende stations in dezelfde regio’s. De geviseerde zenders wordt verweten dat ze de erkenningsvoorwaarden niet volgen of niet toepassen.

2004, Nederland

Talpa Radio, het moederbedrijf van Noordzee FM en Radio 10 Gold, brengt geen bod uit op de rechten voor de radioverslaggeving van de Nederlandse voetbalcompetitie. De onzekerheid omtrent de exclusiviteit leidde tot deze beslissing.

2005, Nederland

– Radio 538 start in januari 2006 met een station voor de voetballiefhebbers. Oranje Radio draait via het internet aangepaste muziek voor de talrijke fans van het Nederlands elftal dat in Duitsland aan het wereldkampioenschap deelneemt.

– De Amerikaanse overheid blokkeert een actie van Yorin FM. Het station had een gezin in New Orleans, na de overstromingen, een huis aangeboden. In de Verenigde Staten is men echter van oordeel dat het hier een commercieel goed betreft. Zodoende mag de constructie de haven van Rotterdam niet verlaten.

2006, Nederland

Radio 538 haalt de New Yorkse DJ Roger Sanchez (foto) in huis. Hij maakt elke zaterdagnacht, tussen middernacht en 01:00 uur, het programma Release Yourself.


TVV Sound
TVV Sound
Spotlight
TVV Sound
TVV Sound
Yesterdayland
TVV Sound
Je zou ook interesse kunnen hebben in...
Het is 23 juli 1976: 'Vaarwel 1 9 2 het beste er mee!'  Vandaag een
De historie conserveren is de bedoeling van dit dagelijkse rubriekje waarin je alle opvallende gebeurtenissen
Het is nog niet te laat, maar het begint wel een beetje te dringen Eén
Iedere dag neemt RadioVisie u mee naar een ver verleden. We recycleren dag op dag
In het jaar dat in Nederland gevierd wordt dat het medium radio er een eeuw
De historie conserveren is de bedoeling van dit dagelijkse rubriekje waarin je alle opvallende gebeurtenissen
Iedere dag neemt RadioVisie u mee naar een ver verleden. We recycleren dag op dag
De historie conserveren is de bedoeling van dit dagelijkse rubriekje waarin je alle opvallende gebeurtenissen

Reageer op dit artikel

avatar
  Inschrijven  
Abonneren op
Meer in Radiodagboek
De archieven van 1 december (335)

De archieven van 30 november (334)

De archieven van 29 november (333)

De archieven van 28 november (332)

De archieven van 27 november (331)

De archieven van 26 november (330)

Sluiten