De archieven van 18 januari (018) Radio Maeva maakt een verrassende come back

Leestijd: 4 minuten

De historie conserveren is de bedoeling van dit dagelijkse rubriekje waarin je alle opvallende gebeurtenissen uit de wereld van de vrije, de publieke, de commerciële en de zeezenderradio (en af en toe een vleugje tv) terugvindt. Uit binnen- en buitenland. Het cijfer in kop verwijst naar de actuele dag van het jaar. Zij die deze reeks willen bijhouden, kunnen ze bijgevolg op nummer klasseren.

1976

Bert Bennett neemt afscheid van Radio Mi Amigo. Tim Ridder alias Bart van Leeuwen wordt zijn opvolger.

1980

De vrije radio Iris stopt. De politieke partij FDF, die de zender financieel steunde, eist het voorgeschoten geld (ongeveer 5.000 euro) terug. De medewerkers moeten de lokalen van de jeugdbeweging van het FDF verlaten.


Lees verder onder de advertentie


1982

Er hangt onweer in de Vlaamse radiolucht. Om 10:15 uur wordt ‘Werken met muziek’ op Radio Maeva, gepresenteerd door Ben Van Praag (foto bovenaan) onderbroken met de mededeling dat de ordediensten het staken van de uitzendingen eisen.

1987

Radio Maeva maakt in Antwerpen op 101.2 MHz om 12:00 uur een verrassende come back. Het station gebruikt twee gehuurde kamers in het hotel Quality Inn als studio.

2002

– Volgens CD&V-parlementslid Carl Decaluwé start het Vlaamse Commissariaat voor de Media een onderzoek naar 4FM en Qmusic. Men wil controleren of de erkende landelijke commerciële zenders zich houden aan het dossier waarmee ze hun licentie kregen. Het bericht wordt later door het kabinet van minister Van Mechelen bevestigd.

– Qmusic start in Brugge op 88.1 en via 93.2 MHz voor het Heuvelland (vanuit Wijtschate). Een technische ploeg zorgt tevens voor een aanpassing van het signaal in Genk (94.7 MHz).

– De RDS-problemen in Limburg van 4FM zijn opgelost. Het regionale Radio Royaal wijzigt de PI-code waardoor de luisteraars de landelijke zender nu probleemloos kunnen beluisteren.

2003

De Aalsterse afdeling van Radio Mango moet door een stroomonderbreking de uitzendingen tijdelijk stoppen. Om 13:52 uur zijn de problemen verholpen.

2006
 
In Wallonië blijven Bel RTL en Radio Nostalgie, volgens het onderzoeksbureau CIM, de meest beluisterde stations. Vooral Musiq 3, de klassieke muziekzender van de RTBF boekt met 0,9% een opvallende vooruitgang. Radio 2 blijft in Vlaanderen de grootste met 32,8%, Radio Donna, dat 14,2% haalt, wordt op de tweede plaats door Qmusic voorbij gestoken met 15,1%. 4FM scoort 5,3%

2007 

Een hevige winterstorm brengt diverse TOPradio’s in moeilijkheden. Zo sneuvelt de mast van Radio Relax in Zonnebeke. Het dak van de buren loop flinke schade op.

2000

Rob Stenders laat zijn verder verblijf bij 3FM afhangen van de luisteraars. Zij mogen op 31 januari tussen 14:00 en 16:00 uur bepalen of hij voldoende kwaliteit in huis heeft om bij de publieke popzender door te gaan. Ook de dienst kijk- en luistercijfers van het NOB wordt bij dit vreemde onderzoek betrokken.2006

Patrick Kicken van Radio Veronica krijgt de ‘VAK-award’ voor de categorie ‘populairste DJ’ van 2005. Dit gebeurt tijdens de uitreiking van de Nederlandse Populariteitsawards in Uitgeest.


1923: Verenigd Koninkrijk 

De nationale dienst voor Post en Telegraaf geeft de BBC, de Britse openbare omroep een zendvergunning.

1973: Verenigd Koninkrijk


De bemanning op de MV Mi Amigo beleeft bange ogenblikken wanneer er brand uitbreekt tijdens laswerken in de machinekamer. Andy Archer zendt om 23:50 uur een noodsignaal uit. Enige tijd later volgt het geruststellende bericht dat het vuur bedwongen is.

1984: Verenigd Koninkrijk

Een heliumballon op de MV Communicator moet de klassieke masten op een zendschip vervangen.

1985: Verenigd Koninkrijk

Laser 558 keert na een onderbreking van vier dagen terug in de lucht. Ondertussen steken geruchten over een verkoop van de MV Communicator de kop op. Chris Carey, Richard Branson, die eerder al probeerde om de MV Ross Revenge van Radio Caroline te kopen en een groep DJ’s van East Anglia Productions, stellen zich kandidaat.

1986: Frankrijk

De regering geeft Europe 1, RMC en RTL de toelating om op FM uit te zenden.

1995: Frankrijk

Het Franse netwerk M40 wordt RTL1.

2005: Frankrijk

Nieuwslezer Stefan Pauli krijgt tijdens het informatieve ochtendblok tussen 07:00 en 09:00 uur bij France Inter bezoek van enkele manifestanten. Zij uiten hun ongenoegen over het huidige werkloosheidsbeleid.

Je zou ook interesse kunnen hebben in...

2006: VMMa verheugd over EU-uitspraak Europa vraagt extra uitleg aan de VRT "De Europese Commissie heeft een duidelijk signaal gegeven dat overcompensatie van de VRT te allen tijde moet vermeden worden en dat de subsidies voor de openbare omroep niet lange...
Het radiodagboek van 22 juli (203) Ook dit had vandaag in jouw geschiedenisboek moeten sta... De historie conserveren is de bedoeling van dit dagelijkse rubriekje waarin je alle opvallende gebeurtenissen uit de wereld van de vrije, de publieke, de commerciële en de zeezende...
Het radiodagboek van 21 juli (202) Ook dit had vandaag in jouw geschiedenisboek moeten sta... De historie conserveren is de bedoeling van dit dagelijkse rubriekje waarin je alle opvallende gebeurtenissen uit de wereld van de vrije, de publieke, de commerciële en de zeezende...
2010: EUradio FM in Brussel? Ook VRT probeerde ooit een Europees radioproject Wordt in de hoofdstad de komst van een Engelstalig radiostation voorbereid? Mogelijk. We trokken op onderzoek, maar heel veel wijzer zijn we (nog) niet geworden. Wel zeker is het f...
Het radiodagboek van 20 juli (201) Ook dit had vandaag in jouw geschiedenisboek moeten sta... De historie conserveren is de bedoeling van dit dagelijkse rubriekje waarin je alle opvallende gebeurtenissen uit de wereld van de vrije, de publieke, de commerciële en de zeezende...
2006: Steven Dujardin directeur programmatie S.tv Werkte eerder voor o.a. Radio Gemini, Ra... In september komt er een nieuw kabel tv-station op de Vlaamse markt: S.televisie. De klok rond digitaal te bekijken via Telenet en dagelijks in een verkorte versie. Je za...
Deel of print dit artikel
Amptec
TVV Sound
Spotlight
Amptec
Amptec
TVV Sound

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *