De archieven van 18 december (352) VT4 bergt radioplannen op wegens te duur

Leestijd: 4 minuten

De historie conserveren is de bedoeling van dit dagelijkse rubriekje waarin je alle opvallende gebeurtenissen uit de wereld van de vrije, de publieke, de commerciële en de zeezenderradio (en af en toe een vleugje tv) terugvindt. Uit binnen- en buitenland. Het cijfer in kop verwijst naar de actuele dag van het jaar. Zij die deze reeks willen bijhouden, kunnen ze bijgevolg op nummer klasseren.

1962

De anti-zeezenderwet wordt in het parlement met 123 stemmen voor en 35 tegen goedgekeurd. Deze zal echter nooit voor 31 augustus 1974 gebruikt worden.

1998

VT4 bergt de plannen voor een radiostation op. Net zoals voor hun tv-uitzendingen werd naar een zogenaamde U-bochtconstructie gezocht waarbij men met een buitenlandse licentie de programma’s naar België kon doorsturen. De kosten voor dit plan liepen echter té hoog op.

2002

Het CSA legt Radio Judaïca in Brussel een boete van 1000 euro op. Het station van de Joodse gemeenschap had nagelaten om het programma van 2 mei 2002, tussen 18:00 en 19:00 uur, integraal op te nemen om het vervolgens te bewaren.

2003

– De raad van bestuur van de VRT houdt overleg over het voorstel om tussen 31 mei en 3 september 2004 een sportnet te starten. Men beklemtoont dat het om een eenmalig initiatief gaat waarbij men een beroep doet op de eigen begroting.

– Radio Brouwer uit Oudenaarde wordt door het Vlaamse Commissariaat voor de Media op de vingers getikt omdat het zich niet aan de afspraken tot het bekomen van de vergunning hield. Men zond als Maeva FM uit terwijl een onafhankelijk dossier werd ingediend.

2005

– Bij Cool FM in Kruibeke (107.2 MHz) verdwijnen de RDS-tekst en het stereosignaal. Dit houdt verband met de start van een afdeling voor Sint-Niklaas, vanuit Sinaai op 105.5 MHz.

– Het Vlaamse Commissariaat voor de Media trekt een aantal vergunningen van niet opgestarte stations in. Zo verliest Crooze FM de vergunning voor 105.7 MHz in Gent, terwijl Contact de afdelingen voor Tongeren en voor Hooglede moet opgeven. Enkele stations, zoals het voormalige Fresh in Oostkamp (104.9 MHz) krijgen tot 26 mei 2006 de kans om in de lucht te komen.

1999

– Elliot Robinson, de zoon van de legendarische Radio Veronica- en Radio Caroline-dj Robbie Dale wordt de nieuwe programmaleider van Noordzee FM. Hij vervangt Thorvald de Geus met wie de overige presentatoren het niet konden vinden. Elliot leerde het vak bij Sunshine Radio, het Ierse station dat eigendom van zijn befaamde vader is. Hij werkte ook voor Radio 10, Love Radio en Radio Flandria.

– New Dance Radio wordt door ID&T overgenomen. Jeroen Soer en Jeroen van Inkel, die ook kandidaat waren, vallen uit de boot.

2000

– Een enquête onder de Nederlandse luisteraars tussen 25 en 50 jaar duidt Edwin Evers van Radio 538 als de populairste presentator aan. Qua bekendheid ligt Jeroen van Inkel het best in de markt gevolgd door Edwin Evers en Erik de Zwart. Deze laatste scoort het best onder de vrouwelijke fans. Als bekendste radiostation valt de naam Sky Radio het meest.

– Radio 538 kondigt de start van een dj-opleiding aan vanaf 1 januari 2001.

2002

Robert Jensen stopt als programmadirecteur bij Yorin FM. Vanaf 3 februari 2003 zal hij de ploeg van Noordzee FM, het station van John de Mol, versterken.

2003

– Business Nieuwsradio zendt vanaf 1 januari 2004 de klok rond nieuws uit.

– Er zijn geruchten over een terugkeer van 3FM-presentator Ruud de Wild bij Radio 538.

2004 

Claudia de Brey, Wouter van der Goes en Giel Beelen zijn de dj’s die gedurende vijf dagen in het Glazen Huis worden opgesloten. Tussen 20 en 24 december zullen de 3FM-dj’s geld voor het Rode Kruis in Darfur inzamelen.

2006

De Rotterdamse commerciële zender RNN7 en Classic FM worden aan het satellietaanbod van het Nederlandse Canal Digitaal toegevoegd. De klassieke muziekzender van de Sky-groep was reeds via het internet en op diverse kabelfrequenties te beluisteren.

1964: Verenigd Koninkrijk

Radio London voert een nieuwe reeks testuitzendingen uit via 1125 kHz (266 meter). Tijdens de nacht wordt er tevens via 1133 kHz (263 meter) en 1079 kHz (277 meter) geëxperimenteerd.

1966: Verenigd Koninkrijk

Radio Caroline North zendt op 259 meter uit.

1998: Frankrijk 

Jean Paul Baudecroux, de president van de NRJ-groep maakt de plannen voor het oprichten van lokale televisiestations bekend. In een volgende fase wil hij deze omroepen ook digitaal laten uitzenden.

Je zou ook interesse kunnen hebben in...

2003: 4FM wordt helemaal ’80’s 'Een goed gevoel - Altijd 4FM' Vanaf morgen hoor je een compleet nieuw geluid op de frequenties van 4FM, met een nieuwe slogan: 'Een goed gevoel - Altijd 4FM'. Sinds Déficom een groot deel van de aandelen v...
Het radiodagboek van 21 maart (080) Ook dit had vandaag in jouw geschiedenisboek moeten st... De historie conserveren is de bedoeling van dit dagelijkse rubriekje waarin je alle opvallende gebeurtenissen uit de wereld van de vrije, de publieke, de commerciële en de zeezende...
2001: Yasmine weg bij blauwe dolfijn (video) Kiest voor TV en werkt aan nieuwe cd Hilde Rens stopt tijdelijk bij Radio Contact. En nee, Hilde is niet het meisje dat de postzegels op de enveloppen kleeft, maar de jongedame die onder de naam Yasmine het woensdagse...
Het radiodagboek van 20 maart (079) Ook dit had vandaag in jouw geschiedenisboek moeten st... De historie conserveren is de bedoeling van dit dagelijkse rubriekje waarin je alle opvallende gebeurtenissen uit de wereld van de vrije, de publieke, de commerciële en de zeezende...
Het radiodagboek van 19 maart (078) Ook dit had vandaag in jouw geschiedenisboek moeten st... De historie conserveren is de bedoeling van dit dagelijkse rubriekje waarin je alle opvallende gebeurtenissen uit de wereld van de vrije, de publieke, de commerciële en de zeezende...
2008: Donna geeft ‘Evy Gruyaert’ weg (video) Radiopresentatrice wordt paasei Donna heeft het lekkerste paasei ter wereld gemaakt. Evy Gruyaert in chocolade, puur en uit één stuk. Een gelukkige Donna-luisteraar kan de chocoladen Evy winnen. Radio-collega&nbs...
Deel of print dit artikel
TVV Sound
Spotlight
Amptec
Amptec
Broadcast Partners

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *