De archieven van 17 januari (017) Wereldomroep wordt Radio Vlaanderen internationaal

Leestijd: 4 minuten

De historie conserveren is de bedoeling van dit dagelijkse rubriekje waarin je alle opvallende gebeurtenissen uit de wereld van de vrije, de publieke, de commerciële en de zeezenderradio (en af en toe een vleugje tv) terugvindt. Uit binnen- en buitenland. Het cijfer in kop verwijst naar de actuele dag van het jaar. Zij die deze reeks willen bijhouden, kunnen ze bijgevolg op nummer klasseren.

2001

Radio Vlaanderen Internationaal (RVi) wil dit jaar operatie ‘Grote Vernieuwing’ doorvoeren. In het vervolg heet de ‘Wereldomroep’ gewoon RVi. De (kleine) letter ‘i’ verwijst niet langer uitsluitend naar het ‘internationale’ karakter, maar staat ook voor ‘interactief’ en ‘internet’. Tegen half februari komt er een verbeterde website. Men zal tevens een eigen server inzetten om het meer uitgebreide pakket programma’s ‘on demand’ te laten draaien.


Lees verder onder de advertentie


2002
 
– Het Staatsblad publiceert het Waalse frequentieplan dat door minister Richard Miller,  zonder overleg met zijn Vlaamse ambtgenoot, werd uitgewerkt. Premier Guy Verhofstadt stoort zich aan deze gang van zaken en plant een versneld overleg met de betrokken politici.

– Qmusic in Vlaams Brabant verdwijnt door aanpassingswerken op 98.1 MHz uit de lucht. Na een korte onderbreking is vanaf 19:30 uur opnieuw het gebruikelijke signaal te ontvangen.

2003
 
Voetballiefhebbers kunnen terecht bij 927 Live, het sportstation van de VRT op de middengolf. De degelijkheid van de verslaggeving zorgde voor hoge luistercijfers tijdens het EK voetbal in 2000 en het WK2002 in Japan en in Zuid Korea. De aftrap wordt met een rechtstreeks verslag van de eerste klasse-wedstrijd Moeskroen – Standard gegeven.

2005

De leden van de vernieuwde Raad van Bestuur van de VRT kiezen Guy Peeters tot hun voorzitter. Hij bekleedde tijdens de voorbije vijf jaar dezelfde functie in de beheerraad van de openbare omroep. Annelies Van Cauwelaert wordt ondervoorzitter. De Buitengewone Algemene Vergadering van de VRT benoemde de twaalf leden van de vernieuwde raad met een mandaat van vijf jaar.

2006

De meest recente luistercijfers van het onderzoeksbureau CIM vallen negatief uit voor Radio Donna. Met 14,1% daalt de hitzender van de VRT met 5,5%. Concurrent Qmusic blijft stijgen en haalt nu 15%. 4FM gaat 0,3% vooruit. Ook Klara en Radio 1 zitten duidelijk in de lift. Radio 2 handhaaft zich als de omroep met het grootste marktaandeel; 32,8%.

2007
 
De Brusselse correctionele rechtbank veroordeelt de stichter van Radio Salam, de 54-jarige Mohammed Hadj Allal Marrachi en de 35-jarige Ali Mahi alias Abou Adam tot zes maanden en één jaar met uitstel. De verdachten werden schuldig bevonden tot het aanzetten van haat en voor het bedreigen van een politieagent.1997

Radio Noordzee Nationaal plant een eigen televisiestation. De uitgeverij Strengholt hoopt om in mei te starten.

1999
 
Radio 538 gaat ook van start via de Vlaamse kabel. In een eerste fase zijn de Nederlandse programma’s te horen. Projectleider Wim van Putten overweegt evenwel om ook ‘lokale’ presentatoren in te schakelen.

2000
 
De Seniorenomroep Nederland wil tot het publieke omroepbestel toetreden en programma’s voor ouderen uitzenden. Diverse bekenden zoals Eddie Christiani zeggen dadelijk hun steun toe.

2005
 
Radio Mi Amigo 192 voert opnieuw testuitzendingen uit via het internet. De nadruk ligt op oldies uit de jaren ’70.

2006
 
Sky Radio brengt meer variatie in de muziekkeuze. Net zoals bij RTLFM komt een liedje tussen 09:00 en 17:00 uur slechts één maal voorbij.

1934: Groot Hertogdom Luxemburg

Radio Luxemburg zendt op AM 1304 kHz uit. (foto bovenaan: zendersite Junglinster)

1967: Verenigd Koninkrijk

BBMS verliest het hogere beroep dat bij een rechtbank was ingediend, na het proces op 28 september 1966. Het fort Knock John, van waarop men uitzond, bevindt zich wel degelijk in Britse territoriale wateren.

1989: Frankrijk

Het Conseil Supérieur Audiovisuel, de Franse tegenhanger van het Vlaamse Commissariaat voor de Media wordt opgericht. Dit is de opvolger van het CNCL (Commission National de la Communication et des Libertés).

2002: Palestina

Een zware aanval van het Israëlische leger verwoest een groot deel van de studio’s en de zendinstallatie van Radio Palestina.

2004: Verenigde Staten

Presentator Jerry Springer start met een nieuwe talkshow bij KCKY AM in Cincinatti.

2005: Verenigd Koninkrijk

Méér dan 260 commerciële stations heten voor één dag UK Radio Aid. Toppresentatoren zoals Chris Evans, Tony Blackburn en Simon Bates zamelen geld in voor de overlevenden van de Tsunami-ramp. Enkele bekende popacts zoals Texas en Jamelia treden live op. Het totale bedrag ingezamelde bedrag zal 3.812.345 pond bedragen.

2006: Verenigde Staten

De voorbije kerstdagen worden een enorme meevaller voor KOST1035 in Los Angeles. Met 4,4% neemt het soft-popstation de koppositie over van zusterstation KIISFM dat met het Spaanse KLVE de tweede plaats met 4,3% deelt. In New York blijft Lite FM met 7,4% dé absolute nummer één.

2007: Frankrijk

De inwoners van de Mauritius-eilanden krijgen dankzij vier steunzenders, via 93.2 MHz Radio France International aangeboden.

Je zou ook interesse kunnen hebben in...

2009: RVi stopt uitzending via kortegolf (audio) Alweer een stukje radiogeschiedenis dat d... De respectievelijke Belgische publieke omroepen zijn in een eng besparingsstraatje gesukkeld. Eerder kon je al lezen dat de RTBF haar satelliettelevisie gaat opdoeken, nu is de VRT...
Het radiodagboek van 19 oktober – 291 (video) Ook dit had vandaag in jouw geschieden... De historie conserveren is de bedoeling van dit dagelijkse rubriekje waarin je alle opvallende gebeurtenissen uit de wereld van de vrije, de publieke, de commerciële en de zeezende...
2008: Digitale frequenties via vergelijkende toets Acht pakketten voor DVB-T en drie voor ... Gisteren besliste de Vlaamse Regering welke pakketten van digitale frequenties ter beschikking zullen worden gesteld voor het uitwerken van een digitaal radio- en televisieaanbod v...
Het radiodagboek van 18 oktober – 290 (video) Ook dit had vandaag in jouw geschieden... De historie conserveren is de bedoeling van dit dagelijkse rubriekje waarin je alle opvallende gebeurtenissen uit de wereld van de vrije, de publieke, de commerciële en de zeezende...
2009: Radio Scorpio wordt vandaag 30 (video) Vaak dood verklaard, toch nog altijd springle... Radio Scorpio viert vandaag zijn dertigste verjaardag. 'Een prima gelegenheid om het luisterbereik te vergroten', oordeelde men en dus is 's lands oudste 'vrije zender' nu ook via ...
Het radiodagboek van 17 oktober – 289 (video) Ook dit had vandaag in jouw geschieden... De historie conserveren is de bedoeling van dit dagelijkse rubriekje waarin je alle opvallende gebeurtenissen uit de wereld van de vrije, de publieke, de commerciële en de zeezende...
Deel of print dit artikel
TVV Sound
Spotlight
TVV Sound

Reageer op dit artikel

avatar
  Inschrijven  
Abonneren op
Meer in Retro
2001: Het gaat prima, beter en best met 4FM
De archieven van 16 januari (016)
2007: De ProxiSpots van Radio 2
De archieven van 15 januari (015)
2006: Frequentieplan toe aan reanimatie
De archieven van 14 januari (014)
Sluiten