De archieven van 16 november (320)

Leestijd: 2 minuten

De historie conserveren is de bedoeling van dit dagelijkse rubriekje waarin je alle opvallende gebeurtenissen uit de wereld van de vrije, de publieke, de commerciële en de zeezenderradio (en af en toe een vleugje tv) terugvindt. Uit binnen- en buitenland. Het cijfer in kop verwijst naar de actuele dag van het jaar. Zij die deze reeks willen bijhouden, kunnen ze bijgevolg op nummer klasseren.

1922, Verenigd Koninkrijk

De BBC blijft radiostations opstarten. Na Londen en Manchester wordt in Birmingham een nieuwe zender in de lucht gebracht.

1964, Nederland

Radio Veronica ruilt het zendschip de Borkum Riff  voor de Norderney. Bij de ZSM Zaanlandse Scheepsbouwmaatschapij werd door de plaatsing van onder meer een 10 kW zender, de voormalige IJslandse trawler, tot zendschip omgebouwd. (fotocredits – Stichting Norderney)

1975, België

Onder druk van politieke dreigementen slaagt Mi Amigo-baas Sylvain Tack er in om de bezetting van de MV Mi Amigo te laten beëindigen. Het zendschip wordt vrijgegeven.

1979, België

In Brussel gaat de ‘Dag van de Vrije Radio’ door. Alle lokale stations zorgen voor rechtstreekse interventies. ’s Avonds wordt het grootse evenement in Anderlecht met een gigantische fuif afgerond. Diverse artiesten maken hun opwachting. De manifestatie is een organisatie van de Association pour La Libération des Ondes (ALO).

1985, Nederland

Maarten de Jong, Frits Koning en Ad Roberts nemen hun intrek op de MV Ross Revenge. Zij zullen de start van Radio Monique voorbereiden.

1986, Verenigd Koninkrijk 

De MV Communicator, het zendschip van Laser 558, ontsnapt om 03:00 uur aan de aandacht van de Britse autoriteiten en vertrekt naar zee. De bemanning laat het anker vallen in de buurt van Felixtowe op enkele mijlen van het oorlogsfort Sealand. Ray Anderson onthult dat de nieuwe eigenaren het voormalige zendschip naar de Middellandse Zee zullen slepen. (fotocredits: Bob le Roi)

1996, Frankrijk

De Midden-Oostenafdeling van Radio Monte Carlo wordt door Radio France International overgenomen. Heden ten dage bereikt de radiozender gemiddeld 45 miljoen luisteraars.

1998, België

Contact Gold, één van de elf in beslag genomen stations, keert via de eerder gebruikte frequentie 106.1 MHz terug. Daardoor zendt het station nu via twee frequenties uit, namelijk 101.1 en 106.1 MHz. Een nieuwe communautaire rel is in de maak.

1999, België 

Radio Cieper uit Ieper, dat op 104.0 MHz uitzendt, wordt Radio Contact.

2006, België

VRT staat voor cruciale weken. Vandaag bespreekt de raad van bestuur een eerste versie van ‘Het toekomstplan VRT 2014’. Op 14 december wordt er over de definitieve versie gestemd en wordt het aan de minister van Media, Ingrid Lieten (sp.a) overgemaakt. Er zijn draconische besparingen vereist, waarbij de cruciale vraag is; ‘hoe de VRT dat kan realiseren zonder al te diep in het media-aanbod te snijden’.

2006, Nederland

De zopas gepubliceerde luistercijfers van het bureau Intomart tonen een lichte vooruitgang voor de top 3. Radio 538, Sky Radio en Radio 2 overklassen de concurrentie. Radio Veronica stijgt met 0,4% en scoort 5,9%.

Je zou ook interesse kunnen hebben in...

2010: Radiostunts en meerwaardes (video) Van chocopotten en vliegende studio's tot ruimter... Sinds gisteren bevindt de studio van Ornelis & Rogiers zich - middels een reuzenrad - in een baan rond het Wijnegem Shopping Center. In een artikel in De Standaard staat Lotte ...
Het radiodagboek van 17 maart (076) Ook dit had vandaag in jouw geschiedenisboek moeten st... De historie conserveren is de bedoeling van dit dagelijkse rubriekje waarin je alle opvallende gebeurtenissen uit de wereld van de vrije, de publieke, de commerciële en de zeezende...
2004: Audio-interview met Werner Michiels De 'accordeonist' van de radio  Alweer enkele weken halen we uit ons immense archief audio-interviews. Op 28 februari mocht Werner Michiels voor de microfoon van Serge Hadermann een pleidooi houden. Iets meer dan...
2006: Hoe scoort het ‘buitenland’ in Vlaanderen? Maken we gebruik van onze bev... Met vakantie in het buitenland valt het op dat er meestal enkel nationale media te beluisteren, te bekijken of te lezen zijn. Op trektocht doorheen Frankrijk, het UK of Duitsland, ...
Het radiodagboek van 16 maart (075) Ook dit had vandaag in jouw geschiedenis boek moeten s... De historie conserveren is de bedoeling van dit dagelijkse rubriekje waarin je alle opvallende gebeurtenissen uit de wereld van de vrije, de publieke, de commerciële en de zeezende...
2002: Energy gaat in vereffening (audio) Ligt Nostalgie op vinkenslag om over te nemen? Radio Energy is al een tijdje in vereffening. De Vlaamse tak van het in Wallonië erg succesvolle NRJ, dat in België als NV Vlaamse Zend Maatschappij opereert, blijkt volgens offici...
Deel of print dit artikel
Amptec
Amptec
TVV Sound
Spotlight
Broadcast Partners

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *