De archieven van 16 januari (016) Marathonreeks huiszoekingen bij 4FM en Think Media

Leestijd: 4 minuten

De historie conserveren is de bedoeling van dit dagelijkse rubriekje waarin je alle opvallende gebeurtenissen uit de wereld van de vrije, de publieke, de commerciële en de zeezenderradio (en af en toe een vleugje tv) terugvindt. Uit binnen- en buitenland. Het cijfer in kop verwijst naar de actuele dag van het jaar. Zij die deze reeks willen bijhouden, kunnen ze bijgevolg op nummer klasseren.

2001

De krant De Morgen heeft aandacht voor de Norderney, het voormalige zendschip van Radio Veronica dat naar Antwerpen komt. Men vermoedt dat het Bonapartedok of het Willemdok de ligplaats wordt. De Nederlandse hoofdhuurder Grolsch zal het drijvende monument als danscafé gebruiken.


Lees verder onder de advertentie


2002

– Enkele kranten, w.o. Gazet van Antwerpen en Het Volk, melden dat speurders van de federale politie een marathonreeks huiszoekingen hielden bij o.a. 4FM en Think Media. Ze begonnen in de ouderlijke woning van Frank Verstraeten in Meise. Daar werd ook de moeder van de Zillion-baas voor een ondervraging meegenomen.

– Na het einde van Maeva op de kabelfrequenties van Radio Magdalena en van Radio 7 duiken er geruchten over een snelle terugkeer op.

– Het Willebroekse C-Dance wordt door een technische ploeg bijgewerkt. De kwaliteit van het signaal op 103.8 MHz wordt er beter door.

2003
 
– De raad van bestuur van de RTBF keurt de nieuwe begroting goed. Die vertoont een negatief saldo van 13,5 miljoen euro. Het komende Magellan-plan moet de Franstalige openbare omroep weer gezond maken. Vanaf 2004 moeten de verliezen minder worden, binnen drie tot vier jaar hoopt de directie weer break-even te draaien.

– De Vlaams-Brabantse editie van Het Nieuwsblad brengt meer uitleg over de wijzigingen bij Radio 2. Vanaf 1 februari is er geen regionaal nieuws meer op zaterdagavond, maar wel ‘s ochtends. Zondagpost, de ontkoppeling op zondag (die onlangs opgetrokken werd van één naar twee uur) blijft wel bestaan. Avondpost op zaterdag verdwijnt, en wordt vervangen door een nationaal programma dat de regionale informatie zal toelichten. Er komen ook regionale nieuwsuitzendingen om 07:30, 09:00 (tijdens Ochtendkuren) en om 11:00 uur.

– Het Merelbeekse C-Dance op 106.8 MHz verdwijnt door technische aanpassingswerken voor een dag uit de lucht.

– 4FM past de RDS-tekst in Aalst (90.0 MHz) naar VIER FM aan. Andere frequenties zoals Brussel, Gent, Mechelen, Leuven en Genk vermelden nog ‘4FM’.

2004

Radio VRM, dat de erkenning als regionale radio op 7 november 2003 niet kreeg, vecht de beslissing van mediaminister Marino Keulen bij de Raad van State aan. Advocaat Jan De Schepper maakt de verzoekschriften, voor onder meer een schorsing en een vernietiging, over.

2006
 
– De uitzendingen van Radio Contact in Egem (93.6 MHz) en in Lier (106.4 MHz) worden na een schorsing, die op 16 november 2005 was ingegaan, hervat.

– Jeroen Straeter, de eigenaar van het Antwerpse Multipop bevestigt de komst van Radio Contact naar de Scheldestad. Vanaf 1 februari 2006 worden de nationale programma’s overgenomen. De verplichte ontkoppelingen worden behouden.– De Franstalige Vereniging ‘Radio’ verheugt zich over het arrest dat de Raad van State op 21 december 2005 uitsprak. Daarin wordt het Vlaamse frequentieplan van 18 juli 2003 geschorst. In een reactie zegt men dat deze beslissing het overleg tussen de gemeenschappen over deze kwestie kan heropenen.

1977
 
De twee Mebo-schepen verlaten om 10:30 uur Nederland en zetten, onder aanvoering van de voormalige MV Mi Amigo-kapitein van der Kamp, koers naar Libië.

1979

De politie arresteert drie mensen onder wie Gerard van Dam, die Radio Delmare vanuit de haven van Scheveningen wilden bevoorraden. Onderdelen voor een scheepsmotor, stukken voor een nieuwe generator en zendapparatuur worden in beslag genomen.

2004

– Frank Dane, de broer van Robert Jensen, ruilt Radio 538 voor Yorin FM. Menno de Boer wordt zijn opvolger.

– Giel Beelen en Robert Jensen worden alweer als nieuwe aanwinsten voor Yorin FM genoemd.

– Adam Curry en zijn medewerkers krijgen van Veronica de goedkeuring om gedurende een volle week programma’s vanuit Irak te verzorgen.

1986: Verenigd Koninkrijk

Een oververhitte boiler aan boord van de MV Communicator, het zendschip van het Amerikaanse Laser Hot Hits, zorgt voor de verspreiding van rookwolken. Niet minder dan 24 brandweerlui uit Colchester bestrijden het vuur.

2006: Frankrijk


De recente onlusten in diverse Franse steden en een reeks andere sociale conflicten hebben de populariteit van een aantal stations geen goed gedaan. NRJ blijft weliswaar marktleider maar gaat achteruit. Skyrock, dat door sommige politici met de rellen van de jongeren werd geassocieerd, incasseert rake klappen.

2006: Verenigde Staten

Een week na de start bij Sirius Satellite Radio keert Howard Stern terug op FM. Diverse illegale stations geven het signaal van ‘Howard 100’ door in de staten Brooklyn en Newark (via 95.1 en 101.5 MHz). De Amerikaanse media-verantwoordelijken van de FCC bestempelen het voorval als een ‘ernstige zaak’.

Je zou ook interesse kunnen hebben in...

2009: Radio Scorpio wordt vandaag 30 (video) Vaak dood verklaard, toch nog altijd springle... Radio Scorpio viert vandaag zijn dertigste verjaardag. 'Een prima gelegenheid om het luisterbereik te vergroten', oordeelde men en dus is 's lands oudste 'vrije zender' nu ook via ...
Het radiodagboek van 17 oktober – 289 (video) Ook dit had vandaag in jouw geschieden... De historie conserveren is de bedoeling van dit dagelijkse rubriekje waarin je alle opvallende gebeurtenissen uit de wereld van de vrije, de publieke, de commerciële en de zeezende...
De soldaten van de nationale omroep (audio) Verzoekprogramma werd kweekvijver voor radiota... In een ander stukje leest u vandaag over de theater revival van het ’Solatenhalfuurtje’. Het programma wordt er omschreven als legendarisch. Ouder luisteraars zullen dit zonder pro...
Het radiodagboek van 16 oktober – 288 (audio) Ook dit had vandaag in jouw geschieden... De historie conserveren is de bedoeling van dit dagelijkse rubriekje waarin je alle opvallende gebeurtenissen uit de wereld van de vrije, de publieke, de commerciële en de zeezende...
2011: Aangepaste vormgeving bij Studio Brussel 'Life Is Music' Alle toonaangevende radiostations ruilden inmiddels hun zomerse outfit voor een aangepaste herfst- en winter-inkadering. NRJ, Sky Radio, RTL en vele anderen gaven de aanzet. Studio...
Het radiodagboek van 15 oktober – 287 (audio) Ook dit had vandaag in jouw geschieden... De historie conserveren is de bedoeling van dit dagelijkse rubriekje waarin je alle opvallende gebeurtenissen uit de wereld van de vrije, de publieke, de commerciële en de zeezende...
Deel of print dit artikel
TVV Sound
Spotlight
TVV Sound

Reageer op dit artikel

avatar
  Inschrijven  
Abonneren op
Meer in Retro
2007: De ProxiSpots van Radio 2
De archieven van 15 januari (015)
2006: Frequentieplan toe aan reanimatie
De archieven van 14 januari (014)
2004: Snelwegradio gezocht voor België
De archieven van 13 januari (013)
Sluiten