De archieven van 16 januari (016) Marathonreeks huiszoekingen bij 4FM en Think Media

Leestijd: 4 minuten

De historie conserveren is de bedoeling van dit dagelijkse rubriekje waarin je alle opvallende gebeurtenissen uit de wereld van de vrije, de publieke, de commerciële en de zeezenderradio (en af en toe een vleugje tv) terugvindt. Uit binnen- en buitenland. Het cijfer in kop verwijst naar de actuele dag van het jaar. Zij die deze reeks willen bijhouden, kunnen ze bijgevolg op nummer klasseren.

2001

De krant De Morgen heeft aandacht voor de Norderney, het voormalige zendschip van Radio Veronica dat naar Antwerpen komt. Men vermoedt dat het Bonapartedok of het Willemdok de ligplaats wordt. De Nederlandse hoofdhuurder Grolsch zal het drijvende monument als danscafé gebruiken.

2002

– Enkele kranten, w.o. Gazet van Antwerpen en Het Volk, melden dat speurders van de federale politie een marathonreeks huiszoekingen hielden bij o.a. 4FM en Think Media. Ze begonnen in de ouderlijke woning van Frank Verstraeten in Meise. Daar werd ook de moeder van de Zillion-baas voor een ondervraging meegenomen.

– Na het einde van Maeva op de kabelfrequenties van Radio Magdalena en van Radio 7 duiken er geruchten over een snelle terugkeer op.

– Het Willebroekse C-Dance wordt door een technische ploeg bijgewerkt. De kwaliteit van het signaal op 103.8 MHz wordt er beter door.

2003
 
– De raad van bestuur van de RTBF keurt de nieuwe begroting goed. Die vertoont een negatief saldo van 13,5 miljoen euro. Het komende Magellan-plan moet de Franstalige openbare omroep weer gezond maken. Vanaf 2004 moeten de verliezen minder worden, binnen drie tot vier jaar hoopt de directie weer break-even te draaien.

– De Vlaams-Brabantse editie van Het Nieuwsblad brengt meer uitleg over de wijzigingen bij Radio 2. Vanaf 1 februari is er geen regionaal nieuws meer op zaterdagavond, maar wel ’s ochtends. Zondagpost, de ontkoppeling op zondag (die onlangs opgetrokken werd van één naar twee uur) blijft wel bestaan. Avondpost op zaterdag verdwijnt, en wordt vervangen door een nationaal programma dat de regionale informatie zal toelichten. Er komen ook regionale nieuwsuitzendingen om 07:30, 09:00 (tijdens Ochtendkuren) en om 11:00 uur.

– Het Merelbeekse C-Dance op 106.8 MHz verdwijnt door technische aanpassingswerken voor een dag uit de lucht.

– 4FM past de RDS-tekst in Aalst (90.0 MHz) naar VIER FM aan. Andere frequenties zoals Brussel, Gent, Mechelen, Leuven en Genk vermelden nog ‘4FM’.

2004

Radio VRM, dat de erkenning als regionale radio op 7 november 2003 niet kreeg, vecht de beslissing van mediaminister Marino Keulen bij de Raad van State aan. Advocaat Jan De Schepper maakt de verzoekschriften, voor onder meer een schorsing en een vernietiging, over.

2006
 
– De uitzendingen van Radio Contact in Egem (93.6 MHz) en in Lier (106.4 MHz) worden na een schorsing, die op 16 november 2005 was ingegaan, hervat.

– Jeroen Straeter, de eigenaar van het Antwerpse Multipop bevestigt de komst van Radio Contact naar de Scheldestad. Vanaf 1 februari 2006 worden de nationale programma’s overgenomen. De verplichte ontkoppelingen worden behouden.

– De Franstalige Vereniging ‘Radio’ verheugt zich over het arrest dat de Raad van State op 21 december 2005 uitsprak. Daarin wordt het Vlaamse frequentieplan van 18 juli 2003 geschorst. In een reactie zegt men dat deze beslissing het overleg tussen de gemeenschappen over deze kwestie kan heropenen.

1977
 
De twee Mebo-schepen verlaten om 10:30 uur Nederland en zetten, onder aanvoering van de voormalige MV Mi Amigo-kapitein van der Kamp, koers naar Libië.

1979

De politie arresteert drie mensen onder wie Gerard van Dam, die Radio Delmare vanuit de haven van Scheveningen wilden bevoorraden. Onderdelen voor een scheepsmotor, stukken voor een nieuwe generator en zendapparatuur worden in beslag genomen.

2004

– Frank Dane, de broer van Robert Jensen, ruilt Radio 538 voor Yorin FM. Menno de Boer wordt zijn opvolger.

– Giel Beelen en Robert Jensen worden alweer als nieuwe aanwinsten voor Yorin FM genoemd.

– Adam Curry en zijn medewerkers krijgen van Veronica de goedkeuring om gedurende een volle week programma’s vanuit Irak te verzorgen.

1986: Verenigd Koninkrijk

Een oververhitte boiler aan boord van de MV Communicator, het zendschip van het Amerikaanse Laser Hot Hits, zorgt voor de verspreiding van rookwolken. Niet minder dan 24 brandweerlui uit Colchester bestrijden het vuur.

2006: Frankrijk


De recente onlusten in diverse Franse steden en een reeks andere sociale conflicten hebben de populariteit van een aantal stations geen goed gedaan. NRJ blijft weliswaar marktleider maar gaat achteruit. Skyrock, dat door sommige politici met de rellen van de jongeren werd geassocieerd, incasseert rake klappen.

2006: Verenigde Staten

Een week na de start bij Sirius Satellite Radio keert Howard Stern terug op FM. Diverse illegale stations geven het signaal van ‘Howard 100’ door in de staten Brooklyn en Newark (via 95.1 en 101.5 MHz). De Amerikaanse media-verantwoordelijken van de FCC bestempelen het voorval als een ‘ernstige zaak’.

Je zou ook interesse kunnen hebben in...

2010: De ‘gekke’ transformatie van Crazy FM Netwerk wordt TOPradio, medewerker... Donderslag bij heldere hemel: sinds woensdag is CrazyFM opgehouden te bestaan. Het West-Vlaamse netwerk had een achttal frequenties in de eigen provincie, maar was ook in de Oost-V...
Het radiodagboek van 19 maart (078) Ook dit had vandaag in jouw geschiedenisboek moeten st... De historie conserveren is de bedoeling van dit dagelijkse rubriekje waarin je alle opvallende gebeurtenissen uit de wereld van de vrije, de publieke, de commerciële en de zeezende...
2008: Donna geeft ‘Evy Gruyaert’ weg (video) Radiopresentatrice wordt paasei Donna heeft het lekkerste paasei ter wereld gemaakt. Evy Gruyaert in chocolade, puur en uit één stuk. Een gelukkige Donna-luisteraar kan de chocoladen Evy winnen. Radio-collega&nbs...
Het radiodagboek van 18 maart (077) Ook dit had vandaag in jouw geschiedenisboek moeten st... De historie conserveren is de bedoeling van dit dagelijkse rubriekje waarin je alle opvallende gebeurtenissen uit de wereld van de vrije, de publieke, de commerciële en de zeezende...
2010: Radiostunts en meerwaardes (video) Van chocopotten en vliegende studio's tot ruimter... Sinds gisteren bevindt de studio van Ornelis & Rogiers zich - middels een reuzenrad - in een baan rond het Wijnegem Shopping Center. In een artikel in De Standaard staat Lotte ...
Het radiodagboek van 17 maart (076) Ook dit had vandaag in jouw geschiedenisboek moeten st... De historie conserveren is de bedoeling van dit dagelijkse rubriekje waarin je alle opvallende gebeurtenissen uit de wereld van de vrije, de publieke, de commerciële en de zeezende...
Deel of print dit artikel
Spotlight
Broadcast Partners
TVV Sound
Amptec
Amptec

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *