De archieven van 15 december (349) NIR-gebouw wordt het mooiste van Europa

Leestijd: 4 minuten

De historie conserveren is de bedoeling van dit dagelijkse rubriekje waarin je alle opvallende gebeurtenissen uit de wereld van de vrije, de publieke, de commerciële en de zeezenderradio (en af en toe een vleugje tv) terugvindt. Uit binnen- en buitenland. Het cijfer in kop verwijst naar de actuele dag van het jaar. Zij die deze reeks willen bijhouden, kunnen ze bijgevolg op nummer klasseren.

1938

In twee akoestisch aangepaste torens van het Nationale Omroepgebouw te Elsene (foto) worden zes studio’s en een zaal voor optredens geïnstalleerd. Het zou daar mee uitgroeien tot het mooiste en meest efficiënte ‘radiohuis’ van Europa.


Lees verder onder de advertentie


2003
 
– De raad van bestuur van de VRT zet het licht op groen voor een apart sportnet. Hett kanaal zal in principe van 24 mei tot 12 september 2004 de ‘moeder aller sportzomers’ uitgebreid in beeld brengen.
– Inbrekers bij Radio Royaal stelen een grote hoeveelheid apparatuur en de zender van 4FM.
– De kersverse mediaminister van Wallonië, Daniël Ducarme wordt in het Waalse parlement voor de tweede keer ondervraagd door Denis Grimbergs over de gang van zaken i.v.m. het nieuwe frequentieplan. De beleidsman weigert echter op de details in te gaan.

2005

Het BIPT ontvangt 115 klachten van storingen tussen de diverse gemeenschappen. In Vlaanderen dienden 87 stations een klacht in. Vanuit Wallonië kwamen er 27 vaststellingen.

2006

Niet minder dan 514.800 mensen keken, volgens een onderzoek van de RTBF naar het nepjournaal over de Vlaamse onafhankelijkheid. De telefooncentrale van de Franstalige omroep kreeg 31.368 telefoontjes en 21.338 smsjes. Daarvan reageerde 55% op de uitzending en 45% op het debat. Gedelegeerd bestuurder van de RTBF Jean-Paul Phillipot, blijft achter de omstreden uitzending staan. De Waalse mediaminister Fadila Laanan kondigt onderzoeken aan.


1978

Door het uitlekken van de plannen van Ronan O’Rahilly om de MV Mi Amigo aan de organisatie van Radio Delmare te verhuren, dreigt mede-eigenaar Sylvain Tack om het schip naar een haven te slepen. Bovendien kunnen de barre omstandigheden aan boord de veiligheid van de medewerkers niet meer garanderen.

1984 

Radio Monique Internationaal voert een nieuwe testuitzending op 963 kHz uit. Ad Roberts werkt zich uit de naad om de studio op tijd klaar te hebben.

2003 

– Het bestuur van de Nederlandse regionale RTV West beraadt zich over juridische stappen die men tegen ex-directeur Jeroen Soer kan ondernemen. Uit een zopas bekend gemaakt rapport blijkt dat het dreigende faillissement voor een deel door het wanbeleid van Soer veroorzaakt werd.
– Dieven stelen de zender van ID&T in Hoorn. De maatschappij Nozema plaats een nieuwe krachtbron waardoor men in Noord-Holland snel opnieuw via 99.6 MHz kan luisteren.
– Chiel Montagne richt de Montagne Omroep op die Nederlandstalige artiesten wil verdedigen. Men wil voor 1 maart 2004 vijftigduizend leden werven om in 2005 tot het publieke bestel toegelaten te worden.

2004 

– Enkele medewerkers van het failliete Radio 192 werken aan een opvolger. Via het internet wil men Radio Mi Amigo 192 starten.
– Jente Kater krijgt geen contractverlenging bij Radio Veronica. Dit heeft te maken met een aantal besparingen waarbij de nachtprogramma’s geviseerd worden.2005 

– De vrijgegeven luistercijfers voor de maanden oktober en november laten geen grote verschuivingen zien. Radio 538 blijft met 11,9% autoritair marktleider. Qmusic stijgt 0,3% en scoort 4,1% terwijl ook Sky Radio en 3FM vooruitgang boeken met respectievelijk 0,1% en 0,2%.
– Slam!FM past het format aan. De jingles, de vormgeving en de programmering worden verfijnd.

2006

– Talpa TV, dat na talrijke gerechtelijke procedures de naam ‘Tien’ overnam, start een continue programmering. Tijdens de daguren zijn er talrijke spelletjes te zien.
– BNN stopt met ‘Top Of The Pops’. Het bekende BBC-programma’s hield het in Engeland tijdens de zomer ook al voor bekeken.

1986: Verenigd Koninkrijk

Paul Dean kondigt om 12:58 uur een tijdelijke onderbreking van de uitzendingen van Laser Hot Hits op 576 kHz aan. Het slechte weer op de Noordzee, waarbij de storm windkracht 11 haalde, had de werkomstandigheden onmogelijk gemaakt.

2002: Verenigd Koninkrijk

– De BBC World Service bestaat zeventig jaar.
– Tony Blackburn verlaat na vijftien jaar trouwe dienst Capital Gold en gaat bij het netwerk Classic Gold aan de slag. Daar zal hij het ochtendprogramma verzorgen.

2003: Frankrijk & Duitsland

Om de aanwezigheid in de Duitse stad Bremen te versterken, sluit NRJ een contract met Radio Wier Von Hir, dat via 89.8 en 104.3 MHz zowat 1,6 miljoen mensen bereikt.

2005: Verenigde Staten

Infinity Radio gaat als CBS Radio verder. Dit is een gevolg van een herstructurering bij het moederbedrijf Viacom waarbij diverse afdelingen gescheiden worden. CBS wil aandacht schenken aan het brengen van radio via het internet, dit in navolging van WCBS Newsradio 880.

2006: Frankrijk

Arthur, die eind februari 2006 onverwacht zijn namiddagprogramma bij Europe 2 staakte, kondigt tijdens het dagelijkse mediamagazine van Jean-Marc Morandini op Europe 1, zijn terugkeer bij het popstation aan.

Je zou ook interesse kunnen hebben in...

2008: Digitale frequenties via vergelijkende toets Acht pakketten voor DVB-T en drie voor ... Gisteren besliste de Vlaamse Regering welke pakketten van digitale frequenties ter beschikking zullen worden gesteld voor het uitwerken van een digitaal radio- en televisieaanbod v...
Het radiodagboek van 18 oktober – 290 (video) Ook dit had vandaag in jouw geschieden... De historie conserveren is de bedoeling van dit dagelijkse rubriekje waarin je alle opvallende gebeurtenissen uit de wereld van de vrije, de publieke, de commerciële en de zeezende...
2009: Radio Scorpio wordt vandaag 30 (video) Vaak dood verklaard, toch nog altijd springle... Radio Scorpio viert vandaag zijn dertigste verjaardag. 'Een prima gelegenheid om het luisterbereik te vergroten', oordeelde men en dus is 's lands oudste 'vrije zender' nu ook via ...
Het radiodagboek van 17 oktober – 289 (video) Ook dit had vandaag in jouw geschieden... De historie conserveren is de bedoeling van dit dagelijkse rubriekje waarin je alle opvallende gebeurtenissen uit de wereld van de vrije, de publieke, de commerciële en de zeezende...
De soldaten van de nationale omroep (audio) Verzoekprogramma werd kweekvijver voor radiota... In een ander stukje leest u vandaag over de theater revival van het ’Solatenhalfuurtje’. Het programma wordt er omschreven als legendarisch. Ouder luisteraars zullen dit zonder pro...
Het radiodagboek van 16 oktober – 288 (audio) Ook dit had vandaag in jouw geschieden... De historie conserveren is de bedoeling van dit dagelijkse rubriekje waarin je alle opvallende gebeurtenissen uit de wereld van de vrije, de publieke, de commerciële en de zeezende...
Deel of print dit artikel
TVV Sound
Spotlight
TVV Sound

Reageer op dit artikel

avatar
  Inschrijven  
Abonneren op
Meer in Retro
2000: FM-netten VRT blijven pasmunt
De archieven van 14 december (348)
2006: VRT zet de schaar in budget
De archieven van 13 december (347)
2005: RadioVisie verdeelt spot op vraag van Geert Bourgeois
De archieven van 12 december (346)
Sluiten