De archieven van 14 november (318)

Leestijd: 2 minuten

De historie conserveren is de bedoeling van dit dagelijkse rubriekje waarin je alle opvallende gebeurtenissen uit de wereld van de vrije, de publieke, de commerciële en de zeezenderradio (en af en toe een vleugje tv) terugvindt. Uit binnen- en buitenland. Het cijfer in kop verwijst naar de actuele dag van het jaar. Zij die deze reeks willen bijhouden, kunnen ze bijgevolg op nummer klasseren.

1922, Verenigd Koninkrijk

De British Broadcasting Company, die in oktober 1922 een licentie kreeg, start op 369 meter een eerste radiostation. Het gaat om Radio 2LO, dat vanuit het Marconi-huis uitzendt.

1949, België

De Belgische wereldomroep start met uitzendingen voor de missionarissen.

1975, Verenigd Koninkrijk

Tijdens een zware storm op de Noordzee breekt het anker van de MV Mi Amigo van waarop de uitzendingen van Radio Mi Amigo én Radio Caroline doorgaan. Het schip belandt op een zandbank. Engelse mariniers gaan tot een inbeslagname over.


Lees verder onder de advertentie


2000, Nederland

Het Commissariaat van de Media kent de Boeddhistische Unie van Nederland jaarlijks tien uur radio- en dertien uur televisiezendtijd toe.

2002, België

De krant Het Volk meldt dat het Vlaams parlementslid Carl Decaluwé (CD&V) de mediacommissie bij elkaar wil roepen in verband met de mogelijke overname van 4FM door de maatschappij Déficom. Hij wil vermijden dat de nieuwe eigenaar een ‘lege doos’ koopt.

2003, Nederland

Eddie Keur (fotocredits: NH Radio), die ‘Goedemorgen Gordon’ op Noordzee FM moest bijschaven, neemt ontslag. Meningsverschillen over de aanpak liggen aan de basis van zijn vertrek. (In 1979 en 1980 werkte Keur onder het pseudoniem Sebastiaan Peters bij de zeezender Radio Caroline).

2003, Frankrijk

De resultaten van de recent gehouden luisteronderzoeken in Frankrijk door Médiametrie tonen forse winst voor RTL en NRJ, dat z’n positie als marktleider met 12,2% behoudt. De nieuws- en informatieradio’s France-Inter, France-Info en Europe 1 verliezen flink terrein.

2004, Nederland

Colorful Radio stopt definitief. Een rechter had de Publieke Omroep gedreigd een boete van 50.000 euro op te leggen indien het station bleef uitzenden.

2005, Denemarken 

Door de tegenvallende luistercijfers en de slechte dekking worden de uitzendingen van Sky Radio in Kopenhagen definitief gestopt. Liefst 65 personeelsleden verliezen hun baan.

2006, België

Bij de VRT zouden een zeventigtal banen verdwijnen. Er werken zo’n tweeduizend mensen voor de publieke omroep. Er is sprake van een terugschroeven van de budgetten voor radio met gemiddeld liefst 20%. Klara zou het grootste ‘slachtoffer‘ worden en zou tot 25% moeten besparen, Radio Donna zou ruim 20% moeten inleveren. StuBru zou een 12% minder budget krijgen. Een kleinere ingreep wegens eerdere besparingen.

2006, Nederland

BNN kondigt het einde van het televisieprogramma ‘Top Of he Pops’ aan. Curt Fortin en Sander Lantinga gaan eind december de laatste aflevering presenteren.

Je zou ook interesse kunnen hebben in...

Het radiodagboek van 21 juli (202) Ook dit had vandaag in jouw geschiedenisboek moeten sta... De historie conserveren is de bedoeling van dit dagelijkse rubriekje waarin je alle opvallende gebeurtenissen uit de wereld van de vrije, de publieke, de commerciële en de zeezende...
2010: EUradio FM in Brussel? Ook VRT probeerde ooit een Europees radioproject Wordt in de hoofdstad de komst van een Engelstalig radiostation voorbereid? Mogelijk. We trokken op onderzoek, maar heel veel wijzer zijn we (nog) niet geworden. Wel zeker is het f...
Het radiodagboek van 20 juli (201) Ook dit had vandaag in jouw geschiedenisboek moeten sta... De historie conserveren is de bedoeling van dit dagelijkse rubriekje waarin je alle opvallende gebeurtenissen uit de wereld van de vrije, de publieke, de commerciële en de zeezende...
2006: Steven Dujardin directeur programmatie S.tv Werkte eerder voor o.a. Radio Gemini, Ra... In september komt er een nieuw kabel tv-station op de Vlaamse markt: S.televisie. De klok rond digitaal te bekijken via Telenet en dagelijks in een verkorte versie. Je za...
Het radiodagboek van 19 juli – 200 (video) Ook dit had vandaag in jouw geschiedenisb... De historie conserveren is de bedoeling van dit dagelijkse rubriekje waarin je alle opvallende gebeurtenissen uit de wereld van de vrije, de publieke, de commerciële en de zeezende...
2005: Nieuwe Donna in Diksmuide (video) Luisteraar krijgt relevante actuele hitradio Eerder al, op 24 juni waagden we ons aan een voorspelling van de nieuwe programmering van Radio Donna. Die werd uiteindelijk gisteren officieel voorgesteld in Izemberge (Diksmuide)...
Deel of print dit artikel
TVV Sound
Amptec
Amptec
Amptec
Spotlight
TVV Sound

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *