De archieven van 14 november (318)

Leestijd: 2 minuten

De historie conserveren is de bedoeling van dit dagelijkse rubriekje waarin je alle opvallende gebeurtenissen uit de wereld van de vrije, de publieke, de commerciële en de zeezenderradio (en af en toe een vleugje tv) terugvindt. Uit binnen- en buitenland. Het cijfer in kop verwijst naar de actuele dag van het jaar. Zij die deze reeks willen bijhouden, kunnen ze bijgevolg op nummer klasseren.

1922, Verenigd Koninkrijk

De British Broadcasting Company, die in oktober 1922 een licentie kreeg, start op 369 meter een eerste radiostation. Het gaat om Radio 2LO, dat vanuit het Marconi-huis uitzendt.

1949, België

De Belgische wereldomroep start met uitzendingen voor de missionarissen.

1975, Verenigd Koninkrijk

Tijdens een zware storm op de Noordzee breekt het anker van de MV Mi Amigo van waarop de uitzendingen van Radio Mi Amigo én Radio Caroline doorgaan. Het schip belandt op een zandbank. Engelse mariniers gaan tot een inbeslagname over.

2000, Nederland

Het Commissariaat van de Media kent de Boeddhistische Unie van Nederland jaarlijks tien uur radio- en dertien uur televisiezendtijd toe.

2002, België

De krant Het Volk meldt dat het Vlaams parlementslid Carl Decaluwé (CD&V) de mediacommissie bij elkaar wil roepen in verband met de mogelijke overname van 4FM door de maatschappij Déficom. Hij wil vermijden dat de nieuwe eigenaar een ‘lege doos’ koopt.

2003, Nederland

Eddie Keur (fotocredits: NH Radio), die ‘Goedemorgen Gordon’ op Noordzee FM moest bijschaven, neemt ontslag. Meningsverschillen over de aanpak liggen aan de basis van zijn vertrek. (In 1979 en 1980 werkte Keur onder het pseudoniem Sebastiaan Peters bij de zeezender Radio Caroline).

2003, Frankrijk

De resultaten van de recent gehouden luisteronderzoeken in Frankrijk door Médiametrie tonen forse winst voor RTL en NRJ, dat z’n positie als marktleider met 12,2% behoudt. De nieuws- en informatieradio’s France-Inter, France-Info en Europe 1 verliezen flink terrein.

2004, Nederland

Colorful Radio stopt definitief. Een rechter had de Publieke Omroep gedreigd een boete van 50.000 euro op te leggen indien het station bleef uitzenden.

2005, Denemarken 

Door de tegenvallende luistercijfers en de slechte dekking worden de uitzendingen van Sky Radio in Kopenhagen definitief gestopt. Liefst 65 personeelsleden verliezen hun baan.

2006, België

Bij de VRT zouden een zeventigtal banen verdwijnen. Er werken zo’n tweeduizend mensen voor de publieke omroep. Er is sprake van een terugschroeven van de budgetten voor radio met gemiddeld liefst 20%. Klara zou het grootste ‘slachtoffer‘ worden en zou tot 25% moeten besparen, Radio Donna zou ruim 20% moeten inleveren. StuBru zou een 12% minder budget krijgen. Een kleinere ingreep wegens eerdere besparingen.

2006, Nederland

BNN kondigt het einde van het televisieprogramma ‘Top Of he Pops’ aan. Curt Fortin en Sander Lantinga gaan eind december de laatste aflevering presenteren.

Je zou ook interesse kunnen hebben in...

2001: Yasmine weg bij blauwe dolfijn (video) Kiest voor TV en werkt aan nieuwe cd Hilde Rens stopt tijdelijk bij Radio Contact. En nee, Hilde is niet het meisje dat de postzegels op de enveloppen kleeft, maar de jongedame die onder de naam Yasmine het woensdagse...
Het radiodagboek van 20 maart (079) Ook dit had vandaag in jouw geschiedenisboek moeten st... De historie conserveren is de bedoeling van dit dagelijkse rubriekje waarin je alle opvallende gebeurtenissen uit de wereld van de vrije, de publieke, de commerciële en de zeezende...
Het radiodagboek van 19 maart (078) Ook dit had vandaag in jouw geschiedenisboek moeten st... De historie conserveren is de bedoeling van dit dagelijkse rubriekje waarin je alle opvallende gebeurtenissen uit de wereld van de vrije, de publieke, de commerciële en de zeezende...
2010: Radiostunts en meerwaardes (video) Van chocopotten en vliegende studio's tot ruimter... Sinds gisteren bevindt de studio van Ornelis & Rogiers zich - middels een reuzenrad - in een baan rond het Wijnegem Shopping Center. In een artikel in De Standaard staat Lotte ...
Het radiodagboek van 17 maart (076) Ook dit had vandaag in jouw geschiedenisboek moeten st... De historie conserveren is de bedoeling van dit dagelijkse rubriekje waarin je alle opvallende gebeurtenissen uit de wereld van de vrije, de publieke, de commerciële en de zeezende...
2004: Audio-interview met Werner Michiels De 'accordeonist' van de radio  Alweer enkele weken halen we uit ons immense archief audio-interviews. Op 28 februari mocht Werner Michiels voor de microfoon van Serge Hadermann een pleidooi houden. Iets meer dan...
Deel of print dit artikel
TVV Sound
Amptec
Broadcast Partners
Amptec
Spotlight

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *