De archieven van 13 december (347) Storm... voorkomt entering van de Uylenpiegel

Leestijd: 4 minuten

De historie conserveren is de bedoeling van dit dagelijkse rubriekje waarin je alle opvallende gebeurtenissen uit de wereld van de vrije, de publieke, de commerciële en de zeezenderradio (en af en toe een vleugje tv) terugvindt. Uit binnen- en buitenland. Het cijfer in kop verwijst naar de actuele dag van het jaar. Zij die deze reeks willen bijhouden, kunnen ze bijgevolg op nummer klasseren.


1962

De Belgische autoriteiten, die van plan waren om het zenschip de Uylenspiegel (foto) van Radio Antwerpen te enteren, moeten vanwege het slechte weer hun plan opbergen.

2000

Radio Contact in Kortrijk krijgt een studio boven het Lunapark in de Doorniksestraat.

2001 

– De Genkse zender van Q-music wordt om 15:30 uur op 94.7 MHz geactiveerd.
– Nadat het BIPT op 11 december ingreep, hervat TOPradio Turnhout vandaag de uitzendingen.

2002

– Vlaams parlementslid André Moreau ondervraagt mediaminister Dirk Van Mechelen over het zendcomfort van de lokale radio’s in Vlaanderen. De interventie is een gevolg van een klacht van Radio Tienen, dat op 107.5 MHz storingen van concurrerende stations ondervindt.
– Radio Contact dat in Brussel op 103.1MHz uitzendt, wordt door een vreemd bromgeluid gestoord.
– De eigenaren van de netwerken C-Dance en Radio Atlantis verschijnen voor de Antwerpse correctionele rechtbank. Hun oplaaiende rivaliteit leidde tot sabotagedaden en tot een regelrechte vechtpartij. De openbare aanklager vordert voor beide partijen achttien maanden effectieve celstraf.


Lees verder onder de advertentie


2006
 
– De 31-jarige Ben Jansen wordt de nieuwe commerciële directeur van de Vlaamse Mediamaatschappij. Hij volgt vanaf 7 januari 2007 Stefan Lameire op.
– Er ontstaat enorme opschudding wanneer tijdens een onverwachte nieuwsuitzending van de RTBf de Vlaamse onafhankelijkheid wordt uitgeroepen. De journalisten melden ook dat koning Albert uit het land zou gevlucht zijn omdat hij de situatie niet meer de baas kon. Wanneer blijkt dat het om een grap gaat, reageren de meeste politieke partijen ronduit negatief.


1978 

Diverse kranten melden dat Ronan O’Rahilly de MV Mi Amigo aan Radio Delmare heeft verhuurd. Voor 35.000 gulden beschikt de organisatie over een schip waarvan een aantal gaten in de boeg met cement werden gedicht.

1989

Het Rotterdamse boekhouderskantoor Reyn en De Blaey, dat voor het Commissariaat voor de Media de banden tussen Veronica en het vanuit het Groot Hertogdom Luxemburg opererende RTL-Véronique onderzocht, komt met een slecht rapport voor Lex Harding en de zijnen. De gevolgen laten niet op zich wachten. Veronica krijgt als omroep een uitzendverbod.

1999

Het zondagse Radio 1-programma Langs De Lijn van de NOS krijgt vanaf 1 januari 2000 twee nieuwe presentatoren. Robbert Meeder en Gino Lippens vervangen Klaas Samplonius en Eddy Poelman.

2000

Hoofdredacteur Michiel Bicker Caarten van Business Nieuwsradio ontkent het bericht van de krant De Telegraaf dat de middengolfzender 1395 kHz niet langer meer kan gebruikt worden.

2006

– DJ Frank van ‘t Hof geeft om 13:30 uur de aftrap voor de Nationale Kidsradio. Het station, dat onder meer Elize en Kim Lian van der Mey als medewerkers heeft, richt zich op de kinderen onder veertien jaar.
– De 63-jarige kleinkunstenaar en presentator Robert Long (Robert Leverman) overlijdt aan de gevolgen van buikvlieskanker. In de jaren ’70 verwierf hij bekendheid met zijn band Unit Gloria. Als solist brak hij door met de elpee ‘Vroeger of later’. Zijn populariteit scheerde hoge toppen met ‘Tien Voor Taal’ en ‘Mezzo’ dat hij tussen 1999 en 2003 bij Radio 2 presenteerde.

1986: Verenigd Koninkrijk

Laser Hot Hits stopt op 576 kHz tussen 13:16 uur en 13:48 uur de uitzendingen vanwege generatorproblemen.

2005: Verenigd Koninkrijk

Het duo Pete Mitchell en Geoff Loyd presenteert voor de laatste maal het ontbijtprogramma bij Virgin Radio. Laatstgenoemde gaat het avondblok tussen 22:00 en 01:00 uur invullen terwijl Pete andere uitdagingen zoekt. Tot de komst van Christian O’ Connell zal Russ Williams als vervanger worden ingezet.2005: Verenigde Staten

De omstreden DJ Howard Stern neemt in New York bij K-Rock afscheid van zijn werkgever Infinity Radio. Het wordt een chaotische uitzending wanneer hij op een bus door de straten van Manhattan naar het bekende Hard Rockcafé wordt gevoerd. Daar wordt een groot feest, met onder meer een optreden van zangeres Sheryl Crow, gehouden.

Je zou ook interesse kunnen hebben in...

2009: Radio Scorpio wordt vandaag 30 (video) Vaak dood verklaard, toch nog altijd springle... Radio Scorpio viert vandaag zijn dertigste verjaardag. 'Een prima gelegenheid om het luisterbereik te vergroten', oordeelde men en dus is 's lands oudste 'vrije zender' nu ook via ...
Het radiodagboek van 17 oktober – 289 (video) Ook dit had vandaag in jouw geschieden... De historie conserveren is de bedoeling van dit dagelijkse rubriekje waarin je alle opvallende gebeurtenissen uit de wereld van de vrije, de publieke, de commerciële en de zeezende...
De soldaten van de nationale omroep (audio) Verzoekprogramma werd kweekvijver voor radiota... In een ander stukje leest u vandaag over de theater revival van het ’Solatenhalfuurtje’. Het programma wordt er omschreven als legendarisch. Ouder luisteraars zullen dit zonder pro...
Het radiodagboek van 16 oktober – 288 (audio) Ook dit had vandaag in jouw geschieden... De historie conserveren is de bedoeling van dit dagelijkse rubriekje waarin je alle opvallende gebeurtenissen uit de wereld van de vrije, de publieke, de commerciële en de zeezende...
2011: Aangepaste vormgeving bij Studio Brussel 'Life Is Music' Alle toonaangevende radiostations ruilden inmiddels hun zomerse outfit voor een aangepaste herfst- en winter-inkadering. NRJ, Sky Radio, RTL en vele anderen gaven de aanzet. Studio...
Het radiodagboek van 15 oktober – 287 (audio) Ook dit had vandaag in jouw geschieden... De historie conserveren is de bedoeling van dit dagelijkse rubriekje waarin je alle opvallende gebeurtenissen uit de wereld van de vrije, de publieke, de commerciële en de zeezende...
Deel of print dit artikel
TVV Sound
TVV Sound
Spotlight

1
Reageer op dit artikel

avatar
1 Aantal reacties
0 Antwoorden op reacties
0 Volgers
 
Meest beantwoorde reactie
Artikel met de meeste reacties
1 Personen die reageerden
Rony Personen die recent reageerden
  Inschrijven  
Abonneren op
Rony
Gast
Rony

Voor de liefhebbers van offshore radio:
Hierbij een station op internet met programma’s van Laser (Laser730,Laser558 en LaserHotHits op 576khz

http://s28.myradiostream.com:18084/listen.mp3

groet
Rony

Meer in Retro
2005: RadioVisie verdeelt spot op vraag van Geert Bourgeois
De archieven van 12 december (346)
Het eerste uur van Radio 538
2008: Wereldomroep begint Europese radiozender
De archieven van 11 december (345)
2002: Vlaanderen is wereldrecordhouder
Sluiten