De archieven van 1 januari (001) Brussel krijgt een nationaal omroepgebouw

Leestijd: 6 minuten

De historie conserveren is de bedoeling van dit dagelijkse rubriekje waarin je alle opvallende gebeurtenissen uit de wereld van de vrije, de publieke, de commerciële en de zeezenderradio (en af en toe een vleugje tv) terugvindt. Uit binnen- en buitenland. Het cijfer in kop verwijst naar de actuele dag van het jaar. Zij die deze reeks willen bijhouden, kunnen ze bijgevolg op nummer klasseren.


1920

Leopold Bracony presenteert een programma voor Radio Belgique.

1930

De minister van PTT en de Kamer van Volksvertegenwoordigers keuren een wet goed die een belasting van veertig frank op het bezit van een radiotoestel heft.

1935 

De distributie wordt mee in de berekening van de jaarlijkse radiotaks opgenomen.

1937

Op het Brusselse Eugène Flageyplein wordt de bouw van het Nationale Omroepgebouw voltooid. De werken waren op 3 november 1935 begonnen.

1947

De belasting op het bezit van een radiotoestel wordt tot 144 frank opgetrokken.

1967

BRT 2 krijgt evenveel zendtijd als BRT 1. Er zullen tal van amusementsprogramma’s worden uitgezonden.

1973 

Bij een nieuwe poging om de MV Mi Amigo naar zee te brengen, grijpt de Nederlandse kustwacht weer in. Men krijgt exact twee uur om een lek in de machinekamer te dichten.


Lees verder onder de advertentie


1974

De gepresenteerde programma’s van Radio Mi Amigo starten om 12:00 uur. Bert Bennett, Joop Verhoof, Peter Van Dam en Ad Petersen, die eerder bij Radio Caroline en bij Radio Atlantis werkten, maken deel uit van het team. Na een goed uur verdwijnt de nieuwe zeezender reeds uit de lucht wegens generator-problemen.

1981

– Radio Noordzee uit Oostende krijgt concurrentie. Radio Carina start om 12:00 uur vanuit de Aartrijkestraat in Eernegem. Er wordt enkel op zondag tussen 09:00 en 19:00 uur uitgezonden. Noël Cordier, Jo Silver, Marc Van Gent (Marc De Coster) en Maarten Broekman zijn de initiatiefnemers.

– Het door storingen geplaagde Radio Annick onderbreekt, na de herhaling van de Top 100 aller tijden, de uitzendingen.

1998

De BRT wordt de VRT.

1999

De Radio 2-programma’s worden gecentraliseerd. De ontkoppelde uren blijven echter vanuit de diverse provincies komen.

2001

Plannen van TOPradio Primera in Dendermonde om naar NRJ-Vlaanderen over te stappen, worden na een ‘krachtige’ tussenkomst van de Vlaamse Mediamaatschappij in Vilvoorde tijdelijk opgeborgen.

2002

Radio Contact dient bij het parket van Antwerpen een klacht tegen Frank Verstraeten in. Een en ander houdt verband met de erkenning van 4FM tot landelijk commercieel station. Volgens het netwerk kende het aandeel van Think Media, dat voor 50% eigenaar van 4FM is, één dag voor de toekenning van de beruchte licenties, een spectaculaire koersstijging met 20%. Zodoende bestaan er, volgens het perscommuniqué, aanwijzingen dat Frank Verstraeten, aandeelhouder van Think Media, met voorkennis handelde.

2003

– De laatste nog uitzendende Vlaamse afdeling van het Franse netwerk NRJ in Lanaken stopt op 104.8 MHz. De VZW wordt dadelijk ontbonden.

– De Antwerpse afdelingen van Contact en Contact 2 verdwijnen zonder verdere uitleg uit de ether.

2004

– Tijdens een inbraak in de studio van Radio Scorpio in Leuven worden een mengpaneel en een montagecomputer gestolen.

– Radio Oud Turnhout (106.2 MHz) neemt de uitzendingen van TOPradio in Gent over.

1928

De Algemene Vereniging Radio Omroep AVRO zendt een eerste radioprogramma uit.

1966

Radio Veronica start met dagelijkse nieuwsuitzendingen. Tussen 08:00 en 20:00 uur, telkens twee minuten voor het tijdsein, brengen Harmen Siezen en Gerard de Vries de actualiteit in een notendop.

1972

DJ Felix Meurders verklaart dat, als Veronica en de zeezenders verdwijnen, Hilversum 3 in ‘een operettevoorstelling zal veranderen’.

1974

Een boekhouder onthult dat de Veronica Omroeporganisatie officieel 217.000 betalende leden telt.

1979 

Veronica wordt C-omroep en krijgt meer zenduren. De luisteraars van Hilversum 3 horen op vrijdagmiddag tussen 16:00 en 18:00 uur de Top 40 met Lex Harding.

1980

Elke provincie krijgt een vast steunbedrag voor de regionale radio- en televisie-uitzendingen.

1988

Cable One, het station van Ad Ossendrijver en Willem van Kooten start op de voornaamste Nederlandse kabelnetwerken. Medewerkers zijn onder meer Linda de Mol, Tom Mulder, Benny Brown (ex-AFN en ex-Radio Luxembourg), Kaz van Iersel (ex-Kaz Collins bij The Voice Of Peace), Frits Mulder (ex-Frits Koning bij Radio Monique Internationaal), Amanda Redington (ex-Sky Channel) en Yvonne Keeley, de zuster van Patricia Paay.

1989

– Veronica telt als legale omroep één miljoen leden.

– De opvolger van Radio Stad Amsterdam, Radio Noord Holland begint op FM.

1996

Veronica Nieuwsradio start op 1395 kHz. De matige belangstelling is teleurstellend.

1997

Talkradio met presentatoren Theo van Gogh, Willem de Ridder, Willem Ekkel, Eddie Schekman en Paul Haenen vervangt de jazzmuziek op 1395 kHz. De praatradio mikt op de hoogopgeleide Nederlanders tussen 25 en 49 jaar.1998

– Radio Veronica begint om 12:00 uur uit te zenden op een aantal FM-frequenties. Het gaat om Rotterdam (103.8 MHz), Den Haag, Maastricht, Zeeland (93.0 MHz) en Hilversum (88.1 MHz). Het eerste uur met Jeroen van Inkel wordt echter overschaduwd door de plotse dood van Alfred Lagarde. Hij sterft aan een hersenbloeding. Het station besluit als eerbetoon om zijn net gemaakte jingles te blijven gebruiken.

– Dankzij enkele nieuwe etherfrequenties groeit Jazz FM uit tot een semi-landelijk station. Radio 10 FM start voor Midden- en Noord-Nederland op 103.0 MHz.

1999

– Radio Noordzee Nationaal wordt Noordzee FM. De muziek klinkt veel moderner. Presentatoren als Conny Vandenbosch en Hans van der Togt moeten vertrekken.

– Nederland maakt kennis met Gospel FM. Tegen 2000 mikt men op 500.000 kabelaansluitingen.

2002

– Kink FM herdenkt het overlijden van hun ex-medewerker Alfred Lagarde. Tijdens een extra Big Al’s Nite Flight, met programmafragmenten uit Countdown Café, komen zijn collega’s en vrienden aan het woord.

– Radio Caroline start via de kabelnetwerken in Groningen, Friesland, Drenthe en Twente. De officiële start volgt op 26 januari 2002.

2004

Jurgen van den Berg begint op 2 januari 2004 als ochtendman bij RTLFM. In het verleden werkte hij bij de publieke radiozenders. Zo verzorgde hij het sportprogramma Langs De Lijn bij Radio 1. Bij Stenders Vroeg op 3FM was hij één van de vaste nieuwslezers.

2005

Froukje de Both stopt bij 538 met het zondagochtendprogramma D’ruit. Jens Timmermans blijft voorlopig de enige presentator.

1902: Verenigde Staten 

Nathan Stubblefield introduceert tijdens een meeting het medium ‘radio’. Het is een absolute primeur in de Amerikaanse mediageschiedenis.

1955: Frankrijk

– Europe 1 start om 06:30 uur met muziek van Maurice Jarre, de vader van synthesizervirtuoos Jean-Michel Jarre, vanuit de voormalige studio’s van The Voice of America in Parijs. De 400 kW zender zorgt in Zuid-Frankrijk voor storingen met Radio Phare uit Génève waardoor men om 07:00uur het openingsprogramma moet onderbreken.

– Radio Monte Carlo zendt met een vermogen van 500 kW uit.

1966: Verenigd Koninkrijk  

Radio Scotland start met een zender van 20 kW vanaf de MV Comet, de officiële programma’s. De uitstekende ontvangst in de hoofdstad Edinburgh verhoogt de sympathie van de lokale bevolking.

1968: Verenigde Staten 

Het ABC Radio Network krijgt vier afdelingen namelijk Informatie, Entertainment, AM en FM.

1971: Verenigd Koninkrijk 

De Amerikaanse tabaksindustrie krijgt het verbod om op radio en televisie te adverteren.

1974: Verenigde Staten 

NBC Network begint met een station dat de klok rond nieuws uitzendt.

1979: Verenigd Koninkrijk

De Britse politie valt bij de Liverpoolse geneeskundestudent Derek McCaumney binnen. Hij had met enkele vrienden de hulp van de Radio Caroline Road Show ingeroepen om geld voor een kinderziekenhuis op te halen. Zo verkocht men onder meer speelgoeduitvoeringen van het zendschip. De politie arresteert Derek en de vaartuigjes verdwijnen in de combi.

1982: Europa 

De WARC, de World Administrative Radio Convence, besliste in 1979 dat de Europese FM-band van 100 MHz tot 108 MHz zou worden uitgebreid. De middengolf begint op 526 kHz en stopt bij 1606,5 kHz. De lange golf loopt van 148,5 kHz tot en met 283 kHz. De korte golf krijgt een extra frequentieband; de 21-meterband. Alle wijzigingen gaan vandaag in.

1983: Frankrijk

Radio France International wordt binnen Radio France een volledig onafhankelijk bedrijf dat zich uitsluitend op buitenlandse uitzendingen zal richten.

1984: Verenigd Koninkrijk 

BBC Radio One vervangt Tommy Vance als Top 40-presentator door Simon Bates. Bates presenteerde eerder al (tussen 2 april 1978 en 26 augustus 1979) de hitparade op zondagnamiddag.

1992: Verenigd Koninkrijk

De Verenigde Staten maken kennis met de radioversie van het televisiekanaal ESPN. Naast de populairste sporten zoals ijshockey, golf en de Nascar-competitie, bezit de zender ook de rechten voor de globale verslaggeving van de Indycar-competite, de tegenhanger van het F1-wereldkampioenschap.

1993: Frankrijk 

Radio France International begint op FM in Praag.

1994: Frankrijk

Bizz FM, het station van zakenman en producer Eddy Barclay wordt Chante France.

1997: Frankrijk

Aanhoudende financiële problemen met het middengolfnetwerk verplichten France Inter om de uitzendingen op 1071 kHz definitief te staken.

2003: Verenigd Koninkrijk  

Tony Blackburn, ooit één van dé legendarische DJ’s van Radio London start bij het digitale netwerk Classic Gold.

Je zou ook interesse kunnen hebben in...

2008: Digitale frequenties via vergelijkende toets Acht pakketten voor DVB-T en drie voor ... Gisteren besliste de Vlaamse Regering welke pakketten van digitale frequenties ter beschikking zullen worden gesteld voor het uitwerken van een digitaal radio- en televisieaanbod v...
Het radiodagboek van 18 oktober – 290 (video) Ook dit had vandaag in jouw geschieden... De historie conserveren is de bedoeling van dit dagelijkse rubriekje waarin je alle opvallende gebeurtenissen uit de wereld van de vrije, de publieke, de commerciële en de zeezende...
2009: Radio Scorpio wordt vandaag 30 (video) Vaak dood verklaard, toch nog altijd springle... Radio Scorpio viert vandaag zijn dertigste verjaardag. 'Een prima gelegenheid om het luisterbereik te vergroten', oordeelde men en dus is 's lands oudste 'vrije zender' nu ook via ...
Het radiodagboek van 17 oktober – 289 (video) Ook dit had vandaag in jouw geschieden... De historie conserveren is de bedoeling van dit dagelijkse rubriekje waarin je alle opvallende gebeurtenissen uit de wereld van de vrije, de publieke, de commerciële en de zeezende...
De soldaten van de nationale omroep (audio) Verzoekprogramma werd kweekvijver voor radiota... In een ander stukje leest u vandaag over de theater revival van het ’Solatenhalfuurtje’. Het programma wordt er omschreven als legendarisch. Ouder luisteraars zullen dit zonder pro...
Het radiodagboek van 16 oktober – 288 (audio) Ook dit had vandaag in jouw geschieden... De historie conserveren is de bedoeling van dit dagelijkse rubriekje waarin je alle opvallende gebeurtenissen uit de wereld van de vrije, de publieke, de commerciële en de zeezende...
Deel of print dit artikel
TVV Sound
Spotlight
TVV Sound

1
Reageer op dit artikel

avatar
1 Aantal reacties
0 Antwoorden op reacties
0 Volgers
 
Meest beantwoorde reactie
Artikel met de meeste reacties
1 Personen die reageerden
Willem Steentjes Personen die recent reageerden
  Inschrijven  
Abonneren op
Willem Steentjes
Gast
Willem Steentjes

Peter Van Dam was er niet bij, bij de opening van Radio Mi Amigo. Hij deed een paar maanden later zijn entree.

Meer in Retro
De ‘overgang’ van Maeva en Mi Amigo
2008: Hoe klinkt MNM? Een beetje zo dus…
De archieven van 31 december (365)
Zaterdag is Joey-dag is Zaki-dag
2001: Het was een behoorlijk bewogen radiojaar
De archieven van 30 december (364)
Sluiten