De archieven van 1 december (335) Bedenker BRT Top 30 overleden

Leestijd: 4 minuten

De historie conserveren is de bedoeling van dit dagelijkse rubriekje waarin je alle opvallende gebeurtenissen uit de wereld van de vrije, de publieke, de commerciële en de zeezenderradio (en af en toe een vleugje tv) terugvindt. Uit binnen- en buitenland. Het cijfer in kop verwijst naar de actuele dag van het jaar. Zij die deze reeks willen bijhouden, kunnen ze bijgevolg op nummer klasseren.

1964, Nederland

De Nederlandse regering keurt een wet goed die uitzendingen vanaf een zeeplatform verbiedt. De toekomst van Radio en TV Noordzee wordt nu wel heel onzeker.

1966, Zeezender  

De nieuwe testuitzendingen van het Nieuw Zeelandse Radio Hauraki beginnen om 20:12 uur. De pas gebouwde zendmast en de bijhorende antenne zorgen voor een betere ontvangst. De officiële start is gepland voor komende zondag.

1972, Zeezender

De aanwezige DJ’s op de MV Mi Amigo starten met gesproken proefuitzendingen maar vermelden gaan stationsnaam.

1973, Nederland

De populaire nieuwslezer van Radio Veronica, Arend Langeberg verlaat het station en vertrekt naar het Algemeen Nederlands Persbureau (ANP).

1975, Zeezender

De MV Mi Amigo, die enkele weken geleden op een zandbank strandde en door de Britse marine werd bestormd, keert naar de oorspronkelijke ankerplaats terug. Radio Mi Amigo en Radio Caroline beginnen opnieuw uit te zenden.

1976, Zeezender

Radio Mi Amigo start op 192 meter, terwijl Radio Caroline via 259 meter de uitzendingen vervolgt.

1977, Zeezender

Radio Mi Amigo en Radio Caroline delen de AM-frequentie 963 kHz of 319 meter.

1985, Nederland

Alle radiostations uit het publieke omroepbestel krijgen een nieuw schema. De naam Hilversum valt weg. Radio 1 wordt de nieuws- en sportzender, Radio 2 is het lichte muzieknet, Radio 3 krijgt het etiket van popzender, bij Radio 4 krijgt de klassieke muziek een prominente plaats, terwijl Radio 5 het station voor de minderheden wordt.

1986, Zeezender 

Nadat de zender uit en aan ging om 17:40, 18:20, 20:17 en om 20:30 uur wordt op 576 kHz ‘Thank Your For The Music’ van Abba gestart, gevolgd door jingles van Laser Hot Hits. De terugkeer van het Amerikaanse station wordt duidelijk als om 21:15 uur een door Bill Mitchell ingesproken aankondiging, wordt uitgezonden. Na ruim drie kwartier non-stop muziek start de Amerikaanse DJ John Anthony de eerste show. Kort voor 01:00 uur wordt het zendvermogen op de MV Communicator flink opgedreven.

1997, België

De eerste Belgische internetradio gaat van start. Bij Axxes Radio worden programma’s en items zoals kunst en media aangeboden. Het opzet wordt door een Belgisch-Nederlandse combinatie gefinancierd. Belgacom en dochteronderneming Skynet verlenen tevens hun medewerking.

1997, Nederland

Na een testperiode krijgt Nederland het allereerste internetstation. TROS Cyberradio is een initiatief van Peter de Mooij. In het verleden verzorgde hij het productie- en regiewerk voor bekende 3FM-programma’s als de Megatop 50 en de Soulshow met Ferry Maat.

1998, België

De Franstalige Radio Contact Gold zendt enkel nog op 106.1 MHz uit.

1999, België

Radio Vlaanderen Internationaal start via de Astra-satelliet.

2002, België

Het netwerk van C-Dance begint, na het oplossen van de laatste technische problemen, met een totaal nieuwe programmering. Op zondagavond is er ondermeer een talkshow voorzien.

2003, België

Radio Del Sol uit Ninove en Radio Brouwer treden tot Maeva FM toe.

2003, Nederland

Radio 10 verandert om 10:10 uur, na een korte toespraak van directeur Erik de Zwart (Talpa Radio), in Radio 10 Gold. ‘It’s My Party’ van Leslie Gore zorgt voor een passende inleiding.

2004, België

– Oud BRT-medewerker Rudi Sinia overlijdt in Oostende op 75-jarige leeftijd. De voormalige pianist/organist, die op 15 april 1963 bij de nationale omroep begon, was de bedenker van de BRT-Top 30, Rudi’s Club op woensdagnamiddag en de Hitrevue. Deze drie programma’s kwamen er onder invloed van zeezenders als London en Caroline.

– Radio OT in Turnhout stopt met C-Dance. De site meldt dat ‘de gemaakte afspraken niet werden nagekomen’.

2005, België

– Diverse bronnen voorspellen het einde op 1 januari 2006 van Traffic FM. Het station, dat in de plaats van Radio Antigoon kwam, concentreerde zich op de verkeersproblemen in de Scheldestad Antwerpen als gevolg van de werkzaamheden aan de Ring. Als mogelijke overnemers worden Be One, Radio Nostalgie en Radio Contact genoemd.

– Radio Retie stopt de uitzendingen definitief op 31 december 2005. Het station, ook bekend als Radio Sint Job, startte op 5 februari 1982.

2005, Verenigd Koninkrijk  

Sir Jim Savile, een van de meest geliefde Engelse presentatoren, komt nog éénmaal terug. In opdracht van Real Radio zal hij op eerste kerstdag een drie uur durende show verzorgen. Tijdens de jaren ’60 en ’70 verwierf hij nationale bekendheid dankzij zijn werk voor BBC Radio One en zijn wekelijkse televisieshow Jim’ll Fix It.

2006, België

Guy De Vynck start als muziekverantwoordelijke bij 4FM. In het verleden presenteerde hij de BRT Top 30 en stond hij mee aan de wieg van het kabelstation Radio Flandria.

2007, Nederland

Groot Nieuwsradio, dat op 31 augustus Radio 10 Gold op 1008 kHz verving, start met gepresenteerde religieuze programma’s. Programmadirecteur Evert Ter Ham schakelt onder meer Ed Arons, Wilfred Hardeman, Wim Pols en weerman Jan Versteegt in. Jorieke Fredrikze wordt nieuwslezeres.

Je zou ook interesse kunnen hebben in...

2010: Radiostunts en meerwaardes (video) Van chocopotten en vliegende studio's tot ruimter... Sinds gisteren bevindt de studio van Ornelis & Rogiers zich - middels een reuzenrad - in een baan rond het Wijnegem Shopping Center. In een artikel in De Standaard staat Lotte ...
Het radiodagboek van 17 maart (076) Ook dit had vandaag in jouw geschiedenisboek moeten st... De historie conserveren is de bedoeling van dit dagelijkse rubriekje waarin je alle opvallende gebeurtenissen uit de wereld van de vrije, de publieke, de commerciële en de zeezende...
2004: Audio-interview met Werner Michiels De 'accordeonist' van de radio  Alweer enkele weken halen we uit ons immense archief audio-interviews. Op 28 februari mocht Werner Michiels voor de microfoon van Serge Hadermann een pleidooi houden. Iets meer dan...
2006: Hoe scoort het ‘buitenland’ in Vlaanderen? Maken we gebruik van onze bev... Met vakantie in het buitenland valt het op dat er meestal enkel nationale media te beluisteren, te bekijken of te lezen zijn. Op trektocht doorheen Frankrijk, het UK of Duitsland, ...
Het radiodagboek van 16 maart (075) Ook dit had vandaag in jouw geschiedenis boek moeten s... De historie conserveren is de bedoeling van dit dagelijkse rubriekje waarin je alle opvallende gebeurtenissen uit de wereld van de vrije, de publieke, de commerciële en de zeezende...
2002: Energy gaat in vereffening (audio) Ligt Nostalgie op vinkenslag om over te nemen? Radio Energy is al een tijdje in vereffening. De Vlaamse tak van het in Wallonië erg succesvolle NRJ, dat in België als NV Vlaamse Zend Maatschappij opereert, blijkt volgens offici...
Deel of print dit artikel
Broadcast Partners
Spotlight
Amptec
TVV Sound
Amptec

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *