RadioVisie

  • .
    Amptec
    .
TVV Sound

De afgang van Sharid Alles bij 3FM

Wat al een half jaartje in de lucht hing en waar al jaren over werd gesproken is nu een feit: de zendercoördinator bij 3FM, Sharid Alles (foto bovenaan), stapt dan nu eindelijk toch zelf op, waarschijnlijk in ‘goed overleg’ wat in Hilversum zoveel betekent als ‘je kan de eer aan je zelf houden anders gooien wij je eruit’. Is dit vertrek 100% terecht? Is zij nou werkelijk schuldig aan álles wat er misgaat bij het noodlijdende 3FM of speelt er meer? We duiken er even in.

We lezen nu overal dat het inlopen van de studio en on-air ingrijpen in de show van Timur Perlin ’s middags aangevoerd wordt als druppel die de emmer deed overlopen maar uit betrouwbare bronnen verneem ik dat het toch iets anders zit. Er werd door de discjockeys recent aan Sharid gevraagd waar 3FM nou voor staat in een paar woorden. Ze kon die vraag niet beantwoorden. Na 3,5 jaar kon ze het nog steeds niet uitleggen. Ze ging er over nadenken en kwam erop terug. Ook wist mevrouw Alles niet waar ‘E-Power radio’ voor stond in de luistercijfers.

On-air en online

De jocks hebben gelijk hoor, je wil weten wat de ‘stationality’ (de persoonlijkheid van je station) is. Daaraan toets je als het goed is al je items, content en jocks. Maar er moet dus weer een reclamebureau aan te pas komen om te bepalen waar 3FM voor staat en wie ze zijn, de zenderbaas weet het niet. Menno de Boer coacht de deejays. Roosmarijn Reijmer bepaalt de muzikale koers. Robbert-Jan van de Velde, adjunct zendercoördinator, regelt tot voor kort alle lopende zaken, hij heeft zijn vertrek ook al aangekondigd intern. Sharid Alles werkt vier dagen in de week waarvan eentje, de donderdag, thuis. Dit alles werd nou niet door de deejays gezien als hét beleid om weer op 4% te komen met de zender.

Wat zorgelijk is en op het conto van Sharid geschreven kan worden, is de moeizame groei van 3FM online. Sterker nog: de online luistercijfers en bereikcijfers qua socials zijn zelfs gedaald. Duidelijk teken dat de beoogde doelgroep niet bereikt wordt. De online redactie is zenderbreed, daar zou natuurlijk veel meer aandacht naar moeten maar anderzijds wordt dat natuurlijk ook weer bemoeilijkt door alle omroepen die hun eigen social kanalen ook willen voeden met allerlei content. En wat voor content plaats je?

Om maar te zwijgen van al die jocks en programmaatjes die óók nog eens alleen maar hun eigen Twitter, Facebook & Instagram accounts zitten te promoten on-air. Overigens is er bij de benoeming van Alles in april 2018 natuurlijk ook nog gekeken naar hoe mooi het past in het inclusiviteitsplaatje waar NPO audiobaas Jurre Bosman zo mooi mee voor de dag kan komen: én een vrouw én ook nog een kleurtje. Geheid waren er betere kandidaten voor handen met veel meer ervaring, maar ja, een man en dan ook nog wit! Michiel Veenstra gaat z’n eigen station maar oprichten, wat hij ook deed.

Niet goed genoeg

Nu kunnen we wel alle schuld op het bordje van mevrouw Alles schuiven, haar achternaam roept daar bijna om, maar dat is natuurlijk afschuiven van de bovenste plank. Als het Nederlandse elftal vanavond verliest van Noorwegen en we gaan niet naar het WK voetbal dan is het ineens allemaal de schuld van bondscoach Louis van Gaal. Terwijl de spelers in het veld het moeten doen. Het grote, grote, nog grotere probleem in Nederland is natuurlijk dat we maar een paar écht goede radiodeejays hebben. De rest komt net kijken, doet een ander na, denkt dat hij of zij er al is of moet het vak on-the-go nog leren terwijl hij of zij al dagelijks te horen is bij een landelijke (!) zender). Het succes van NPO Radio 2 en 5 laat zien dat je pas écht goed wordt in radio na jarenlange ervaring en veel, heel veel vlieguren.

Jocks die nu op 3FM zitten denken dat ze er al zijn. Ik zit toch al bij een landelijk station? Dus ze vertikken het om zichzelf nog bij te spijkeren op radio gebied. Duizenden euro’s heb ik zelf geïnvesteerd in álles waar ik mijn handen op kon krijgen aan cursusmateriaal, video, audio, boeken uit Amerika en Engeland. Ja de jocks bij 3FM hebben de NPO campus waar ze het een en ander wordt bijgebracht. Maar dit moet toch op de eerste plaats uit jezelf komen. Je moet zélf die honger hebben om de allerbeste te worden in wat je doet! Zelfs als je al dagelijks te horen bent. Dan is/was er ook nog de tegenwerkende kracht van Rob Stenders en KX Radio die radiocoaches tot de duivel heeft uitgeroepen en blijft zeggen ‘radio leer je niet uit een boekje, wees maar lekker authentiek’. We zullen zien of deze formule bij Veronica anno 2022 tot succes gaat leiden of dat deze zender tot hetzelfde lot als 3FM veroordeeld is.

Vakmanschap

Concluderend: 3FM blijft gewoon kwakkelen zoals altijd. De meeste jocks die er te horen zijn missen gewoon het vakmanschap wat je pas krijgt als je vele jaren lang dagelijks radio hebt gemaakt én jezelf continu bijspijkert. Dit geldt overigens ook voor 538, op een handjevol oude rotten in het vak die er nog zitten denkt het merendeel ook al de sterrenstatus bereikt te hebben en daarmee voor bakken met luisteraars te zorgen. In een tijd dat goed entertainment overal bijna gratis verkrijgbaar is, denkt menig jock nog weg te komen met ‘app wat je aan het doen bent’ of ‘hey, het is Sint Maarten vandaag, weet jij nog een leuke track met Saint in de titel?’. Wat een armoe. 

Sharid, ik geef je groot gelijk, ik hoop dat deze week, tijdens de Week van de Werkstress, anderen die aan een dood paard zitten te trekken je voorbeeld volgen. En er is eigenlijk maar één opvolger van Sharid, dat is de man die (mede) 538 en FunX tot een succes heeft gemaakt: Niels Hoogland. Maar of hij zijn vingers wil branden aan dit huis wat al jaren in de fik staat? Dan zal hij toch heel wat meer zeggenschap moeten krijgen dan zijn voorganger. Het zijn toch de soldaten aan het front, de jocks in het veld die het moeten doen. En zij worden aangestuurd (en betaald) door afzonderlijke omroepen. In dit NPO systeem heeft een zendercoördinator niet de slagkracht om echt het verschil te kunnen maken.

Opvolgers

Menno de Boer (Radio Lelystad, Omroep Flevoland, Slam! en 538) mag de honneurs eventjes waarnemen als ad interim. Overigens gaan er nu al twee andere namen rond die in de running zouden zijn voor de definitieve opvolging van Sharid Alles: Iwan Reuvekamp (producer van Giel’s succesvolle ochtendshow, later talentcoördinator bij 3FM en programmabaas bij Qmusic, nu chef podcasts bij DPG en al eerder gepolst om de rechterhand van Sharid te worden) en Erik van Hengstum (de nieuwe ‘waarnemend’ adjunct-zendermanager bij 3FM, is dik met Jurre Bosman en sprak al eerder zijn ambitie uit om een zender te managen).

Patrick Kicken
Photo-credits: Leaders in progress


Spotlight

Je zou ook interesse kunnen hebben in...

NPO 3FM: Sharid gaat, Menno komt

Wat al maanden in de lucht hing, is deze ochtend bevestigd. 3FM krijgt een nieuwe Lees verder

Hé Timur, maak van Sharid Alles je nieuwe sidekick! (audio & video)

Iedereen in radioland had het erover. Van alle kanten kreeg ik een linkje doorgeappt met Lees verder

3FM: nog steeds vlees noch vis

We naderen het einde van het jaar 2021 dus wordt er naarstig vergaderd in Hilversum. Lees verder

De 15 beste podcasts over radio

Vooruit, de herfstmaand begint, het wordt weer vroeger donker dus we kunnen wel wat extra Lees verder

Vermeend misbruik bij de Nederlandse radio

Nou, we hebben eindelijk iets anders om ons druk over te maken dan corona hé? Lees verder

Wat ik zo goed vind aan Giel Beelen (audio)

Het was weer eens zover deze week: het grote Giel Beelen (foto bovenaan) bashen was Lees verder

‘Angst regeert bij Radio 538’ (audio)

Dat was nog eens een klappertje hé, waarmee we het jaar uitgingen. Die arme Frank Lees verder

Wat was die Top 2000 toch weer een aanfluiting!

Het is het paradepaardje van de NPO. En alle NPO Radio 2 jocks willen er Lees verder

Inschrijven
Abonneren op
guest
1 Reactie
Inline feedback
Bekijk alle reacties
RCL
RCL
17 november 2021 - 20:52 20:52

PK als nieuwe zenderbaas zou anders ook wel eens leuk zijn, om het uur een leestip op 3fm !

Don`t copy text!
1
0
Deel hier gerust uw gedachtenx
()
x