RadioVisie

  • .
    Spotlight
    .

De affaire kanaal 10: Norkring zette spook-tv (in stilte) uit

>> Nieuw! RadioVisie kan je nu ook volgen via Instagram en LinkedIn!

Het is sinds deze week opnieuw stil in Vlaanderen op het omstreden kanaal 10 in band III. Het fameuze spook-tv-kanaal in DVB-T2 onder de noemer ‘Norkring TV’ blijkt uit de ether verdwenen in de regio Sint-Pieters-Leeuw. Dat gebeurde even mysterieus als het kanaal begin dit jaar opdook.

Zoals bekend zond Norkring op dit kanaal 10 enkel een rechtenvrije kortfilm uit, in een lusvorm afgewisseld met twee promo’s, bovendien enkel via één zender in Sint-Pieters-Leeuw. Norkring kreeg voor dit kanaal al in 2009 een DVB-T-licentie als operator, maar deed er tien jaar lang zo goed als niks mee. Het spookkanaal was des te opmerkelijker omdat Norkring als operator helemaal geen eigen omroepactiviteiten mag ontwikkelen.

De omstreden licentie is nog geldig tot 2024, met een optie – die door Norkring eenzijdig kan worden gelicht – om ze nadien nog eens met 15 jaar te verlengen. Intussen is er in Europa echter heel wat geëvolueerd en raadt de Europese Radio-Unie (EBU) haar leden sterk af om nog DVB-T(2) toe te laten in band III (170-240 MHz). Die band moet immers expliciet worden voorbehouden voor DAB+, aldus de EBU. Onder meer Wallonië nam dat – min of meer dwingende – advies keurig ter harte en zette zijn (oorspronkelijke) DVB-T-kanaal 6 om in vier muxen voor DAB+. Wallonië was tien jaar geleden vooruitziend genoeg om dat kanaal niet in de (televisie)markt te zetten.

Norkring zelf piept, zoals steeds, met geen woord over haar activiteiten op kanaal 10. Toch zouden er best wel eens cruciale tijden kunnen aanbreken voor dit kanaal, dat essentieel is voor de toekomst van (lokale) DAB+ in Vlaanderen. Norkring moet immers tegen uiterlijk 30 september 2019 kleur bekennen over zijn licentie. Het bedrijf werd daar door de Vlaamse Regulator voor de Media toe verplicht op 29 april, na een klacht (in februari) door het Nederlandse Broadcast Partners.

Vooralsnog is het onduidelijk of er voor Norkring nog mogelijke uitwegen zijn om de situatie rond de ongebruikte licentie te rekken. Bij de VRM-hoorzitting hing Norkring nog het fabeltje op dat TV Vlaanderen het kanaal 10 sinds begin 2018 in gebruik heeft, wat uiteraard volslagen onzin is. Daar is zelfs geen enkel feitelijk bewijs van. De beslissing van de VRM was niettemin ondubbelzinnig: op het kanaal 10 moeten tegen 30 september volwaardige omroepprogramma’s (in de zin van het Vlaamse Mediadecreet, artikel 2, 27°) worden uitgezonden, zo niet wordt dit een tweede feitelijk vastgestelde inbreuk en wordt de licentie voor kanaal 10 ingetrokken.

Voor zover wij vermoeden zal de oplossing zeker niet van de Group M7 (de Luxemburgse holding boven TV Vlaanderen) komen. Die heeft immers geen enkele nood om (naast de bestaande kanalen 43, 44, 46 en 47 voor TV Vlaanderen) ook nog het kanaal 10 te gebruiken. Technisch en commercieel houdt dat gewoon geen steek. Eventueel zou TV Vlaanderen zijn aanbod via Antenne TV nog kunnen uitbreiden van 16 naar 24 kanalen, maar dan plegen ze commercieel enkel maar roofbouw op hun eigen aanbod via satelliet, terwijl hun operationele kost van Antenne TV met de helft zou stijgen. Bovendien zou een eventuele prijsverhoging de bestaande klanten van Antenne TV – die allicht bewust kiezen voor deze goedkoopste oplossing op de Vlaamse televisiemarkt (9,95 euro/maand) – kunnen afschrikken.

Of gooit Norkring de handdoek in de ring en stuurt het bedrijf zijn licentie voor kanaal 10 gewoon zelf terug in? Dat laatste zou de zaak politiek en juridisch alvast een heel pak eenvoudiger maken voor Vlaanderen.

Het wordt daarnaast ook uitkijken of (concreet) de lokale DAB+ in de volgende weken het beleidsplan haalt als een van de doelstellingen van de volgende Vlaamse regering. Inhoudelijk is het domein Media meestal wel het kneusje in zo’n regeringsakkoord, ook omdat dit domein politiek zelden voor breekpunten zorgt tussen de partijen. Het deert dan niet zo als je de plannen voor dit domein wat vaag en algemeen houdt.

Voor de Vlaamse lokale radiosector zou het echter handig zijn moest er minstens ergens een regeltje opduiken waaruit mag blijken dat de volgende regering wil inzetten op lokale/regionale DAB+. Dat Wallonië zich hier weer eerder het haantje-de-voorste toonde, kan hopelijk een trigger zijn voor politiek Vlaanderen om er nu eindelijk ook werk van te maken. (RDS)


Blikvangers op deze dag

Je zou ook interesse kunnen hebben in...

Een kink in de kabel voor kanaal 10 DVB-T

Klacht Broadcast Partners gegrond, Norkring moet zich regulariseren Niet naleven van voorwaarden Het blijft onrustig Lees verder

De kwestie kanaal 10: wat verbergt Vlaanderen voor de EBU?

De Europese Radio-unie (EBU) publiceerde deze week een nieuwe update van de ‘Technology Fact Sheet’ Lees verder

Geen DAB+ op kanaal 10: stuurde Gatz aan op een excuustruus?

Vlaams minister van Media Sven Gatz heeft deze voormiddag geantwoord op de vragen van Vlaams Lees verder

Norkring start ‘spook-tv’ via kanaal 10

Norkring België is de voorbije weken blijkbaar in alle stilte gestart met het in gebruik Lees verder

Lokale DAB+ in Wallonië: wat kan Vlaanderen leren? (deel 1)

Nu in Wallonië de langverwachte erkenningsronde voor de radiofrequenties – analoog én digitaal – officieel Lees verder

Lokale DAB+ in Wallonië: wat kan Vlaanderen leren? (deel 2)

Nu in Wallonië de langverwachte erkenningsronde voor de radiofrequenties – analoog én digitaal – officieel Lees verder

Lokale DAB+ in Wallonië: wat kan Vlaanderen leren? (deel 3)

Nu in Wallonië de langverwachte erkenningsronde voor de radiofrequenties – analoog én digitaal – officieel Lees verder

Exclusief: Norkring verliest kanaal 10 definitief

De Raad van State heeft het beroep van de NV Norkring België tegen de intrekking Lees verder

Meer over Norkring

Inschrijven
Abonneren op
guest

2 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
cools jean pierre
cools jean pierre
6 september 2019 - 10:03 10:03

Norkring TV is nog steeds in de lucht en dat om 10h00 deze morgen, en dat nog steeds met 100% signaal en vidéo.

Don`t copy text!
2
0
Deel hier gerust uw gedachtenx