RadioVisie

  • .
    Heynen
    .

De 60.000 van Radio Minerva

Eerbetoon aan Rik Anthoni en Jan Wielemans

Vanavond kan er opnieuw naar radio gekeken worden op één. Twee jaar geleden werd bij de Antwerpse sinjorenzender gefilmd voor de reeks ‘Twee Tinten Grijs’ van het gelegenheidskoppel Pascal Braeckman en Jan Van Eyken. De ene bekend als sympathieke klankman van onder andere de openbare omroep, de andere als professioneel gitarist van onder andere de Kreuners.

In deze reality-reeks wordt acht weken lang uitgevlooid hoe het leven eruit kan zien na het pensioen en hoe anderen daarmee omgaan. Ze hopen tijdens hun zoektocht te ontdekken hoe zij later hun tijd zinvol kunnen doorbrengen. De opnames bij Minerva dateren van 15 en 16 augustus 2018. Twee radiomakers zijn sindsdien al overleden. De aflevering van deze avond wordt daarom opgedragen aan Rik Anthoni en Jan Wielemans. Beiden hebben nog een prominent aandeel in deze aflevering van Twee Tinten Grijs.

Terug naar Sint Anneke 

Het tv-makende duo was vorige week donderdag trouwens opnieuw te gast op Linkeroever, waar de uitvalsbasis van Minerva zich bevindt. Ze mochten eenmalig zelf radio maken. Zoals het hoort in deze ‘unieke’ tijden zaten Jan en Pascal in twee aparte studio’s, gescheiden door glas. Niemand in de buurt, geen toeschouwers. Twee jaar geleden was dat helemaal anders, toen waren er zoveel nieuwsgierigen, dat men moest uitwijken naar het terras van het Minerva-café.

De muziek mochten ze niet zomaar kiezen. Twee uur lang bleef alles op maat van de Minerva-luisteraar. Zestigduizend luisteraars (CIM-cijfers) moet je niet al te hard laten schrikken, die zijn hun format gewoon. Crooners, evergreens en easy listening. Radio Minerva moet kunnen opstaan bij de luisteraars zonder dat het stoort. 

De spurt van de voorzitter

“De muziek op onze playlist moet heus niet minstens een halve eeuw oud zijn”, zegt Boekhoff. “Het heeft meer met het genre te maken. Liedjes van The Rolling Stones kunnen best, maar niet allemaal. Van The Beatles kan de rode elpee wel, de blauwe niet.” Wie te ver buiten de lijntjes kleurt, krijgt de voorzitter onvermijdelijk op bezoek in de studio. Heel snel, razendsnel, want de man woont letterlijk naast de studiodeur. 

° Lees verder onder de foto’s

Pascal en Jan testten het uit. ‘Paradise by the dashboard light (Meatloaf) werd ingezet; een minuut later was Frank ter plekke. Proef geslaagd. “Al kon het misschien net toch nog iets sneller”, grapte het duo. Braeckman amuseerde zich inderdaad rot tijdens de uitzending. “Ik heb altijd willen radio maken, ondanks mijn gestotter”, zegt hij in Gazet van Antwerpen. “Op het RITCS in Brussel vertelde ik als jonge kerel over mijn ambities om een opleiding radio te volgen, maar men verklaarde me daar voor gek: Je kunt geen twee woorden zeggen zonder te stotteren, zeiden ze. Dus borg ik mijn droom braafjes op.”

Grijze wijze Will aan het woord

‘Twee tinten grijsgedraaid’ werd niettemin geheel in hun eigen stijl van 14:00 tot 16:00 uur gepresenteerd. Luisteraars konden ook genieten van een interview met Will Tura, heel wat muzikale klassiekers à la Radio Minerva, soundbites uit de derde aflevering van de tv-uitzending en een mooie hommage aan de twee overleden Minerva-dj’s, Rik Anthoni en Jan Wielemans. In 2019 stierven die in slechts anderhalve maand na elkaar.

Na de opnames in 2018 is Pascal dikwijls op Minerva blijven afstemmen. “Geregeld kreeg ik telefoontjes van hem, zelfs met de vraag om spotjes op te nemen”, zegt Boekhoff. “Ik had wel eens laten vallen dat ze gerust nog eens mochten langskomen, maar ik drong niet aan. Zeker sinds de lockdown had ik er niks meer over gezegd. Plots stelde hij me dan toch de vraag, vanwege de nakende tv-uitzending.”

Heynen

Brede smaak, geen jazz

“Het is best mijn muzieksmaak”, zegt Braeckman over Minerva. “Ik heb een brede smaak, gaande van opera tot heavy metal. De liedjes die ik bij Minerva hoor, ken ik via mijn moeder. Dankzij deze uitzending mocht ik nog eens in die muziek grasduinen en dat was een feest der herkenning. We hadden tijd te weinig om al die mooie songs te spelen.” Van Eyken is niet uit de buurt en kende Minerva minder. “Ik stelde meteen vast dat hun mensen er gepassioneerd met muziek bezig zijn. Zo ben ik een grote jazzfan en -kenner. Bij Minerva liepen mensen rond die daar ook heel wat van afwisten.”

In de aflevering van deze avond (om 20:10 uur) bezoeken Jan en Pascal ook Richard Cools. De Antwerpenaar heeft een collectie van liefst 45.000 elpees staan. “Een paradijs voor de muziekliefhebber”, klinkt het bij de heren. “Het is wrang dat die mens een fortuin heeft gespendeerd aan het aanleggen van die collectie, terwijl je nu alles op YouTube kunt vinden.”

En intussen gaat men dag in dag uit door bij Minerva. Live, van zes uur in de ochtend tot middernacht. Zestigduizend luisteraars kan je enkel verdienen door samen zinvol ouder te worden en door met elkaar te praten. Muziek is belangrijk, een vriendelijke stem dat noodzakelijke extraatje. (TB)

° Twee Tinten Grijs: Eén – dinsdag – 20:10 uur

Foto’s: VRT & Patrick Thijs. Quotes: Gazet van Antwerpen


Spotlight
Topartikels bij RadioVisie Blikvangers op deze dag
Je zou ook interesse kunnen hebben in...
Inschrijven
Abonneren op
guest

2 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
patrick de smit
patrick de smit
13 mei 2020 - 18:05 18:05

wat een schitterende vrt reportage van radio Minerva luisteraars en presentatoren die hun tweede jeugd beleven ga regelmatig wandelen fietsen voorbij de radio Minerva chalet

Paul
Paul
13 mei 2020 - 11:00 11:00

wat een schitterende aflevering weer én een prachtige reclame voor RADIO . het bewijst dat het niet alleen gaat om plaatjes en praatjes, maar om het geheel van sfeer, info en kennis, en dat een presentator/samensteller “van vlees en bloed” belangrijk is.

Don`t copy text!
2
0
Deel hier gerust uw gedachtenx