RadioVisie

  • .
    Heynen
    .

De 46 van Monique worden de 50 van Ferry

Radio Monique startte eind 1984 met Nederlandstalige uitzendingen van de Ross Revenge, het zendschip dat zowat één en een kwart jaar eerder de terugkeer van Radio Caroline inluidde. Aanvankelijk waren er vooral live-programma’s waarbij Ad Roberts en korte tijd Johan Visser de deejays met een zeezender-verleden waren. Op tape kwam er in de lente van 1985 tijdelijk versterking van Stan Haag.

Van de nieuwe live deejays was Maarten de Jong al spoedig populair en bleven Jan Veldkamp en Walter Simons lang aan het station verbonden. Vanaf 18 mei 1985 kreeg de zender op zee een heuse Top 50, die live gepresenteerd werd. Ook startte radionestor Joost den Draaijer met een vooraf opgenomen programma, spoedig gevolgd door Eddie Ouwens en Tony Berk, die eveneens hun shows aan land opnamen.   

Wachten op salaris

Najaar 1985 klom Ferry Eden – de presentator van deze retro Top 50 – aan boord van de Ross Revenge en zat zeven jaar na zijn debuut bij Radio Mi Amigo opnieuw op een zendschip. Begin februari 1986 sloeg het noodlot toe en raakte de Ross Revenge  op drift. De kosten om het schip opnieuw te verankeren waren hoog en geldgebrek was het gevolg. De deejays moesten vaak lang op uitbetaling wachten en de onvrede daarover was groot. Omdat diverse medewerkers eerst hun betaling wilden alvorens terug te keren, werden telkens nieuwe deejays naar boord gestuurd. Ferry Eden hield het – zomer 1986 – met een flink openstaand tegoed – voorlopig voor gezien.  

Eind april 1986 was de ‘Monique Top 50’ een studioprogramma geworden. Ook deze lijst van 27 september 1986 kwam uit de MMI-studio in Hilversum. In dat originele programma misten vier platen; twee ontbraken en nummer 35 en 1 kwamen (einde eerste en derde uur) geheel niet aan bod. Met een gemiddelde speelduur van zo’n vier minuten moet er natuurlijk worden ingekort, want anders passen de zestien tot zeventien liedjes niet in een uur. Dat had de originele presentator van deze hitlijst immers overtuigend bewezen. 

Eindelijk, alle vijftig!

In de drie uur Top 50 bij FouteMuziekradio.nl hoor je op 25 september 2021 tussen 12:00 en 15:00 uur (eindelijk) alle vijftig platen. Precies 35 jaar terug in de tijd met eighties-muziek, de originele reclames en herkenbare Monique-jingles inclusief de markante stem van Gert van der Zee. (FB)

° Foto bovenaan: Ferry Eden in de Monique-studio aan boord van de Ross Revenge
° Download hier de ‘Monique Top 50’ van 25 september 1986


Topartikels bij RadioVisie Blikvangers op deze dag
Je zou ook interesse kunnen hebben in...
Inschrijven
Abonneren op
guest

0 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Don`t copy text!
0
Deel hier gerust uw gedachtenx