De 101 kwam te laat aan

Leestijd: 2 minuten

Kortrijk draagt kunst en alternatieve zaken hoog in het vaandel, denken we maar aan alle activiteiten die rond de wijk Buda gebeuren, met het kunstencentrum Budascoop centraal. Het kriebelde daarom al langer bij Kortrijkzaan Tom Decouttere om iets kunstzinnig, ja zelfs iets alternatief te doen met radio. Deze technische wonderboy speelde met het idee om het FM-frequentie pakket 101 aan te vragen om een alternatieve radiozender te starten vanuit de guldensporenstad.

‘De frequentie is niet echt vrij, maar we wilden het er toch op wagen’:  dixit Tom. Helaas bleef het bij dromen, de deadline om het dossier goed in te dienen werd door … jawel, een technisch euvel overschreden.  Anders hadden ze bij Twinmedia, want zo heet de vzw van Tom en zijn kompanen, al een vergunning beet voor Kortrijk.


Lees verder onder de advertentieFoto: Geert Vandijk, Johan Debouverie en Tom Decouttere (credits: Krant van West-Vlaanderen)

Ze hopen nu sterk dat hun andere dossier (pakket 102), verbonden aan de frequenties 106.4 en 105.7 FM, het wél haalt. “Daar zitten meerdere spelers op” zegt Tom, “ondermeer WLO en Gemini . Er moet nog heel  wat gebeuren als we de frequenties binnen rijven. Frustrerend dat we zo lang in spanning worden gehouden.”

Hij ziet een samenwerking met zijn oud Barco-collega Bruno Vandenbulcke (foto onder) goed zitten om radio te maken. Geert Vandijk en Johan Debouverie (beiden ex Gemini) zijn de overige initiatiefnemers. De locatie van de studio zou het Bijenhof te Bissegem worden, waar ook al Radio 19 boven de doopvont gehouden werd.


Je zou ook interesse kunnen hebben in...

Feiten achter de feiten Een blik achter recente beslissingen Een maand na de beslissing Op 11 juni 2018 sprak de Algemene Kamer van de Vlaamse Regulator Media zich uit over de klacht van FM Promotion bvba tegen de vzw’s van FM Goud en FM ...
Het Avondblad van 18 juli (video) TOPradio mag niet, tv-kijker wil niet meer en Felix moch... TOPradio: zendvergunning verplaatsing geweigerd Op 28 mei 2018 ontving de VRM een aanvraag van de nv CFM (TOPradio), tot het bekomen van een zendvergunning voor Sint-Gillis-Waas...
VRM legt kleine bom onder lokaal radiodecreet Staat de deur nu open voor ‘familiale ketenr... Rechtstreekse bindingen Zoals u gisteren hier al kon lezen heeft de Vlaamse Regulator voor de Media een klacht van FM Promotion bvba tegen de vzw’s van FM Goud en FM Goud Plus a...
Waarschuwing voor Stadsradio Vlaanderen Twee maanden om nog veel puntjes op de i te zetten Stadsradio Vlaanderen krijgt twee maanden de tijd om zich in regel te stellen met het mediadecreet. De Vlaamse Regulator voor de Media (VRM) gaf de vierde netwerkradio een waarschu...
Het Middagblad van 12 juli Meer nieuws, meer storingen en meer mensen Newsmonkey wil ook radionieuws maken Heel wat lokale radio’s in Vlaanderen kregen de voorbije dagen een aanbod van een potentiële nieuwe nieuwsleverancier. Het gaat om GMGroup, ...
Het Middagblad van 9 juli (audio) PROS, Astrid, Sheena, Puck, Sarah, Evelyn... en tot slot... Tweede FM-avontuur voor PROS PROS begint aan z’n tweede ‘evenementenradioavontuur’ (wat een mooi woord is dit!). Nadat de Heldergemse webradio al onafgebroken tussen 1 en 28 mei...
Deel of print dit artikel
Amptec
TVV Sound
Amptec
Spotlight
Amptec
TVV Sound

5 gedachten over “De 101 kwam te laat aan

 • do 16 nov 2017 om 22:24
  Permalink

  Jullie ervaring is uiteraard onbetaalbaar en heel belangrijk geweest in de ontwikkeling van het radiolandschap. Maar is het nu niet best om jullie prestaties en verwezenlijkingen te koesteren en radio maken over te laten aan een nieuwe generatie frisse radiojongens?

  Beantwoorden
 • vr 17 nov 2017 om 02:20
  Permalink

  Over het maken zelf hebben we ons nog niet uitgesproken tenzij in het dossier. Wat dat betreft lieten we ook nog niet in onze kaarten kijken. Maar ik heb weet van die eeuwige vete tussen oud en nieuw, dat is altijd al zo geweest. Het is niet zo dat de jonge generatie al veel bewezen heeft, de “frisse” waren telkens geen lang leven beschoren, nietwaar? De rest ging op in ketenradio die weinig leven in de brouwerij bracht.

  Beantwoorden
 • za 18 nov 2017 om 22:49
  Permalink

  Elk zijn gedacht, vanavond met Eric De Groot gepraat in Brugge die ook meedingt voor een frequentie maar eigenlijk met heel veel respect niet echt weet wat hij gaat brengen (mengeling Joe en Q)? Ik kan niet meer volgen. Daartegenover bedoel ik met de frisse generatie vb. De Qacademie waar al heel veel jonge en goede gemotiveerde presentators uitgekomen zijn die nu radio maken en niet vanuit frustratie vertrokken zijn.

  Beantwoorden
 • ma 20 nov 2017 om 23:44
  Permalink

  Zoals een collega zojuist opmerkte : “de jonge jeugd is ver van radio”. Ze luisteren naar Spotify en YouTube. Je zal nog wel talenten hebben a la genre Nathalie Delporte die het maakte via een lokale zender, en die academie die je noemt, maar of ze beluisterd worden (werden) da’s een andere zaak. Zij hebben ook geen inspraak in de muziekkeuze, en daar wringt het schoentje in vergelijking met vroeger, de creativiteit is ver zoek. Conclusie is dat je met iets geheel anders voor de proppen moet kunnen komen om nog het verschil te kunnen maken met de mainstream radio’s van deze tijd. En de concurrentie heeft het al eens kunnen en mogen bewijzen, waarom zou het hen nu nog lukken?

  Beantwoorden
 • di 21 nov 2017 om 20:58
  Permalink

  De luistercijfers van Q bewijzen dat toch? Ik betrap me er zelf wel op op dat we binnenshuis enkel nog naar Internetradio luisteren (via vb onze Bose box), de keuze is onbeperkt.
  Buiten (in de zomer) hebben we ook al een internetradio en in mijn auto durf ik ook al behoorlijk wat te streamen. Maar meestal luister ik dan naar muziek of radio’s die op fm niet of nauwelijks bestaan.
  Eigenlijk hoeft fm ook voor mij niet meer al is het streamen in de auto nogal ingewikkeld. App Tune-in aanleggen en streamen via bluetooth. Voor Fm/Dab+ hoef je maar op een knopje te drukken.
  Eigenlijk kijk ik nog het meeste uit naar een autoradio die internet gestuurd is om radio”s te ontvangen.
  Al zeggen sommigen dat die capaciteit van het streamen beperkt is? Nog geen last van gehad voor het moment.

  Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *