De 101 kwam te laat aan

Leestijd: 2 minuten

Kortrijk draagt kunst en alternatieve zaken hoog in het vaandel, denken we maar aan alle activiteiten die rond de wijk Buda gebeuren, met het kunstencentrum Budascoop centraal. Het kriebelde daarom al langer bij Kortrijkzaan Tom Decouttere om iets kunstzinnig, ja zelfs iets alternatief te doen met radio. Deze technische wonderboy speelde met het idee om het FM-frequentie pakket 101 aan te vragen om een alternatieve radiozender te starten vanuit de guldensporenstad.

‘De frequentie is niet echt vrij, maar we wilden het er toch op wagen’:  dixit Tom. Helaas bleef het bij dromen, de deadline om het dossier goed in te dienen werd door … jawel, een technisch euvel overschreden.  Anders hadden ze bij Twinmedia, want zo heet de vzw van Tom en zijn kompanen, al een vergunning beet voor Kortrijk.


Foto: Geert Vandijk, Johan Debouverie en Tom Decouttere (credits: Krant van West-Vlaanderen)

Ze hopen nu sterk dat hun andere dossier (pakket 102), verbonden aan de frequenties 106.4 en 105.7 FM, het wél haalt. “Daar zitten meerdere spelers op” zegt Tom, “ondermeer WLO en Gemini . Er moet nog heel  wat gebeuren als we de frequenties binnen rijven. Frustrerend dat we zo lang in spanning worden gehouden.”

Hij ziet een samenwerking met zijn oud Barco-collega Bruno Vandenbulcke (foto onder) goed zitten om radio te maken. Geert Vandijk en Johan Debouverie (beiden ex Gemini) zijn de overige initiatiefnemers. De locatie van de studio zou het Bijenhof te Bissegem worden, waar ook al Radio 19 boven de doopvont gehouden werd.


Je zou ook interesse kunnen hebben in...

Het avondblad van 18 april (video) Omdat we nieuws nooit zomaar willen negeren Kleine lokale, grote internationale  Eerst even melden dat Radio Monza (foto onder) uit Kinrooi vandaag z'n tweede frequentie in gebruik heeft genomen. Er wordt nu ook uitg...
NRJ start dit najaar op Vlaamse FM SBS Media Belgium bevestigt eindelijk na maandenlange g... We voorspelden het hier al maanden geleden en deze morgen volgde de officiële bevestiging: S-Radio, die in september vorig jaar de erkenning kreeg voor de eerste netwerkradio, gaat...
Het Avondblad: 12 april (audio) Twee keer een 'nee' een één keer een 'ja' VAF zegt 'nee' tegen Tack-film Ook de tweede poging om een film te draaien rond de legendarische Sylvain Tack, onder andere de baas van Radio Mi Amigo, is weer verder af dan ooi...
SARC stelt vragen bij digitale uitsluiting lokale radio 'Ieder speler die gebruik maakt va... Bij elke verandering van beleid wordt er ook advies gevraagd bij de SARC. Voluit is dat de 'Strategische Adviesraad voor Cultuur, Jeugd, Sport en Media'. In feite wordt hier een so...
Het ‘ei’ van PROS  Lokale radio vier weken lang terug op FM Even was er twijfel bij de redactie in welke rubriek dit bericht thuishoort. ‘Lokale Helden’ is de plek waar alle nieuws rond en over… lokale radio terecht komt. Tot voor 1 januari...
Het Avondblad: 6 april (video) Te kort voor een lang bericht, te interessant om er niks me... Moppentapper Moustache dagelijks op Radio Noordzee De Oostendse moppentapper Jean-Marie Bolle (62, foto), beter bekend als Moustache, is voortaan dagelijks te horen op Radio Noo...
Deel of print dit artikel
TVV Sound
Amptec
Amptec
Spotlight
Amptec

5 gedachten over “De 101 kwam te laat aan

 • do 16 nov 2017 om 22:24
  Permalink

  Jullie ervaring is uiteraard onbetaalbaar en heel belangrijk geweest in de ontwikkeling van het radiolandschap. Maar is het nu niet best om jullie prestaties en verwezenlijkingen te koesteren en radio maken over te laten aan een nieuwe generatie frisse radiojongens?

  Beantwoorden
 • vr 17 nov 2017 om 02:20
  Permalink

  Over het maken zelf hebben we ons nog niet uitgesproken tenzij in het dossier. Wat dat betreft lieten we ook nog niet in onze kaarten kijken. Maar ik heb weet van die eeuwige vete tussen oud en nieuw, dat is altijd al zo geweest. Het is niet zo dat de jonge generatie al veel bewezen heeft, de “frisse” waren telkens geen lang leven beschoren, nietwaar? De rest ging op in ketenradio die weinig leven in de brouwerij bracht.

  Beantwoorden
 • za 18 nov 2017 om 22:49
  Permalink

  Elk zijn gedacht, vanavond met Eric De Groot gepraat in Brugge die ook meedingt voor een frequentie maar eigenlijk met heel veel respect niet echt weet wat hij gaat brengen (mengeling Joe en Q)? Ik kan niet meer volgen. Daartegenover bedoel ik met de frisse generatie vb. De Qacademie waar al heel veel jonge en goede gemotiveerde presentators uitgekomen zijn die nu radio maken en niet vanuit frustratie vertrokken zijn.

  Beantwoorden
 • ma 20 nov 2017 om 23:44
  Permalink

  Zoals een collega zojuist opmerkte : “de jonge jeugd is ver van radio”. Ze luisteren naar Spotify en YouTube. Je zal nog wel talenten hebben a la genre Nathalie Delporte die het maakte via een lokale zender, en die academie die je noemt, maar of ze beluisterd worden (werden) da’s een andere zaak. Zij hebben ook geen inspraak in de muziekkeuze, en daar wringt het schoentje in vergelijking met vroeger, de creativiteit is ver zoek. Conclusie is dat je met iets geheel anders voor de proppen moet kunnen komen om nog het verschil te kunnen maken met de mainstream radio’s van deze tijd. En de concurrentie heeft het al eens kunnen en mogen bewijzen, waarom zou het hen nu nog lukken?

  Beantwoorden
 • di 21 nov 2017 om 20:58
  Permalink

  De luistercijfers van Q bewijzen dat toch? Ik betrap me er zelf wel op op dat we binnenshuis enkel nog naar Internetradio luisteren (via vb onze Bose box), de keuze is onbeperkt.
  Buiten (in de zomer) hebben we ook al een internetradio en in mijn auto durf ik ook al behoorlijk wat te streamen. Maar meestal luister ik dan naar muziek of radio’s die op fm niet of nauwelijks bestaan.
  Eigenlijk hoeft fm ook voor mij niet meer al is het streamen in de auto nogal ingewikkeld. App Tune-in aanleggen en streamen via bluetooth. Voor Fm/Dab+ hoef je maar op een knopje te drukken.
  Eigenlijk kijk ik nog het meeste uit naar een autoradio die internet gestuurd is om radio”s te ontvangen.
  Al zeggen sommigen dat die capaciteit van het streamen beperkt is? Nog geen last van gehad voor het moment.

  Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *