RadioVisie

  • .
    .

“Dat Is Het Oog Van De Duivel!” (video)

>> Nieuw! RadioVisie kan je nu ook volgen via Instagram en LinkedIn!

Een bijdrage dit keer waarin ik ruimte maak voor lezer Henk Kruize die het stukje ‘Terug naar 1971’ las. “Hans, je schreef daarin over het Reformatorisch Dagblad en dat de Gereformeerden, die daar lezer van waren, over het algemeen geen TV in huis hadden. En dat bracht mij terug naar dat jaar toen mijn ouders conciërge waren de Goede Herderkerk, recht tegenover ons huis in de Meeuwenhof, waar we toen woonden”.

In dit mooie, en helaas geheel ten onrechte inmiddels gesloopte, gebouw (foto onder) resideerden de Hervormde Gemeente en werd er ook ruimte gemaakt voor de Gereformeerde Gemeente. Elke zondag waren er drie diensten, eerst om half tien de Hervormde dienst, daarna om elf uur de Gereformeerde dienst en ook hadden de Gereformeerden nog een dienst om negentien uur.

De dominee van de Hervormde gemeente was ds. van Dam, een fijne man met een echt wereldse instelling die graag, na de dienst op zondag, bij ons thuis een kop ‘sterke – lees jenever’ dronk. Hij was gehuwd met een Duitse vrouw die thuis stevig de broek aan had. Dominee Aalbers was de Gereformeerde dominee en die was echt in te delen in de categorie ‘Donderpreken dominee’. In zijn preken kwamen vaak de kreten ‘grote vreze’, ‘hel en verdoemenis’ en meer van dat spul voor. Nee, ds. Aalbers wat nu niet echt de vriend van mijn ouders.

Wat heeft dit nu met het artikel te maken zal je zeggen. Welnu, op een koude februari ochtend in 1971 zat dominee Aalbers alleen in het kerkgebouw. Er was een speciale predikantenkamer, waarin hij zijn (donder)preek voor de komende zondag aan het voorbereiden was. Op die dag was de centrale verwarming in het gebouw uitgevallen en was het er stervenskoud. Mijn vader vroeg toen of ds. Aalbers zin had om bij ons thuis zijn preek voor te bereiden, in een warme woonkamer en met een kop koffie.

Welwillend stemde hij hier mee in en hij ging met mijn vader samen naar onze woonkamer. Echter, toen hij daar binnenkwam, zag hij onze televisie staan en hij werd bijna rood in zijn gezicht. Hij wees naar het toestel en met verheven stem riep hij tegen mijn vader: “Dat Is Het Oog Van De Duivel!” Hij keerde vervolgens om, verliet ons huis en ging in de koude kerk verder met zijn preek voorbereiding.

Tot zover het verhaal van Henk. Het zette mij er toe aan om nog eens mijn agenda van het jaar 1971 open te slaan. Want wat voor programma’s waren er toen, al dan niet in kleur, zoal te zien? Ik zie notities als ‘Peter Wyngarde’ als womaniser in de serie ‘Jason King’. Met een soort psychedelische opener van elke aflevering van deze serie, die in zowel het seizoen 1971 als 1972 liep op de Nederlandse televisie via de VARA. Alleen al de muziek voor het thema van de serie, gecomponeerd door Laurie Johnson en uitgevoerd door zijn orkest, doen meteen verlangen om dit terug te horen. Het was een reeks in de categorie ‘crime’ waarvan er in twee seizoenen 26 afleveringen werden uitgezonden.

Hans Knot

Aired on ATV for 1 season, September 1971 to April 1972. Theme by Laurie Johnson.


TVV Sound

Blikvangers op deze dag

Je zou ook interesse kunnen hebben in...

Inschrijven
Abonneren op
guest

0 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Don`t copy text!
0
Deel hier gerust uw gedachtenx