RadioVisie

  • .
    .

Dag van de Digitale Radio: welkom op een avondje ‘TuneIn zwartmaken’

>> Nieuw! RadioVisie kan je nu ook volgen via Instagram en LinkedIn!

Het event in het kader van de Dag van de Digitale Radio, gisteravond bij DPG Media in Vilvoorde, draaide uit op een avondje ‘TuneIn afzeiken’, ten voordele uiteraard van (het eigen product) Radioplayer. Al heeft, van de grote Vlaamse radiospelers, voorlopig nog niemand de moed om écht de stekker uit TuneIn te trekken.

De rode draad van de twee panelgesprekken was gisteravond glashelder: TuneIn is de grote boeman, Radioplayer is de toekomst. Daarbij passeerden overigens nogal wat halve waarheden en zelfs enkele pure leugens, maar het zou ons te ver leiden om die op te lijsten. Laat ons focussen op de essentie van dit debat.

Het is immers al jaren geen geheim dat bij de grote radiospelers in heel Europa de frustratie erg diep zit om de machtspositie die TuneIn de voorbije twintig jaar opbouwde in het landschap van online radioluisteren.

Dat was trouwens de hoofdreden waarom in 2011 de BBC en de drie grote Britse commerciële radiogroepen samen Radioplayer lanceerden (het werd tussen 2009 en 2011 intern ontwikkeld bij de BBC). De grote spelers willen het ecosysteem van het online luisteren weer in eigen beheer nemen en niet (te) afhankelijk zijn van «wispelturige spelers als TuneIn, die bovendien, via de pre-rollreclame, de reclame-inkomsten afromen en in eigen zak steken».

Dat “in eigen zak steken” – het citaat kwam van Els Van de Sijpe, radiomanager van de VRT – is overigens wat kort door de bocht. Veel radiogroepen hebben wel degelijk overeenkomsten met TuneIn, waarbij ze delen in de opbrengsten van die pre-rollreclame. Dat bevestigt ook Herbert Visser van het Nederlandse RadioCorp (100% NL, SLAM!, SunLite), die gisteren eveneens aanwezig was in Vilvoorde. “60 procent gaat naar TuneIn, 40 procent gaat naar de zenders in kwestie. Iedere maand krijgen die een bedrag keurig overgeschreven”, aldus Visser.

Hoewel Radioplayer in Europa intussen al een traject aflegde – we hoeden ons in deze toch wat voor het adjectief ‘behoorlijk’ – blijft TuneIn ook in 2022 met kop en schouders de app die de doorsnee gebruiker hanteert om online naar de radio te luisteren. “Ja, we praten er [binnen Digitale Radio Vlaanderen] over om de stekker uit TuneIn te trekken”, zei Dirk Lodewijckx, COO van DPG Media. Al blijft het tot op heden bij praten want – dixit Tom Klerckx, directeur radio/audio bij Mediahuis – “je wilt het comfort van de luisteraar niet aantasten”.

Opmerkelijk was voorts hoe alle sprekers/aandeelhouders van Digitale Radio Vlaanderen – waar enkel de VRT, DPG Media en Mediahuis de feitelijke dienst uitmaken – zich uitsloofden om ook de lokale radio’s in hun Radioplayer-kamp te krijgen. Die lokale radio’s waren voor het eerst uitgenodigd op dit event en ze waren met een veertigtal aanwezig. Na het debacle rond de jaarwisseling over de verlenging van de Vlaamse steunmaatregel is bij de lokale radio’s het vertrouwen in en het enthousiasme voor Radioplayer echter ver weg. Op dit moment nemen nog amper 32 Vlaamse lokale radio’s deel aan het platform.

Hey Alexa…

Het nuttigste en nieuwste weetje over Radioplayer gisteravond was dat Radioplayer France er heel recent in slaagde om Amazon te overtuigen om Radioplayer als standaard te gebruiken voor Alexa. Als je in Frankrijk een rechtstreeks commando geeft ‘Hey Alexa, speel radio X’ (maar dan in het Frans, uiteraard), dan wordt voortaan automatisch beroep gedaan op de database van Radioplayer.

In de rest van Europa – ook in het Verenigd Koninkrijk, waar TuneIn nog veel heviger onder vuur ligt – hanteert Alexa standaard nog steeds de database van TuneIn, maar Radioplayer maakt zich sterk dat Amazon ook de overstap zal maken in de dertien andere Europese landen waar ze al voet aan de grond hebben. In Vlaanderen kun je momenteel Alexa weliswaar al laten werken via Radioplayer, maar dan moet je eerst het commando geven om Radioplayer te openen.

Idem trouwens voor de slimme luidsprekers van Google, die ook standaard TuneIn gebruiken. Daar vindt het Radioplayer-consortium voorlopig nog geen ‘way in’. Overigens blijkt uit cijfers van GfK, die gisteravond werden toegelicht, dat in België, in vergelijking met de rest van Europa, de verkoop van die smartspeakers flink tegenvalt. In marketingtaal heet zoiets ‘dat er in België nog een grote marge is’. (RDS)

(Meer over deze Dag van de Digitale Radio in de komende dagen)


TVV Sound

Blikvangers op deze dag

Je zou ook interesse kunnen hebben in...

Blad 1590: Nostalgie, TuneIn, Jeopardy, Hans Knot

• Acht keer stemmen voor 880 80's liedjes • TuneIn brengt audioversie van Jeopardy! • Lees verder

Blad 1532: PINK!, TuneIn, Laut.fm, NLO

• PINK! wordt een week lang Pink Ribbon Radio • TuneIn opent vesting voor Laut.fm-programma's Lees verder

Blad 1471: Nedersaksen, Facebook, SmartRadio

• Nedersaksen krijgt tien regionale muxen • Geen podcasts meer via Facebook (al werkte dat Lees verder

Blad 1419: StuBru, Tsjechië, Orange

• Steven Van Herreweghe herbeleeft 'de jaren ’80 voor tieners' ook op StuBru • Tsjechië Lees verder

Blad 1413: Soniq Awards, Online Radio Box, Ross Revenge (video)

• En de prijzen voor de beste Belgische audioreclames van 2021 gaan naar… • Zorgen Lees verder

Lokale radio’s ook in 2022 aan gunsttarief op Radioplayer

Vlaams minister van Media Benjamin Dalle bevestigde donderdag in de commissie Media dat de lokale Lees verder

Radioplayer: een nieuwe overheersing door Franstaligen (?)

Lezer en radiofan Rink Hof - van Nederlandse nationaliteit - (en dat is niet onbelangrijk Lees verder

Radioplayer: (lokale) leegloop is begonnen

Bij Radioplayer.be zijn sinds gisteren (1 januari) al 16 van de 50 Vlaamse lokale radio’s Lees verder

Inschrijven
Abonneren op
guest

8 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Edwin
Edwin
21 juni 2022 - 15:04 15:04

Komen er (zoals de laatste zin ‘meer in de komende dagen’ laat uitschijnen) nog meer bijdragen over de bewuste dag ?

Johan
Johan
2 juni 2022 - 10:14 10:14

De aanpak van Digitale Radio Vlaanderen moet na de erkenningsrondes van Sven Gatz zowat de grootste comedyshow zijn die medialand sinds heugenis heeft gekend.

Maarten
Maarten
1 juni 2022 - 21:35 21:35

Eén van de belangrijkste nadelen van de Radioplayer app vind ik dat het uitsluitend gefocust is op de omroepen van een land.
Ik vind de kracht van Internetradio net het feit dat je zomaar naar een buitenlands radiostation kunt luisteren, maar met Radioplayer is dit (nagenoeg) onmogelijk.

Ik dacht dat we het bemoeilijken van ontangst van “buitenlandse zenders” en dergelijk protectionisme toch stilaan achter ons gelaten hadden.
Eigenlijk zou de EU de radioplayer app om die redenen moeten ontmoedigen

Victor
Victor
2 juni 2022 - 13:59 13:59
Antwoord aan  Maarten

Maar dat heeft vooral te maken met rechten, he. De reden dat BBC niet meer op TuneIn zit is omdat je officieel een “licence fee” moet betalen om gebruik te maken van de diensten van BBC. Dat is ook de reden dat je bepaalde streams zoals van bvb VTM Go of VRT Nu niet in Nederland of Frankrijk kan kijken. Begrijp me niet verkeerd: ik vind dat enorm jammer, maar dat is de schuld van ouderwetse copyright-wetten die dringend moeten geüpdatet worden naar de wereld van nu met het alomtegenwoordige internet.

Maarten
Maarten
2 juni 2022 - 20:46 20:46
Antwoord aan  Victor

Het is iets te gemakkelijk om dit af te doen als louter een probleem met rechten. Op TuneIn zijn bergen buitenlandse stations te ontvangen waar de rechten blijkbaar geen probleem zijn.

Het probleem is dat er bij Radioplayer een aparte versie per land gemaakt wordt en dat elk station moet betalen om er in te komen.
Als je dus als radiostation in heel Europa in Radioplayer wil te ontvangen zijn, zal je in elk land moeten betalen. Ook al heb je maar een talkradio die geen regeling moet afsluiten ivm rechten.

En dat is dus de keuze die Radioplayer gemaakt heeft: een financiële drempel opzetten om keuzevrijheid te beperken om vooral protectionistische redenen.

Victor
Victor
3 juni 2022 - 09:32 09:32
Antwoord aan  Maarten

Die financiële drempel heeft niet per se te maken met keuzevrijheid beperken of protecionisme, dat zijn complottheorieën. De licentie en infrastructuur van Radioplayer kost nu eenmaal geld, want zo’n dingen maak je nu eenmaal niet gratis. TuneIn compenseert dat door eigen reclame toe te voegen aan hun streams. Dat de mediagroepen daar niet echt mee kunnen lachen lijkt me begrijpelijk.

Maarten
Maarten
3 juni 2022 - 10:48 10:48
Antwoord aan  Victor

Dat heeft helemaal niets te maken met complottheorieën, het is gewoon een eigenschap van hun businessmodel. Het hele opzet van Radioplayer is gemaakt vanuit een idee dat elk land helemaal apart werkt waardoor je nodeloos grenzen opwerpt.

Ze hadden ook kunnen kiezen voor een getrapt systeem waarbij je ook kunt bladeren door lijsten van buitenlandse zenders, maar door het feit dat de mediagroepen hier zelf aan de knoppen zitten, zal zoiets er niet snel komen.

Jammer dat ze niet kiezen voor het beste van 2 werelden.

Sven
Sven
1 juni 2022 - 15:39 15:39

Wat mij betreft is de complexere manier om een stream op te roepen op een smartspeaker momenteel dé achilleshiel van Radioplayer. En om het te doen werken moet ik via mijn smartphone eerst de Radioplayer app installeren op mijn Google Mini, maar dat wel ELKE KEER OPNIEUW. Met andere woorden: Google Mini onthoudt niét dat de Radioplayer app er op geïnstalleerd is. Dat doe je één keer, misschien een tweede keer, maar zéker geen derde keer. Om het mezelf makkelijker te maken cast ik dan maar gewoon het geluid van de Radioplayer app op mijn telefoon naar mijn Google Mini. Verder is de app verre van stabiel: vergeet continu mijn favorieten, werkt goed via Google Auto, maar de Bluetooth integratie (dus niet énkel geluid via Bluetooth, maar ook een stuk UI) werkt in mijn splinternieuwe wagen meer niet dan wel. Er is nog véél werk aan de winkel.

Don`t copy text!
8
0
Deel hier gerust uw gedachtenx