fbpx

RadioVisie

  • .
    TVV Sound
    .
TVV Sound

DAB+radio boomt in Australië (video)

De verkoop van DAB+-toestellen in Australië is in 2017 met bijna een kwart gestegen. Eind van het jaar stond de teller op 3,8 miljoen exemplaren. Het gaat daarbij zowel om draagbare ontvangsttoestellen als om autoradio’s. Inmiddels heeft 43% van de luisteraars in de vijf grootste steden een DAB+-ontvanger.

In 2009 zijn de commerciële stations, de publieke ABC en de multiculturele omroep SBS in Sydney, Brisbane, Melbourne, Perth en Adelaide reeds gestart met digitale uitzendingen. Naast vrijwel alle radiostations die nog steeds op FM en AM te ontvangen zijn, kwamen er tientallen themakanalen op DAB+ bij. Omdat de meeste Australiërs in en om de grote steden wonen, kan nu ongeveer 65% digitaal luisteren via de ether. Opmerkelijk, want slechts een… half procent van het landoppervlak wordt gedekt door DAB+.

3,8 miljoen DAB+ radio’s

Het aantal verkochte DAB+ radio’s neemt nog steeds gestaag toe. Eind vorig jaar waren er in totaal 3,8 miljoen verkocht. Een jaar eerder stond de teller nog op 2,44 miljoen exemplaren. In totaal zijn nu 2,37 miljoen portable en huisradio’s verkocht. Liefst 1,42 miljoen auto’s hebben DAB+ aan boord. Het afgelopen jaar verlieten ruim 560.000 nieuwe auto’s de fabriek uitgerust met een digitale ontvanger. Dit is 47% van alle nieuwe auto’s. Een jaar geleden was dit nog 34%.

In Sydney is jongerenradio Edge Digital momenteel de best beluisterde digitale zender met wekelijks 79.000 luisteraars, gevolgd door ABC Jazz (77.000), het publieke alternatieve Double J en Triple M Greatest Hits (beiden 68.000 luisteraars). In Melbourne is Double J de populairste digitale omroep met 68.000 luisteraars, gevolgd door The 80s iHeart Radio (65.000 luisteraars) en de supermarktzender Coles Radio (59.000 luisteraars).

Blijven uitbreiden

De komende jaren wordt DAB+ verder uitgerold. Nog dit jaar starten de reguliere uitzendingen in Darwin en Canberra. Sinds 2010 wordt er al met laag vermogen door enkele stations getest. Nu wordt er meer capaciteit voorzien en het zendvermogen gaat omhoog.

In beide steden komen twee multiplexen, waardoor er plaats is voor ongeveer dertig kanalen. Bovendien gaat de publieke omroep ABC eindelijk via de digitale ether uitzenden in Darwin. Ook in Hobart starten nog dit jaar de eerste radiostations via DAB+. Daarnaast hebben de commerciële omroepen nog eens dertien regio’s vastgesteld waar binnen vijf jaar met DAB+ begonnen wordt. Het gaat om onder andere Newcastle, Dubbo, Goulburn en Albury. (radio.nl)

° Zie ook: Digital Radio Plus Australia


TVV Sound
Je zou ook interesse kunnen hebben in...
2006: Bert Geenen terug naar de radio

Bert Geenen verlaat de Vlaamse Media Maatschappij (VMMa). Hij gaat vanaf nu aan de slag Lees verder

2013: Verlaat Radio 5 Nostalgia sneller AM? (video)

Het publieke Radio 5 Nostalgia verdwijnt mogelijk al in 2015 van de middengolf. Dat is Lees verder

2014: Kurt stopt met politieke spots (video)

Klara-presentator Kurt Van Eeghem heeft een aantal campagnespotjes ingelezen voor zijn echtgenoot Tom De Boeck. Lees verder

2010: StuBru-spot wint in New York (video)

Van de acht bureaus die een shortlist haalden op The New York Festivals, hebben er Lees verder

JLB gaat (soms) naar zee (38)

Joey bepaalde het 'gezicht' van RadioVisie Zowel Thierry Missiaen als Patick Kicken genieten van hun Lees verder

Het Avondblad van 31 december (video & audio)

Slimme luidspreker 'Made in Belgium' Een heel speciale dan nog wel, want hij bevat een Lees verder

Kolder en Klodder – 56 (video)

Satirische Kijk-op-Media, met de meest Subjectieve Mening van Hugo van Vlaenderen Woord van het jaar Lees verder

2018 was niét ‘Het jaar van de radio’ (1)

Het jaar 2018 zit er bijna op, tijd voor een terugblik op een bewogen radiojaar Lees verder

Inschrijven
Abonneren op
guest
1 Reactie
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Haveve
26 maart 2018 - 12:29 12:29

Wat heet ‘boomt’… ? Australië heeft 24 miljoen inwoners, laten we zeggen 75% in leeftijd bereikbaar via radio, dat zijn 18 miljoen inwoners. Als daarvoor 3,8 miljoen DAB+ radio’s zijn verkocht dan is dat 21% van de actieve radiobevolking. Opgelet, in theorie, want het zijn zowel thuistoestellen als autotoestellen. Men kan er van uitgaan dat dit voor een groot deel dubbel gebruik is door dezelfde luisteraar(s). We zullen dus eerder praten over een 10 tot 15% die DAB+ heeft. Het feit dat ze radiotoestellen hebben met DAB+ op wil bovendien niet zeggen dat ze ook effectief luisteren. De meeste apparaten zijn multifunctioneel en dus ook nog met FM Band. Niet iedereen zendt uit op DAB+,enz. Die hogere luistercijfers van de steden zijn in Australië zeker met een korrel zout te nemen, daarbuiten zal het veel minder zijn en dat trekt het echte algemeen gemiddelde dan zeker naar beneden. Tenslotte is DAB+ al begonnen in… 2009 in Australië en zijn daar nu, naast vrijwel alle radiostations die op FM en AM uitzenden, via DAB+ ook tientallen themakanalen te ontvangen. Er is dus een uitzonderlijk breed aanbod. Acht jaar later zitten ze nog maar 10-15% gemiddeld, en maximum 21%? Dat zou dan hier in 2026 het geval moeten zijn, ‘if’, want met een veel minder (toegelaten) aanbod is dat de vraag. Zoiets is dan moeilijk ‘boomt’ te noemen. Ik vrees eerder dat het artikel een verkapte propaganda was voor DAB+, wat men probeerde een beetje aan te sterken met tailor-made cijfers.

Meer in dab+
Het Radioblad: 24 & 25 maart -weekend (video)

Ook Noorse lokale radio’s stappen over naar DAB+

Het Radioblad: 22 maart (video)

ClubFM wordt ROXX

Een ‘dodelijke’ radiospot (video)

BBC heeft koudwatervrees voor afschakeling FM (audio)

Sluiten