Liefhebbers van de meer technische kant van DAB+ moeten zeker eens snuisteren op de website DABmonitor.com. Het gaat om een nog vrij recent privaat pan-Europees initiatief van een groepje hobbyisten, waarbij je via hun website continu de actuele muxen kunt scannen in Duitsland, Nederland, Oostenrijk, Zwitserland en het Verenigd Koninkrijk. Het is de bedoeling dit rijtje landen geleidelijk verder uit te breiden.
In elk land kun je per mux in real time de technische gegevens van de verschillende radiostations scannen, zoals het audioformaat, diavoorstelling, beschermingsniveau, bitsnelheid en nog veel meer.
Op elke ontvangstlocatie wordt als ontvanger gebruik gemaakt van een Terratec DR Box 1. Dit toestel, waarvan de productie al in 2003 werd stopgezet, kan weliswaar niet overweg met DAB+, omdat die standaard pas in 2008 commercieel werd gelanceerd, maar met speciale Linux-software van Baycom.de kunnen de muxen in DAB+ toch tevoorschijn worden getoverd met alle specificaties, iets wat je met de meeste nieuwe toestellen niet kunt.
Zo zie je op de foto boven de rack met DR 1’s van David Schwesinger op de zuidelijke helling van de Bleßberg, in het Thüringer Woud. Wie dergelijk toestel nog ergens liggen heeft: gooi het zeker niet weg, want het kan nuttig zijn om nieuwe locaties uit te rusten als monitor.
De website houdt voorts een archief bij van de wijzigingen aan de gemonitorde muxen sinds 2019. Voor Nederland is er nog een aanvullende website van Jasper Rozendaal, die naast de landelijke muxen – die je ook op de overkoepelende website vindt – nog een reeks extra muxen aanbiedt.
https://www.opendigitalradio.org/mmbtools is voor iemand die wil uitzenden in DAB(+).
Die terratec zal wel niet echt nodig zijn. Een usb stick van 20€ doet wellicht hetzelfde, met de juiste soft ….
ontwikkel dan een software! want zoiets is er nog niet.
https://github.com/JvanKatwijk/dabradio
https://www.welle.io/
https://github.com/Opendigitalradio/dablin
Een keer je de dabstream hebt, is het “kinderwerk” om de rest uit te lezen, toch? 😉