fbpx

RadioVisie

  • .
    TVV Sound
    .

DAB+ voor lokale radio ‘onder constructie’

Minister van media Sven Gatz vertelde bij de allereerste bespreking over de digitalisering, alweer een paar jaar geleden; “De lokale radio mag op FM blijven uitzenden”. Vele vage beloftes verder blijft hij bij zijn originele standpunt. Jacqueline Bierhorst, die in opdracht van de overheid de digitalisering begeleid, vertoonde enkele weken geleden nog trots de slide ‘onder constructie’ in haar powerpoint presentatie ivm lokale radio op DAB+. Maar afgelopen vrijdag was daar ineens het nieuws vanuit het Kabinet Media dat “De nieuwe lokale radio’s die minister Gatz heeft erkend, de komende jaren wel via FM blijven uitzenden”. Daar houdt het voor de sector op. Geen digitalisering!

Het is opmerkelijk hoe een buitenlandse consultant, Bierhorst is Nederlandse, zich zomaar laat gebruiken. Zonder enige discussie in het Vlaams Parlement is ‘onder constructie’ alweer en heel snel afgevoerd. De commissieleden hebben nochtans in koor gevraagd naar digitale mogelijkheden voor lokale radio. Er is helemaal geen meerderheid in het Vlaams Parlement voor het uitsluiten van lokale radio voor digitalisering. Kennelijk zitten de commissieleden daar dus voor spek en bonen. En heeft Jacqueline Bierhorst ook niets te vertellen.

Want het standpunt van Sven Gatz blijft al sedert 2016 ongewijzigd. Het lijkt er op alsof de lokale sector moedwillig op achterstand wordt gezet. Wie is zo bang van die enkele kleinere spelers en waarom dan wel? De minister zegt ook vaak dat hij de lokale sector ‘graag ziet’ (sic). Da’s mooi. Tel daarbij op dat er plaats genoeg is voor lokale digitalisering. Dan moet er toch iets vreemd aan de hand zijn. Politieke onwil? Maar van wie en waarom? Het kan toch niet dat enkel de minister van media hier solo slim speelt?

Dit lijkt verdacht veel op een autorace. Eerst vertrekken de Ferarri’s en vijf jaar later de bromfietsen. Rara wie de wedstrijd om de gunst van de luisteraar gaat winnen? De geschiedenis herhaalt zich al sinds begin jaren 80. Dit is allesbehalve liberaal. Over de 26 hoogvermogen frequenties verder nog steeds geen woord. Blijkbaar moet dit dossier zo snel mogelijk begraven worden. Het enige wat de sector nog rest is alweer de rechtbank. Om aan te tonen dat de minister echt niet boven de wet te staan. Of zijn Europese richtlijnen niet geldig in Vlaanderen?

De vraag is niet of er processen zullen komen. De vraag is enkel wanneer en met wie? Vooruit lopen op de feiten kunnen en willen niet, maar 2018 wordt het jaar van de waarheid voor de branche. En nieuws zou er wel eens sneller kunnen zijn dan verwacht.


TVV Sound
TVV Sound
TVV Sound
Spotlight
TVV Sound
TVV Sound
Broadcast Partners
TVV Sound
Je zou ook interesse kunnen hebben in...
De Vlaamse parlementscommissie Media had donderdag, zoals enigszins verwacht kon worden, maar weinig nieuws te
Botsen de nieuwe plannen van de minister op de bestaande realiteit?  Vandaag in de commissie
Het kabinet van Mediaminister Benjamin Dalle zal de komende beleidsperiode geconfronteerd worden met een aantal
“Als we een duurzame organisatie willen zijn dan is het natuurlijk zo dat het belangrijk
Geen glaasje op? Dan hebt u helemaal gelijk en mogelijk naar deze wijze raad geluisterd
Spreek de woorden ‘Minsiter van media’ uit, in deze volgorde en de bloeddruk van menigeen
“Aangezien de radio van VRT een belangrijke speler is, is het logisch dat we op
Welke ambities heeft Benjamin Dalle als Vlaams minister van Media, Brussel en Jeugd met de

Reageer op dit artikel

avatar
  Inschrijven  
Abonneren op
Meer in Actueel
Het Radioblad van maandag 12 februari (video)

Groot-Brittannië op zucht van digitale switchover

CIM in Wallonië: de opmars van VivaCité

De bekendste radiospot aller tijden? (audio)

Absolute Radio wil minder AM om te bezuinigen

Nostalgie tevreden over CIM-cijfers

Sluiten