Vandaag, maandag 16 november, start de Week van de Digitale Radio. Behalve een gezamenlijk persbericht van de drie dominante Vlaamse mediahuizen en geactualiseerde cijfers lijkt die Week echter weinig om het lijf te hebben. Dat het aanbod via de Vlaamse DAB+ het afgelopen jaar enkel maar verschraalde, een rechtstreeks gevolg van de verstikkende mediaconcentraties in Vlaanderen, daar wordt zelfs niet over gepiept.
Digitale Radio Vlaanderen, het gezamenlijke vehikel van de “grote drie” (VRT, DPG Media en Mediahuis), kan echter wel met nieuwe sterke cijfers uitpakken. Zo is het luistervolume via DAB+ het afgelopen jaar gestegen van 9 naar 17 procent, wat zeker spectaculair mag genoemd worden. Het luistervolume via DAB+ ligt hiermee voor het eerst hoger dan via internet, dat lichtjes stijgt van 12 naar 14 procent. Tel daar nog 7 procent luistervolume via digitale televisie bij en je komt samen aan een luisteraandeel van 37,6 procent voor digitale radio, tegenover nog 62,4 procent voor FM. In 2019 bedroeg die verhouding nog 26 procent voor digitale radio en 74 procent voor FM.
Lees ook: Onderzoek digitale radio Vlaanderen 2020: de details
De cijfers komen uit de nieuwste meting rond digitale radio van onderzoeksbureau Ipsos. De resultaten van deze “Wave 3” omvatten de periode van 14 september tot 27 oktober 2020 bij 2005 Vlamingen van 12 jaar en ouder.
Het publiek in Vlaanderen raakt ook steeds meer vertrouwd met DAB+. De spontane bekendheid van DAB+ als digitaal alternatief voor FM-radio steeg van 39 procent in 2019 naar 53 procent. De stijging is waarneembaar binnen alle leeftijdsgroepen (12 jaar tot 55+).
De Vlaamse zenders geven tijdens de Week van de Digitale Radio speciale aandacht aan de kwaliteit en voordelen van DAB+. Hoe ze dat concreet gaan doen, daarover werden geen details gegeven.
- Meer info op dabplus.be/nl.
DAB+ is heel goed, behalve dat we hier in Vlaanderen bitter weinig aanbod hebben. Een aantal zenders die goed bezig waren zijn er ook van verwijderd. En de anderen bieden veel te veel non-stop muziek aan. Onze buurlanden hebben dit beter begrepen en bieden een veel groter aanbod. Het is tijd dat men er hier eens echt werk van maakt.