RadioVisie

  • .
    .

DAB+ Rapport: UK, Denemarken, Polen, Tsjechië, Frankrijk, Duitsland, Griekenland, Kroatië

>> Nieuw! RadioVisie kan je nu ook volgen via Instagram en LinkedIn!

Er blijft in heel Europa van alles bewegen op gebied van DAB+, dus hoog tijd om nog eens een (flinke) update te geven van de belangrijkste ontwikkelingen in de afgelopen weken.

Groot-Brittannië: vergunningen nationale muxen verlengd

De Britse regering heeft de media-autoriteit Ofcom de bevoegdheid gegeven om de vergunningen van de twee nationale commerciële radiomultiplexen te verlengen tot december 2035. De licentie van Digital One (D1) verloopt in 2023 en die van Sound Digital (SDL) in 2027. Digital One, dat de eerste particuliere radiomux in het VK exploiteert, is eigendom van Arqiva, exploitant van uitzendinfrastructuur. Sound Digital, de tweede particuliere radiomux in het VK, is een joint venture tussen Arqiva en de mediabedrijven Bauer en Wireless.

Kanaaleilanden: privéradio’s nu ook op Alderney

De private mux voor de Kanaaleilanden, gelanceerd in augustus 2021, is sinds half december ook beschikbaar vanaf een locatie op Alderney. Op het meest noordelijke van de Kanaaleilanden wonen slechts zo’n 2000 mensen. De archipel wordt bestuurd door de Britse kroon. De mux voor de Kanaaleilanden is met de komst van GB News Radio, gelanceerd op 4 januari, nu helemaal volzet.

Denemarken: Loud werd (Vlaamse) 24syv

In Denemarken werd de digitale jongerenradio Loud op 5 januari omgedoopt tot 24syv. Loud, dat zich richt op de doelgroep 15-32, ging in april 2020 in de lucht en werd landelijk uitgezonden via het nationale ensemble DK DAB1. Het gaat in feite om een privaat programma, maar ondersteund door publieke middelen. Loud, opgericht op initiatief van verschillende Deense lokale radiostations, werd eind vorig jaar grotendeels overgenomen door de mediagroep Berlingske Media, nadat die al eerder een aandeel van 40 procent in het station had verworven. Berlingske Media is voor een meerderheid in handen van het Belgische DPG Media. De mediagroep verloor in 2019 de landelijke FM-frequenties voor Radio24syv. Dat zorgde in Denemarken voor veel ophef omdat deze volkse praatzender een erg trouw publiek had. Nadien viste het station ook nipt achter een gesubsidieerd digitaal plekje in de ether. De winnaar, Loud, bleek in de luistercijfers een flop, waardoor Berlingske Media de kans zag om zich langzaam in te kopen. En nu is 24syv dus helemaal terug, met als slagzin ‘Denmark’s bravest talk radio’.

Polen: Nationale DAB+-multiplex, nieuwe culturele radio voor Krakau, nieuwe lokale muxen

• Zoals al eerder geschreven staat de mediaregulator in Polen op het punt om een landelijke DAB+-multiplex uit te schrijven. Intussen is bekend dat die 12 programma’s zal moeten bevatten, waarvan drie plaatsen zijn gereserveerd voor de openbare omroep Polskie Radio en nog drie voor de landelijke private radiostations op FM (Radio Zet, Radio Maryja en RMF FM). De overige zes plaatsen zijn beschikbaar voor andere particuliere radiostations.

• De regionale publieke omroep voor de regio Krakau, Radio Kraków, lanceerde rond de jaarwisseling nog een uitloper via DAB+. Radio Kraków Kultura zendt uit in de lokale multiplex in blok 10B vanuit Gora Przehyba in de West Beskiden en in de onlangs gelanceerde lokale mux in Tarnów. Radio Kraków exploiteert nu drie radioprogramma’s: Radio Kraków, OFF Radio Kraków en Radio Kraków Kultura.

• Nieuw is de lokale mux van DABcom in Tarnów (9C), een stad met 110.000 inwoners in het woiwodschap Klein-Polen. Er zijn zes extra programma’s te beluisteren via DAB+: Radio RDN Małopolska, Trendy Radio, Radio Profeto, Radio Bezpieczna Podróż, Open FM en Radio Kraków Kultura. De twee lokale muxen in de 200.000 inwoners tellende steden Rzeszów en Toruń (Thorn) zijn ook in de lucht, beide in beheer door PSN Infrastruktura. In Toruń, een van de hoofdsteden van het woiwodschap Koejavië-Pommeren, zenden Radio Bezpieczna Podróż, Radio Profeto, Muzo FM, Open FM en Radio Toruń uit, in Rzeszów in Subcarpathia Radio Leliwa, Radio Profeto, Muzo FM, Radio Bezpieczna Podróż en Open FM im vertegenwoordigen Mux. Verdere lokale muxen zijn gepland in Poznań (Posen), Częstochowa (Tschenstochau), Katowice (Katowice) en Warschau.

• In Szczecin is sinds begin december 2021 een lokale DAB+ multiplex in de lucht in blok 12B. Het gaat om een proefproject met zeven programma’s: de lokale FM-zender Super FM, Muzyczne Radio, Radio Profeto, Mega Radio, Disco Radio, Nuta en Radio Bezpieczna Podróż.

Tsjechië: nieuwe mux voor Praag

• Rádio Západ en Rádio Samson hebben onlangs hun distributie via DAB+ stopgezet. Als reden werden de tegenvallende reclame-inkomsten als gevolg van de coronacrisis gegeven. Rádio Zapad zou ook zijn FM-frequenties in West-Bohemen hebben uitgezet.

• Het Hlas Prahy-programma, een uitloper van de lokale tv-zender Praha TV die in februari 2021 van start ging, stapte rond de jaarwisseling over op de nieuwe metropoolmux van Praag van de operator ColorDAB (blok7C) en verliet de nationale DAB+-netwerken. Achter deze nieuwe DAB+-mux in Praag zit de radiogroep rond Radio Hey en Color Music Radio, die zijn twee programma’s uitzendt via de nieuwe Mux. Sinds een paar weken is ook het Duitse Schwarzwaldradio via deze mux te beluisteren. Ook de zuidwestelijke Bohemian Netro Life Radio en de Praagse zender Expres FM, die nu samen met de zusterzender Classic Praha tot het internetbedrijf seznam.cz behoort, zijn aanwezig.

• Het dansstation Zoner Underground Network (ZUN) breidde zijn digitale bereik uit en is nu beschikbaar via beide muxen van Teleko. Over een paar weken zendt Radio 7, het Tsjechische radiostation van Trans World Radio, landelijk uit op DAB+. De zendvergunning is al verleend door de media-autoriteit.

Frankrijk: nieuwe muxen in Saint-Étienne en Annecy

In Frankrijk gingen in december 2021 nieuwe regionale muxen in de lucht. De mux voor de Loire- en Haute-Loire-regio rond Saint-Étienne (blok 6C) omvat 13 programma’s: Radio Nova, Melody Vintage Radio, Oui FM, TSF Jazz, Chante France, Radio Scoop, Sud Radio, Activ Radio, Generations, Jazz Radio, Radio Espérance, Radio Orient en het regionale openbare programma voor Saint-Étienne. Ook nieuw is de mux voor het Pays de Savoie rond Annecy (blok 7C), met eveneens 13 programma’s: FG, Radio Nova, Melody Vintage Radio, Oui FM, TSF Jazz, Chante France, Crooner Radio, Radio Scoop, Radio Mont-Blanc, RCF, Swigg, Sud Radio en de regionale publieke omroep voor Savoy. Annecy ligt ongeveer 40 kilometer ten zuiden van de Zwitserse stad Genève.

Duitsland: Oldie Antenne lanceert op 1 februari, uitbreiding Beirse regionale muxen, ColoRadio solliciteert, vertraging tweede Hamburgse mux

• Oldie Antenne, de nieuwste dochter van Antenne Bayern, start op 1 februari via DAB+ in Hamburg, Noordrijn-Westfalen en Saarland. Oldie Antenne is de voortzetting van de huidige webradio Oldies but Goldies. Er wordt ook distributie gepland in andere Duitse deelstaten is gepland.

• Verschillende regionale muxen in Beieren krijgen er dit jaar extra locaties bij, zo kondigt de media-autoriteit BLM aan. De “Allgäu” multiplex (blok 8B) krijgt een extra zender vanaf de locatie Ulm met een vermogen van 10 kW. De mux zal dan worden omgedoopt tot “Allgäu-Donau-Iller”. De mux “Voralpen” (7A) krijgt in Tegernsee/Wallberg een bijkomende zender van 1 kW, gevolgd door andere locaties in Wasserburg en op de Jenner bij Berchtesgaden. In de toekomst zal deze mux “Oberbayern Süd” heten. Voor de mux “München” (11C) wordt de komst aangekondigd van de Isen-zender (10 kW) en op een later tijdstip volgt de locatie Fürstenfeldbruck-Schöngeising.

• De Dresdense niet-commerciële lokale omroep ColoRadio kondigde haar aanvraag voor de regionale multiplex via DAB+ in Dresden en Oost-Saksen aan. De Saksische media-autoriteit had eerder capaciteit aanbesteed voor digitale terrestrische radio-uitzendingen.

• De start van de tweede particuliere Hamburg DAB+ multiplex is uitgesteld vanwege een juridisch geschil. Uplink Network heeft bij de bestuursrechter in Schleswig beroep aangetekend tegen de toekenning van het omroepplatform aan de concurrent Media Broadcast. Uplink Network vraagt ook de opschorting om te voorkomen dat de uitzendingen op korte termijn starten, wat volgens de mediawet mogelijk is. Volgens MA HSH is het “momenteel niet te voorzien” wanneer de rechtbank zal beslissen.

Griekenland: nieuwe openbare rockradio

Eind augustus 2021 lanceerde de GRiekse publieke omroep ERA Zeppelin 106.7, een nieuw rockradiostation dat ook landelijk te beluisteren is via DAB+, waar het in de plaats komt van ERA7. Het station heeft enkel in Athene de FM-frequentie 106.7 MHz. ERA exploiteert zes nationale programma’s: Proto (woordprogramma, nieuws), Deytero (Griekse muziek), Trito (cultuur en klassieke muziek), ERA Sport, Kosmos 93.6 (wereldmuziek, jazz, reggae, soul, enz.) en ERA Zeppelin 106,7 (rock). Daarnaast is er de internationale dienst Voice of Greece, die ook landelijk te beluisteren is via DAB+. In Thessaloniki, het centrum van Noord-Griekenland, zijn er ook twee regionale programma’s (102 MHz en 95.8 MHz).

Kroatië: particuliere radiostations schakelen over naar DAB+

In Kroatië is het proefproject met de digitale radio DAB+ afgerond. Als gevolg daarvan moesten eerst alle particuliere omroepen uit de digitale ether omdat ze niet geïnteresseerd waren in een directe overstap naar de reguliere exploitatie. Deze draait momenteel alleen de twee programma’s van de publieke omroepen HRT, HR1 en HR2. De Kroatische media-autoriteit wil in februari beslissen welke commerciële omroepen zich aansluiten. De belangstelling voor de aanbesteding was echter beperkt. Bij de Nacional News Corporation was er maar één organisator geïnteresseerd in de landelijke Mux 1. Daarnaast hebben Maxsport Media, My Power Station en Radio Tvornica interesse getoond in een van de regionale muxen, maar die zijn nog niet in de lucht.

Meest gelezen artikels over DAB+ bij RadioVisie (60 dagen)


Blikvangers op deze dag

Je zou ook interesse kunnen hebben in...

Inschrijven
Abonneren op
guest

0 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Don`t copy text!
0
Deel hier gerust uw gedachtenx