RadioVisie

  • .
    .

DAB+ rapport: Saksen, Litouwen, Oostenrijk, Ierland, Slowakije

>> Nieuw! RadioVisie kan je nu ook volgen via Instagram en LinkedIn!

Bij de hergeboorte

Look who’s back: we brengen bij RadioVisie vanaf nu opnieuw op regelmatige basis een DAB+-rapport. Twee redenen: 1. we merken – tot onze tevredenheid, uiteraard – dat de oude DAB+ weekrapporten nog steeds heel vaak geconsulteerd worden en 2. er is de laatste tijd opnieuw meer dan voldoende nieuws uit de digitale ether, nieuws dat anders wat tussen de mazen van het net zou dreigen te vallen.

Het RadioVisie DAB+ weekrapport liep van januari 2019 tot maart 2020, toen Covid 19 stokken in de wielen kwam steken en ook de diverse nieuwsbronnen over DAB+ plots opdroogden. Niet dat we sindsdien geen aandacht meer hadden voor DAB+, want we brachten sinds die eerste corona-lockdown intussen al meer dan 200 nieuwe berichten met de tag ‘dab+’.

De nieuwe versie van het DAB+-rapport zal niet meer op een vast moment wekelijks verschijnen, maar het ritme van de actualiteit volgen. We brengen daarin telkens vier tot zes actuele berichten over DAB+ uit Europa en de rest van de wereld. Enjoy!

Saksen krijgt landelijke en regionale DAB+

In de Duitse deelstaat Saksen, in het oosten van Duitsland en ten noorden van Tsjechië, heeft de landelijke media-autoriteit SLM (Sächsischen Landesmedienanstalt) gisteren beslist om één landelijke, drie regionale en één lokale multiplex DAB+ aan te besteden. Elke multiplex heeft 864 CU’s (capaciteitseenheden) en kan tot 16 privé-radioprogramma’s uitzenden.

Naast één landelijke commerciële DAB+ komen er drie regionale, de eerste gespreid over een gebied dat de stad Leipzig en de districten Leipzig en Noord-Saksen omvat, een tweede gebied met de stad Chemnitz en de districten Ertsgebergte, Mittelachsen, Vogtlandkreis en Zwickau en een derde gebied met Dresden en de districten Bautzen, Oberlausitz, Meißen en Saksisch-Zwitsers Oost-Ertsgebergte.

Kandidaten voor de regionale ensembles mogen zowel voor één, twee of drie regio’s opteren. De lokale multiplex is bestemd voor Dresden en omliggende. De aanbesteding wordt wellicht eind oktober gepubliceerd in het Saksische Staatsblad en op de SLM-website. Als er meer aanvragen dan plaatsen zijn, dan krijgen de programma’s die al op 1 januari 2001 op FM zaten in Saksen de eerste voorrang. Vervolgens zal worden gekeken naar het redactionele aanbod.

Op dit moment heeft Saksen naast de landelijke MDR-mux enkel twee lokale muxen (Leipzig en Freiberg), met een inmiddels vergunde derde lokale mux op komst in Chemnitz. Slechts één particulier programma (R.SA) is landelijk te beluisteren via de MDR-mux.

Litouwen: Publieke omroep LRT start DAB+-proef

In de drie Baltische staten bleef de belangstelling voor DAB(+) altijd heel beperkt. In Estland testte de openbare omroep van 2000 tot 2005 met DAB met een laag vermogen (250 Watt) in de hoofdstad Tallinn. Buurland Litouwen testte met de oude DAB van 2001 tot 2009 met zes kanalen – drie openbare, drie private – met een 500 Watt-zender in de hoofdstad Vilnius. Letland testte enkel kortstondig van november 2016 tot november 2017 met DAB+ in Riga, maar besliste na afloop het experiment al zeker tot eind 2022 stop te zetten.

Nu is er opnieuw een teken van leven in de Baltische digitale ether, want de openbare omroep LRT (Lietuvos nacionalinis radijas ir televizija) is in Vilnius (Litouwen) gestart met een nieuwe test in DAB+. Via het ensemble in blok 13A zijn de stations LRT Radijas, LRT Klasika en LRT Opus te horen. De opstelling lijkt dezelfde als die tussen 2001 en 2009. De mux zou een bereik hebben van 30 km, goed voor ongeveer 20 procent van de Litouwse bevolking.

Oostenrijk: KommAustria bevraagt uitbreiding DAB+

De communicatieautoriteit Oostenrijk (KommAustria) start een zogenaamde ‘call-for-interest’ om het aanbod van DAB+ verder uit te breiden, in overeenstemming met het digitaliseringsconcept 2021, waarover we eerder berichtten. De resultaten van het onderzoek naar de belangstelling zullen openbaar worden gemaakt en een basis vormen voor de verdere strategische richting van de radioplanning van KommAustria.

Afhankelijk van de interesses van de organisatoren kan een aanbesteding worden uitgeschreven voor verdere nationale, regionale of lokale multiplexen. Naast een tweede nationale zijn ook regionale grootstedelijke muxes in steden als Graz, Linz, Innsbruck of Salzburg denkbaar. Geïnteresseerde radio-omroepen of platformexploitanten kunnen uiterlijk tot 28 oktober contact opnemen met KommAustria.

Ierland: piratennetwerk houdt DAB+ in leven

Na het vertrek van de publieke omroep RTE leek het alsof de digitale radio DAB in Ierland voor altijd was stilgevallen. Met FreeDAB is er echter nog steeds een piraatplatform die particuliere radiostations in staat stelt om digitaal uit te zenden zonder vergunning van de autoriteiten. Het netwerk exploiteert momenteel zes multiplexen in Cork, Dublin, Sligo, Waterford, Dundalk en Limerick.

Momenteel zenden hier de zenders ABC, Fusion Radio, Shine, Release DAB, Angel Vintage, Kream DAB, Juice en Fire Radio uit. Met de Engelse LGBTQ+-zender Gorgeous Radio is deze week een negende programma geactiveerd. In 2020 nam de Ierse politie de zenders in beslag, maar korte tijd later gingen de muxen toch weer in de lucht.

Slowakije: drie commerciële spelers gooien de handdoek

We hadden het hier zondag bij RadioVisie nog uitgebreid over de evolutie van DAB+ in Tsjechië, maar er is ook nieuws uit buurland Slowakije. Ook daar wil het nog niet echt lukken met de private radio’s in de digitale ether. Op het bijna landelijke ensemble van Towercom zijn de voorbije dagen drie producten verdwenen: Anténa Rock, Rádio Jemné en Rádio Vlna. Anténa Rock stopte met uitzenden, de andere twee verlieten op eigen verzoek de DAB+ multiplex.

Momenteel zijn er in de mux van Towercom nog 10 radiostations beschikbaar, waarvan acht van de openbare RTVS (Rádio Slovensko, Rádio Devín, Rádio _FM, Rádio Junior, Rádio Litera, Rádio Pyramída, Rádio Patria/Radio Slovak International en Rádio Regina) a twee private omroepen (Rádio Mária en Rádio Lumen).

De DAB+ van Towercom is een MFN dat momenteel bestaat uit zes zenders: Bratislava – Kamzík (12C), Banská Bystrica – Laskomer (12A), Košice – Heringeš (12B), Žilina – Krížava (12A), Dunajská Streda – stad (12C) en Nitra – Zobor ( 10C) ). Er is daarnaast nog een lokale mux met zeven stations in Banská Bystrica, die wordt geëxploiteerd door AVIS.

Meest gelezen artikels over DAB+ bij RadioVisie (60 dagen)


Spotlight

Blikvangers op deze dag

Je zou ook interesse kunnen hebben in...

Inschrijven
Abonneren op
guest

0 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Don`t copy text!
0
Deel hier gerust uw gedachtenx