RadioVisie

  • .
    TVV Sound
    .

DAB+ rapport: Saarland, Berlijn, WorldDAB, Polen, Tsjechië

>> Nieuw! RadioVisie kan je nu ook volgen via Instagram en LinkedIn!

Saarland: Private mux start op 15 november

In Saarland, de kleinste Duitse deelstaat, wordt maandag 15 november de langverwachte private DAB+ opgestart. Het programma-aanbod blijft vooralsnog een goed bewaard geheim en zal morgen worden onthuld tijdens een lanceringsevenement van operator Media Broadcast. Het enige station dat zelf al liet weten zeker van de partij te zijn is het kinderkanaal Radio Teddy. Via blok 9C zal 70 procent van de Saarlanders binnenshuis bereikt worden vanuit de zendersites Schoksberg en Spiesen.

Sinds woensdag worden testuitzendingen waargenomen. Mobiele ontvangst is mogelijk in 80 procent van het grondgebied en ook de snelwegen in de deelstaat worden voor 80 procent bedekt. Deze multiplex heeft intussen een lange geschiedenis. Divicon Media, dat in september 2019 eerst als operator was aangeduid, slaagde er niet in om de geïnteresseerde stations over de streep te krijgen en trok zich na 15 maanden terug. Een half jaar later, in mei 2021, ging de licentie naar Media Broadcast.

Berlijn: verschuivingen in de digitale ether

De MABB (Medienanstalt Berlin-Brandenburg), de mediaregulator voor Berlijn en Brandenburg, heeft vijf nieuwe licenties van zeven jaar gegeven aan radiostations om uit te zenden via DAB+. Vier van de vijf krijgen een plekje op de zogenaamde tweestatenmux in blok 12D. Het gaat om Großstadtradio (eigendom van Joachim Ackermann), Radio Holiday (The Radio Group Ltd.), MEGA Radio Berlin (MEGA Radio GmbH) en Radio BHeins (Babelsberg Hitradio gmbh).

Daarnaast krijgt ByteFM een plekje in het blok 7B in Berlijn. Bij deze zender, momenteel een internetradio, draait alles rond muziekjournalistiek. Zo’n 100 muziekjournalisten brengen er verslag uit over verschillende muziekgenres en -scènes. Maar er verdwijnen ook twee programma’s uit de digitale ether van Berlijn en Brandenburg. Het Engelstalige Germany One (The Radio Group), dat werd uitgezonden via blok 7B in Berlijn en Rockland uit Saksen-Anhalt, dat te horen was in blok 12D, hebben hun vergunningen teruggegeven.

Terugkijken naar de jaarlijkse hoogmis van WorldDAB

WorldDAB hield dinsdag zijn jaarlijkse ‘Summit’. Omwille van corona gebeurde dat opnieuw volledig online. Het grote voordeel daarvan is alvast dat alle 12 presentaties, verdeeld over vier sessies, integraal zijn terug te bekijken via de playlist hieronder of via dit kanaal. De pdf’s van de presentaties kun je hier vinden. De meeste materie haalde weliswaar al eerder het RadioVisie-nieuws, maar sommige presentaties zijn beslist de moeite waard, omdat ze dieper ingaan op de achtergronden.

Deze onderwerpen kwamen aan bod: (1) een BBC-prognose rond de evolutie van audio-consumptie in de komende 15 jaar, (2) een (eigenzinnige) blik op tien jaar DAB+ in Duitsland door Erwin Linnenbach van Teutocast, (3) het uitzetten van de FM in Zwitserland, (4) voorbeelden van marketingcampagnes rond DAB+-ontvangers in Nederland, Duitsland en België, (5) de campagne van de Britse werkgroep Digital Radio naar retailers, (6) een Beierse analyse van het energieverbruik van DAB+ versus FM, (7) duiding bij de nieuwste internationale retail-cijfers van DAB+, (8) duiding bij het internationale onderzoek over radio bij autokopers, (9) de integratie van (broadcast)radio met connectiviteit in auto’s, (10) de uitrol van DAB+ in Tsjechië, (11) de evolutie van DAB+ in Polen en (12) de laatste ontwikkelingen over DAB+ in Kroatië.

Polen: landelijke commerciële mux komt er

In ons vorige DAB+ rapport hadden we het over de uitrol van de mux van Polskie Radio, de openbare omroep van Polen. Maar er beweegt nog meer in Polen. Zo start de KRRiT, dat is de Poolse telecom- en mediaregulator in één orgaan, nog deze maand met de procedure voor de toekenning van de mux R1. Dat wordt de eerste mux voor private landelijke radio’s. Momenteel zijn in Polen al de R2 (de laag voor de private regionale en lokale stations) en de R3 (de laag voor de nationale en regionale openbare radio) in gebruik.

Zoals we ook al vaak in andere landen zagen, houden in Polen de grote commerciële spelers op FM de uitrol van (commerciële) DAB+ al jaren tegen, om hun bestaande marktpositie zo lang mogelijk te consolideren. In Polen zijn dat vooral RMF FM (eigendom van het Duitse Bauer Media) en Radio Zet. Bij RMF roepen ze al jaren dat DAB+ achterhaald is, maar Krzysztof Czabański, de voorzitter van de KRRiT, legt de wel erg dubbelzinnige houding van Bauer Media bloot door er op te wijzen dat Bauer in andere landen wel zwaar investeert in DAB+ én er ook de vruchten van plukt.

Czabański is de jarenlange obstructie van de grote spelers dan ook beu en zet de procedure door. In principe hebben de bestaande spelers op FM voorrang bij de verdeling van de beschikbare plekjes in de nationale commerciële mux. “Maar als ze aan de kant blijven staan, dan verliezen ze die voorrang en dan gaan de plekjes naar andere kandidaten”, zo dreigt hij.

Tsjechië: interactieve kaart toont dekking DAB+-muxen

In Tsjechië heeft de ČTÚ, de telecomregulator, een interactieve kaart online gezet met het reële bereik van de vier bestaande DAB+-ensembles. Vooralsnog is alleen de laag beschikbaar met de sterktemetingen op geselecteerde hoofdwegvakken (D1, D2, D52 en D55). Vooral het eigen netwerk van de openbare omroep (ČRo) – zie foto – komt daarbij zeer goed uit de verf, met een dekking van 95 procent. De drie private operatoren, RTI CZ, Teleko hebben duidelijk nog werk voor de boeg. Daarnaast is er nog de regionale operator České Radiokomunikace (CRA). De kaart is hier te consulteren.

RadioVisie’s DAB+ rapport van 5 november 2021

RadioVisie’s DAB+ rapport van 22 oktober 2021

RadioVisie’s DAB+ rapport van 6 oktober 2021

Meest gelezen artikels over DAB+ bij RadioVisie (60 dagen)


Blikvangers op deze dag

Je zou ook interesse kunnen hebben in...

Inschrijven
Abonneren op
guest

0 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Don`t copy text!
0
Deel hier gerust uw gedachtenx