RadioVisie

  • .
    Spotlight
    .

DAB+ rapport: Noorwegen, Polen, Duitsland, Kroatië

>> Nieuw! RadioVisie kan je nu ook volgen via Instagram en LinkedIn!

Noorwegen: lokale radio’s blijven tot 2031 op FM

In Noorwegen lijkt de kans groot dat de lokale radiostations tot en met 2030 op FM mogen blijven uitzenden. De nieuwe Noorse regering, bestaande uit de Sociaal-Democratische Arbeiderspartij en de Centrumpartij, heeft dit plan alvast opgenomen in haar regeerakkoord. Aanvankelijk moesten de lokale radio’s voor 2022 overstappen naar DAB+, maar dat was al eens uitgesteld naar eind 2026. In Noorwegen beschikken de 152 lokale radio’s momenteel samen nog over 198 lokale frequenties op FM, tegenover 234 plekjes op de lokale DAB+. Van die 152 lokale radio’s zijn er 78 die enkel via FM te beluisteren zijn.

De meeste FM-vergunningen zijn voornamelijk in landelijke, dunbevolkte regio’s, waar meestal ook te weinig stations zijn om samen een multiplex op te richten. In de grote steden mogen enkel nog een paar niet-commerciële stations en nicheformats op FM blijven opereren. De grotere commerciële stadsradio’s moesten, net als de landelijke radioprogramma’s, in 2017 overstappen op DAB+. De nieuwe Noorse regering heeft geen meerderheid in het parlement en heeft dus de steun van andere partijen nodig om dit voorstel goed te keuren. De verwachting is echter dat er een meerderheid zal worden gevonden voor het voorstel.

Polen: uitbreiding DAB+ Polskie Radio loopt vertraging op

De DAB+ van Polskie Radio, de openbare omroep van Polen, bereikt momenteel met 41 zenders zo’n 45 procent van het grondgebied en 67 procent van de bevolking. De planning was dat tegen 1 oktober 2021 het ensemble zou uitbreiden naar 65 zenders om 80 procent van de bevolking te bereiken (30,3 miljoen Polen) en 61,5 procent van het grondgebied. Maar die uitbreiding komt er pas in het voorjaar van 2022, want de aanbesteding is pas vorige week opgestart. Polskie Radio werkt hiervoor samen met 13 regionale openbare radiostations. Momenteel staat het netwerk vooral sterk in de steden en de uitbreiding is bedoeld om de dekking op de grote hoofdwegen te verbeteren. De nieuwe zenders komen onder meer in Grudziądz, Włocławek, Słupsk, Zamość, Elbląg, Iława, Giżycko, Ciechanów en Ostrołęka.

Duitsland: eerste Bundesmux verbetert uw navigatie

Media Broadcast, de grootste Duitse zenderoperator, is via de eerste Duitse Bundesmux gestart met een proefproject om de nauwkeurigheid van satellietnavigatiesystemen te verbeteren. Het project van het Federaal Agentschap voor Cartografie en Geodesie bestaat erin dat via de multiplex correctiegegevens worden verstuurd, waardoor de nauwkeurigheid van navigatieapparatuur wordt verbeterd van de huidige 10 meter naar minder dan 10 cm. Media Broadcast reserveert hiervoor een datacapaciteit van 8 kbp/s. De mux in blok 5C is met zo’n 150 zenderlocaties momenteel het grootste DAB+-ensemble van Europa.

Satellietnavigatie kan onderhevig zijn aan satellietbaanafwijkingen, satellietklokfouten of atmosferische invloeden. De daaruit berekende correctiegegevens worden met een kleine vertraging via DAB+ naar de ontvangende apparaten gestuurd. In combinatie met de eigenlijke satellietsignalen gebruiken de apparaten dit vervolgens om de veel preciezere positie te bepalen.

Vooral professionele gebruikers van satellietnavigatiesystemen in de landbouw, landmeetkunde, verkeers- en veiligheidsinstanties moeten profiteren van de resultaten van het project, dat in eerste instantie een looptijd heeft van drie jaar.  “Het is een uitstekend voorbeeld van de mogelijkheden die DAB+ biedt voor de overdracht van aanvullende diensten. Het landelijk beschikbare digitale platform opent een breed veld voor toepassingen met lage bandbreedte uit een breed scala aan industrieën”, aldus Arnold Stender, Managing Director van Media Broadcast.

Kroatië: Proefproject DAB+ omgezet naar reguliere licentie

De Kroatische telecomautoriteit Hakom heeft het staatsbedrijf Odašiljaci i Veze doo (OIV) een vergunning afgegeven voor de distributie van een multiplex voor de periode van 16 november 2021 tot 31 december 2036. In Kroatië loopt sinds november 2017 een proefproject voor DAB+. De proefvergunning, die jaarlijks werd verlengd, wordt hiermee omgezet in een reguliere licentie.

Momenteel bestaat het enige ensemble in Kroatië uit 9 zenderlocaties die 88 procent van de bevolking (4 miljoen inwoners) bereiken en 67 procent van de snelwegen dekken. De multiplex – hier te bekijken via digitalbitrate.com – bevat 12 radiostations, waarvan 9 private en 3 openbare. Alle stations beschikken standaard over 88 kbp/s. Het staatsbedrijf OIV beheert ook verschillende DVB-T-multiplexen.

Binnenkort wordt een aanbesteding uitgeschreven voor een gemengde nationaal-regionale multiplex, waarbij het DAB+-netwerk in 3 fasen wordt opgebouwd, om geleidelijk de FM-dekking eerst te evenaren en nadien te overtreffen.   


TVV Sound

Blikvangers op deze dag

Je zou ook interesse kunnen hebben in...

Inschrijven
Abonneren op
guest

0 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Don`t copy text!
0
Deel hier gerust uw gedachtenx