RadioVisie

 • .
  TVV Sound
  .

DAB+ rapport: Noordrijn-Westfalen, Thüringen, Nederland, Luxemburg

Noordrijn-Westfalen: private landelijke DAB+ start op 29 oktober

De eerste private landelijke mux voor Noordrijn-Westfalen gaat officieel op 29 oktober in de lucht via blok 9D. Bij de start zullen 10 van de 16 geplande programma’s te beluisteren zijn. Vijf van de overige zes plaatsen liggen al vast en de besprekingen over het 16de programmaslot lopen nog, zo meldt de operator audio.digital NRW GmbH. De dichtstbevolkte Duitse deelstaat (18 miljoen inwoners) krijgt hiermee de beschikking over 60 radiostations via DAB+.

De technische voorbereidingen voor de start van het ensemble, dat momenteel bestaat uit 15 zendersites in heel Noordrijn-Westfalen, zijn inmiddels volgens planning afgerond. Zo’n 89 procent van de bevolking zal het nieuwe aanbod met een kleine binnenantenne op hun DAB+ radio thuis kunnen ontvangen. Mobiele ontvangst in de auto is mogelijk in ongeveer 93 procent van de deelstaat, de snelwegen zijn al voor 98 procent gedekt. Het komende jaar staat een verdere uitbreiding van het bereik gepland.

Bij de start op 29 oktober zijn deze tien programma’s beschikbaar:

 • ANTENNE NRW (ANTENNE NRW GmbH & Co. KG) – De beste hits aller tijden met de lifestyle van NRW voor 30- tot 59-jarigen
 • egoFM (RADIO NEXT GENERATION GmbH & Co. KG) – Een (jeugd)cultuur-radio voor een stedelijk en individueel publiek met actuele en toonaangevende muziek uit alle genres
 • ENERGY NRW (Radio ENERGY NRW GmbH) – aanvankelijk met de beste nieuwe hits voor de jonge doelgroep in Noordrijn-Westfalen, HIT MUSIC ONLY! En vanaf begin 2022, met een duidelijke focus op lokale content.
 • KISS FM (KISS FM Radio GmbH & Co. KG) – Black Urban Dance voor de jonge, stedelijke doelgroep onder de 30 jaar
 • kulthitRADIO (Studio Gong NRW GmbH & Co. Studiobetriebs KG) – Interactief muziekformaat met culthits van 1980 tot nu voor 30- tot 59-jarigen met affiniteit voor muziek
 • NOXX (radio NRW GmbH) – modern popmuziekformaat voor jonge volwassenen
 • RADIO 21 – NRW’s beste ROCK’N POP (NiedersachsenRock21 GmbH & Co. KG) – muzikaal entertainment voor rockliefhebbers van 25 tot 55 jaar
 • Radio Bollerwagen (ffn-mediengruppe / Funk & Fernsehen Nordwestdeutschland GmbH & Co. KG) – Xtreme Party Music. De beste partyhits de klok rond. Van de huidige Ballermann-hitlijsten tot de grootste feesthits aller tijden
 • Radio TEDDY NRW (Radio TEDDY GmbH & Co. KG) – Kinder- en gezinsradio voor kinderen tot 11 jaar en hun gezinnen
 • Schlager Radio (radio B2 GmbH) – hits en informatie voor Noordrijn-Westfalen, plus spelletjes, gezelligheid en een goed humeur met actuele en culthits.

Deze vijf programma’s zijn gepland voor de komende maanden:

 • Feelgood Radio NRW (touricast GmbH) – ontspannen geluid voor dat goede gevoel vanaf 40
 • OLDIE ANTENNE (ANTENNE BAYERN GmbH & Co. KG) – Oldies maar Goldies uit de jaren 60, 70 en 80
 • Radio Holiday (The Radio Group Holding GmbH) – programma dat de vakantiestemming weergeeft – met goedgehumeurde muziek en goed nieuws
 • Radio Paradiso (Radio Paradiso NRW gGmbH) – christelijke inhoud begeleid door zachte muziek van de laatste decennia en actuele hits voor geïnteresseerde luisteraars tussen 14 en 49 jaar
 • Sportradio NRW (SPORTRADIO NRW GmbH) – entertainment en informatie voor sportfans tussen 25 en 55 jaar

Thüringen: landelijke DAB+ start nog deze maand

Ook de geplande landelijke private DAB+ voor de Duitse deelstaat Thüringen is startensklaar, zegt Martina Rutenbeck, algemeen directeur van DIVICON MEDIA HOLDING GmbH, de operator van de mux. De eerste testen via blok 12B zijn al bezig. In eerste instantie zal de multiplex enkel starten op de locaties Erfurt en Weimar. Volgens de Duitse radionieuwssite radioWOCHE zullen zes programma’s worden verdeeld, waarvan sommige al op FM bestaan: Antenne Thüringen, Radio Top 40, Antenne Thüringen Classics, Landeswelle, Schlager Radio en Radio TEDDY. Andere stations zoals egoFM of een programma van Radio SAW zouden kunnen volgen.

Nederland: jongeren blijven apathisch voor DAB+

In Nederland publiceert het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) jaarlijks cijfers hoe het gesteld is met het bezit en de bekendheid van DAB+. Opmerkelijk is dat het percentage mensen dat aangeeft “wel eens van DAB+ te hebben gehoord” dit jaar lager ligt dan vorig jaar. In 2020 lag dat cijfer net op 50 procent, dit jaar op 49 procent. De daling is vooral toe te schrijven aan de groep 12-25 en in mindere mate aan de groep 25-45, want bij de 45+ is er wel nog een stijging in de bekendheid.

Op de vraag ‘heeft u een DAB+ apparaat in huis of auto?‘ stijgt het cijfer van 20 naar 23 procent (mannen 29 procent, vrouwen 17 procent). In de groep 45-65 heeft al 28 procent minstens één toestel. Vooral de middelbaar en hoger opgeleiden pikken DAB+ op. Bij de 75-plus is er een inhaalbeweging bezig (van 10 naar 14 procent), maar bij de jongeren (12-25) blijft het bezit van DAB+ voor het derde jaar op rij steken op 14 procent. De volledige tabel kun je hier downloaden.

Luxemburg: Radio ROM mag lokaal proefproject starten op DAB+

Het blijft voorlopig nog stil in de band III van het Groothertogdom Luxemburg. Eind 2020 was er een eerste test met DAB+. De evaluatie van deze proefoperatie en het aanbestedingsbesluit voor een landelijke multiplex waren oorspronkelijk gepland voor dit jaar, maar intussen blijkt dat alles werd uitgesteld tot 2022.

Toch komt er heel binnenkort een nieuwe proef via DAB+ in het Groothertogdom, maar ditmaal enkel lokaal. De lokale omroep Radio ROM, te beluisteren via de FM-frequentie 101.5 mHz in Medernach en omgeving (deelgemeente van Aerenzdallgemeng), meldt dat ze van de Luxemburgse media-autoriteit (SMC) toestemming kreeg om zes maanden uit te zenden in blok 12C als pilootproject.

De installatie staat al een tijdje startensklaar en de mux start mogelijk zelfs nog deze week. Hij zal wel enkel Radio ROM bevatten, want de organisator kreeg geen toestemming om capaciteit te verhuren aan derden, hoewel dat technisch zou kunnen en er ook al zou getest zijn met het aanleveren van signalen van andere lokale radio’s. Luxemburg beschikt internationaal over drie frequentieblokken in band III: 5D, 7D en 12C.

Heynen

Radio ROM startte in mei 1988 als een radiopiraat, eerst als Radio Arantia, nadien onder de naam Radio M103. Er werd twee keer per week uitgezonden. In september 1989 werd de installatie in beslag genomen onder het mom dat het luchtverkeer werd gestoord. In 1992 kreeg het Groothertogdom een nieuwe radiowet en kregen de initiatiefnemers een vergunning als lokale radio. Radio ROM startte in januari 1993 op een gedeelde frequentie met Radio RIG. De antenne staat op een heuvel aan de rand van Medernach.

Meest gelezen artikels over DAB+ bij RadioVisie (60 dagen)


Heynen
Topartikels bij RadioVisie Blikvangers op deze dag
Je zou ook interesse kunnen hebben in...
Inschrijven
Abonneren op
guest

3 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Joris
Joris
22 oktober 2021 - 17:08 17:08

Noxx is blijkbaar het nachtprogramma van de huidige lokale Radio NRW zenders. Er is in het verleden een discussie geweest over de naam Antenne NRW van de groep Antenne Bayern. Radio NRW heeft naast Noxx de naam Mydio (dus niet zoals ik eerder schreef MyRadio) gelicencieerd. Voor zover ik het begrijp mochten Radio NRW en Antenne Bayern beide slechts één programma gaan gebruiken.

Misschien had de groep Radio NRW de naam Antenne NRW willen gaan gebruiken, omdat op de FM reeds een aantal lokale zenders met de naam Antenne (nog wat) bestaan (Antenne Niederrhein, Antenne Munster e.a.).

Schijnbaar wordt er nu met Mydio niks meer gedaan.

Ik mis het wel dat er geen echte lokale radiozenders in Noordrijn-Westfalen komen.

Zie ook
https://de.wikipedia.org/wiki/Radio_NRW https://www.radiowoche.de/dab-in-nrw-antenne-nrw-und-neues-programm-von-radio-nrw-bekommen-lizenzen/
https://de.wikipedia.org/wiki/Liste_privater_Lokalradios_in_Nordrhein-Westfalen

Joris
Joris
22 oktober 2021 - 13:02 13:02

De groep Radio NRW zou volgens eerdere berichten MyRadio uit gaan zenden, een soort overkoepeling van plusminus 40 lokale radiozenders. Maar volgens de nieuwe berichten gaat deze groep nu een jongerenzender uitzenden: Noxx. Dit terwijl al lang Antenne Bayern op 9B te horen is (Beieren dus in Noordrijn-Westfalen). En deze groep gaat nu ook Antenne NRW uitzenden op 9D (de nieuwe mux). Antenne Bayern vind ik een gezapig programma met alleen toeristisch georiënteerde informatie voor Beieren, maar zonder diepgaande lokale nieuwsberichten. Zodoende vraag ik mij af wat de Duitse plannen voor lokale radio op DAB+ zijn. Daar kan ik maar weinig over vinden. Misschien kan de redactie van radiovisie daar eens naar gaan kijken.

Don`t copy text!
3
0
Deel hier gerust uw gedachtenx