Lokale radio, kneusje van de DAB+-klas? Persberichten VRRO en Sven Gatz (inclusief ondertitels)

Leestijd: 5 minuten

De lokale radiozenders in Vlaanderen, verenigd in de Vereniging Regionale Radio Omroepen (VRRO), voelen zich in de kou gezet door de Vlaamse regering. Die besliste vorige week om de capaciteit voor digitale radio uit te breiden met een derde DAB+-platform. De lokale omroepen willen echter ook investeren in DAB+. Dat meldde de VRRO woensdag jongstleden.

Vlaanderen maakt via DAB+ de overstap naar digitale radio. VRT-radio neemt al sinds 1997 het eerste digitale platform in. Vanop het tweede platform, dat in een vorige regeerperiode in concessie is gegeven aan Norkring, zijn ook de landelijke commerciële stations Qmusic en Joe actief, net als Club FM, TOPradio en VBRO. Dit platform heeft bijna z’n maximum capaciteit bereikt, terwijl er in de toekomst nog extra zenders  hun opwachting gaan maken. 


Lees verder onder de advertentie


Vlaams minister van Media Sven Gatz maakte vorige week bekend dat er daarom een derde DAB+-platform nodig is dat plaats zal bieden aan minimaal twaalf bijkomende landelijke projecten. Er zal gebruik gemaakt worden van twee kanalen: 5A voor de provincies West- en Oost-Vlaanderen en 5D voor de provincie Antwerpen, Vlaams-Brabant, het Brussels gewest en Limburg.

VRRO heeft bemerkingen

“Ondanks het doorbreken van het feitelijke monopolie van Norkring voelt de lokale radiosector zich niet gehoord”, zegt Michel Vanderfeesten van de VRRO. “Samen vormen 5A en 5D een landelijke dekking in Vlaanderen, maar uit een studie blijkt dat die als dusdanig niet goed inzetbaar zijn. Beiden kanalen in combinatie zijn immers minder geschikt voor landelijk gebruik omdat de meeste ontvangers niet of moeizaam switchen tussen verschillende kanalen bij het passeren van de grens tussen de verzorgingsgebieden. Bij autoradio’s, als die al omschakelen, duurt dat tussen de 10 en 90 seconden. De grens is immers geen scherpe lijn. Dat vindt de luisteraar storend en leidt dus tot afschakeling.”


De VRRO pleit ervoor om het digitaal frequentiespectrum ‘als een goede huis vader te beheren. “Daarbij stellen wij voor om de volledige radiosector uit te nodigen op een ronde tafel, waarbij een onafhankelijke expert gedane voorstellen toetst aan de technische haalbaarheid. Daarnaast vinden wij dat minister Gatz zichzelf tegenspreekt. Hij pleit enerzijds voor een zo ruim mogelijk aanbod om zoveel mogelijk gebruikers naar DAB+ te lokken, maar sluit anderzijds de lokale radiozenders uit”, benadrukt Vanderfeesten.

De toon van de VRRO is aan het veranderen. Vaak was deze verenging  de braafste van de klas. Maar ook bij hen begint het blijkbaar te dagen dat er voorlopig geen digitale oplossing voor lokale radio komt. Sommigen binnen de VRRO sluiten zelfs een gang naar de rechter niet meer uit. Al wordt dat niet in het persbericht gecommuniceerd, maar ons wel bevestigd uit de bekende welingelichte bron. Het geduld is duidelijk op.

De reactie van Sven Gatz via Belga

Vlaams minister van Media Sven Gatz begrijpt dat er lokale radio’s zijn die ongeduldig worden, dat zei hij eveneens woensdag 14 maart. “Er zijn er evenveel die ook tijd nodig hebben. Daarnaast kozen we ervoor om onze landelijke zenders, die de sterkste zijn, de overgang naar DAB+ te laten dragen. De radiozenders van de VRT, Qmusic, Joe en Nostalgie bereiken immers meer dan negentig procent van de luisteraars. De beslissing ligt in lijn met het digitale radioplan uit 2016. En komt dus niet uit de lucht vallen.”Al passeert de minister daarbij het feit dat zenders als TOPradio, Club FM en FG de eerste commerciële ‘trekkers’ waren op DAB+. Er is ook nooit een rondvraag geweest over de digitale ambities van de lokale omroepen. Er bestaat een alternatief plan waarbij de kosten per omroep zeer beperkt zijn. De bewering dat velen het niet willen is in elk geval niet op feiten gebaseerd maar is eerder een veronderstelling.

Volgens de Vlaamse minister moeten ten laatste op 1 september alle landelijke omroepen in heel Vlaanderen en Brussel op DAB+ uitzenden. “Ook de vier nieuwe netwerkradio’s moeten digitaal uitzenden. S-Radio, Stadsradio, VBRO en TOPradio moeten tegen 1 september 2019 op DAB+ zitten. Daarom is ook een derde digitaal platform op de markt gebracht dat een landelijk (Vlaanderen en Brussel) bereik moet hebben.”

De erkende lokale radio’s werd in 2016 geen verplichting opgelegd. “We maakten het FM-zendgebied voor hen ruimer, met potentieel meer luisterpubliek en inkomsten. Dat vergt grotere investeringen. Een DAB+-verplichting opleggen zou net niet verstandig zijn”, benadrukt Sven Gatz (fotocredits TDN).

Omdat er meer mensen in  de steden wonen

De technische opwaardering van lokale radio bestaat alleen in landelijke gebieden. Alle goede hoogvermogen frequenties in steden, waar de meeste mensen wonen, zijn naar de netwerken gegaan. Er is eerder sprake van een technische afwaardering van lokale radio. En het opleggen van een verplichting kan helemaal niet. In ruil voor de verplichting om te digitaliseren kregen de nationale omroepen immers een gratis verlenging van hun erkenning. Het is dan ook in dit kader onmogelijk om de lokale zenders die wel een erkenningsprocedure door moesten lopen alsnog een verplichting op te leggen. 

De omroepen vragen de mogelijkheid te krijgen om digitaal uit te zenden. In een eerste fase moeten dus de grote zenders aan de kar van DAB+ trekken. “Overigens, alle radio’s die vandaag op DAB+ actief zijn, waaronder enkele lokale zenders, zaten recent nog mee aan de ronde tafel over de digitale uitrol. Dus de actieve zenders worden ook betrokken. Verder is de keuze om op DAB+ uit te zenden een commercieel gegeven tussen operator en zenders”, als minister Gatz. Toch weet hij dat er helemaal geen lokale radio´s op DAB+ actief zijn. Tenzij men TOPradio en de voor een erkenning van netwerkomroep gebuisde kandidaten ineens gaat bestempelen als lokale radio. Een echte lokale zender wil maximaal regionale dekking, Zeggen dat die mee aan tafel zaten is de waarheid behoorlijk oprekken. En een lokale omroep kan helemaal geen nationale dekking betalen. 

Jaartje geduld aub

De nieuwe erkenningen voor lokale radio’s gingen in vanaf 1 januari 2018, ze gelden voor negen jaar. “Vandaag is nog niet iedereen klaar met zijn FM-huiswerk. Daarom ga ik nog geen bijkomende taken meegeven voor DAB+. In een volgende fase wordt er werk gemaakt van een DAB+-plan op regionaal of lokaal niveau. Dan kunnen we rekening houden met de ervaring van de nieuwe lokale radio’s en hun nieuw zendgebied. Logischerwijze volgt de voorbereiding ten vroegste na minstens een jaar werking.”

Ten vroegste binnen een jaar spreken over een voorbereiding is absoluut geen garantie. Al ligt het wel in lijn met wat de minister vanaf het eerste moment gezegd heeft; “Misschien kunnen de lokale radio´s op FM blijven.” Al gaat hij hier voorbij aan de vragen van alle leden van de Commissie Media in de laatste hoorzitting. Iedereen vroeg toen duidelijk; “En wat gaan we voor de lokale radio doen?” Er kwam geen antwoord. Wel werd een power point slide getoond met de woorden ‘Under construction’ en ging men over tot de orde van de dag.

Inmiddels antwoordden de commissieleden op dezelfde manier als de minister: “Nu niet, jullie moeten nog wennen en andere vage beloftes, etc”.

Je zou ook interesse kunnen hebben in...

Nederland: 13 procent bezit een DAB+ Amper twee procent meer dan in 2017 Volgens de nieuwste cijfers van het Nederlandse Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) heeft ongeveer 13 procent van de Nederlanders momenteel een radio in huis met DAB+. Het gaa...
Het Weekendblad van 17 & 18 november (video) Maandag 19 november is er opnieuw een Av... Linde verliefd, Maarten wederom papa Mocht u het perse willen weten en daar gaat Linde Merckpoel zelf van uit, want ze maakte ‘het nieuws’ eigenhandig bekend; de StuBru stem- en...
DAB+ in Frankrijk: mijlpaal in zicht (video) Vanaf 2019 verplicht digitale capaciteit in a... Op 5 december gaat in Frankrijk DAB+ van start in de regio’s van Straatsburg en Lyon. Dat brengt het totaal op zes regio’s, na Parijs, Marseille en Nice waar ze al sinds 2014 DAB+ ...
Joggen met DAB+? Hier is de ‘DABman’ Ook gadgets beginnen DAB+ op te pikken Op deze laatste dag van de eerste Vlaamse 'Week van de digitale radio' focussen we ook even op een nieuwe gadget, verkrijgbaar via Amazon Duitsland voor een spotprijsje van ne...
Het Avondblad van 15 november Eric terug naar VTM, Noordrijn-Westfalen krijgt toch DAB+, n... Eric Hofman voice-over van vernieuwde Blind Date Precies één week geleden was het dag op dag vijftien jaar geleden dat Eric Hofman zijn afscheid aankondigde bij VTM, de zender w...
DAB+ in Wallonië: provinciale muxen gestart Testperiode gedurende 9 maanden in afwachting ... De RTBF heeft gisteren, zoals al beloofd was, de twee nieuwe Waalse DAB+ netwerken gelanceerd, elk bestaande uit vier provinciale multiplexen. De netwerken, die beheerd worden door...
Deel of print dit artikel
Spotlight
TVV Sound
TVV Sound

3
Reageer op dit artikel

avatar
3 Aantal reacties
0 Antwoorden op reacties
0 Volgers
 
Meest beantwoorde reactie
Artikel met de meeste reacties
3 Personen die reageerden
ErwinKempenaarBart Personen die recent reageerden
  Inschrijven  
Abonneren op
Bart
Gast
Bart

Blijft de vraag… welke lokale radio’s zouden de financiele mogelijkheden hebben voor DAB+ ?

Kempenaar
Gast
Kempenaar

Dat lokale radio wel of niet op DAB+ kan en of het betaalbaar zal zijn is een puur politiek gegeven. Indien men een plan uitwerkt waarbij enkele lokale zenders zélf hun zender beheren en niet Nordkring of dergelijke private instelling, zou het perfect betaalbaar kunnen zijn voor lokale radio, een zender met een beperkt bereik en vermogen dus. Maar nogmaals: de politiek zal bepalen of dit kan en hoe. Jammer genoeg zal dit in alle waarschijnlijkheid niet gebeuren met de huidige minister van Cultuur en Media (Sven Gatz dus) omdat hij voor de lokale radio op DAB+ geef vijf minuten politieke moed kan opbrengen. Op het moment ziet de toekomst er erg zwart uit voor lokale radio. In Nederland is er reeds ruim onderzoek gedaan naar lokale radio op DAB+ en volgens hen kan het wel met een zender met beperkt vermogen / beperkt bereik maar dan wel zonder een instelling zoals Nordkring die de lokale zenders alleen maar op overbodige kosten zou jagen. Nogmaals: DAB(+) is helemaal op het lijf geschreven van openbare omroepen, maar voor lokale radio is DAB(+) sowieso geen goed systeem want men zit met dat “ensemble” en de ruimte die dit inneemt (1,5 MHz per zender). Voor diegenen die het PDF-bestand over het onderzoek naar lokale radio op DAB+ nog niet gezien zouden hebben, hier is het nog eens:
http://www.olon.nl/Resources/Uploads/files/20180130%20Evaluatierapport%20OLON%20DAB%20V1_0(1).pdf
(.pdf bij aan de link plakken als de link niet zou werken).

Erwin
Gast
Erwin

Het DAB+ probleem is dat de mister Gatz zich er weer moet mee moeien. Inmenging van politiek leidt tot drama’s zoals dit nieuwe frequentieplan. Neem nu het recente frequentieplan. Ondoordacht en incompetentie ten top. 100w erp in een stad is een babyfoon. Je zit in dicht bevolkte gebieden, hoge gebouwen, dus veel veel reflectie, waardoor je signaal al heel snel de mist ingaat. Elke locatie had men moeten analyseren en checken op dat gebied. Op het platte land, stedelijke frequenties zijn totaal verschillende situaties.

Meer in Actueel
Het Radioblad: 17 maart (weekend)
Studio Brussel lanceert Eigen Kweek
Van Studio Brussel naar de studio’s van Bruzz (2)
Het Radioblad: 16 maart
Fidelio: Vanuit Driebergen op 336 meter
Oud radiofenomeen duikt op in nieuwe jasje 
Sluiten