DAB+ in Wallonië: provinciale muxen gestart Testperiode gedurende 9 maanden in afwachting van herverkaveling

Leestijd: 2 minuten

De RTBF heeft gisteren, zoals al beloofd was, de twee nieuwe Waalse DAB+ netwerken gelanceerd, elk bestaande uit vier provinciale multiplexen. De netwerken, die beheerd worden door de RTBF, worden gedeeld door de openbare en de particuliere netwerkradio’s. Het gaat voorlopig officieel nog om een proefperiode gedurende negen maanden, in afwachting van de nieuwe erkenningen.

Naast de eigen radioproducten van de RTBF zitten ook de Waalse commerciële zenders, zowel de nationale als de provinciale, vanaf dag 1 aan boord van de twee nieuwe muxen. Voorlopig mogen de landelijke zenders in deze testperiode enkel hun bestaande FM-stations doorgeven en mag hun ontvangstgebied via DAB+ ook niet groter zijn dan dat via FM. Dat is meteen ook de reden waarom Mint en Chérie FM momenteel nog niet in de mux zitten, ook al is er voldoende plaats en zijn de twee grote groepen – RTL en de N-group – vragende partij. Opmerkelijk is ook dat er in de meeste muxen een apart infokanaal wordt uitgezonden ‘DAB info’, om de luisteraars wegwijs te maken in de vernieuwde digitale ether.


Lees verder onder de advertentie


Hieronder geven we een (alfabetisch) overzicht van de huidige samenstelling van de nieuwe provinciale muxen. In principe zal de mux 12B worden afgeschakeld, maar het is nog niet duidelijk wanneer. Tegelijk is ook de Franstalige versie van de nieuwe website dabplus.be online gegaan.

In de regio’s rond de taalgrens dreigt nu wel verwarring omtrent Nostalgie. Daarom deze tip: de Vlaamse Nostalgie vind je in je DAB-toestel volledig in hoofdletters geschreven, terwijl de Waalse Nostalgie in gewone letters wordt geschreven (met hoofdletter N).

Antipode 6D
​Bel RTL ​5B,5C,8D,11D
BRF 1 6B,6C,6D,12B
BRF 2 12B
​Classic 21 (RTBF) 5B,5C,8D,11D,12B
​DAB Info 5B,5C,6B-D,8D,11D
​DH Radio 6A,6B,6C,6D
Fun Radio 6A,6B,6C,6D
La 1ère Bruxelles (RTBF) 11D, 12B
La 1ère Hainaut (RTBF) 5C
La 1ère Liège (RTBF) 8D
La 1ère Nam-Lux (RTBF) 5B
La 1ère Wallonie (RTBF) 12B
​Maximum ​6B
​Musiq3 (RTBF) 5B,5C,8D,11D,12B
​Must FM ​6C
​Nostalgie ​5B,5C,8D,11D
​NRJ ​5B,5C,8D,11D
​Pure (RTBF) 6A-D,12B
Radio Contact 5B,5C,8D,11D
Sud Radio ​6A
TARMAC (RTBF) 6A-D,12B
​Test RTBF Classic 21 (DAB+) 12B
Test RTBF Musiq 3 (DAB+) ​12B
​VivaCité Brabant wallon (RTBF) ​11D
VivaCité Bruxelles (RTBF) 11D,12B
VivaCité Charleroi (RTBF) 5C
VivaCité Liège (RTBF) 8D
VivaCité Luxembourg (RTBF) 5B
VivaCité Mons (RTBF) 5C
​VivaCité Namur (RTBF) ​5B

Je zou ook interesse kunnen hebben in...

RTBF mag provinciale DAB+ uitrollen Maar moet voldoende capaciteit beschikbaar stellen voo... De openbare omroep RTBF mag van de regering van de Franse Gemeenschap de twee provinciale netwerken voor DAB+ uitrollen, maar ze moet daarbij ook ruimte laten voor de bestaande (an...
Beschouwingen bij de ‘Week van de digitale radio’ Internetradio zal nooit de bovenhand hal... RadioVisie wil graag een bijdrage leveren aan het maatschappelijk debat over actuele thema’s. Omdat we het belangrijk vinden om verschillende stemmen en meningen te horen publicere...
Francofonen in Vlaanderen treuren om verdwijnen RTBF op AM "Groot deel van de 310.000 Fran... In haar tijdschrift “Nouvelles de Flandres” betreurt de Association pour la promotion de la francophonie en Flandre (APFF) het verdwijnen van de laatste AM-zender van de RTBF begin...
Wallonië: definitief akkoord over radiofrequenties Nieuwe vergunningen worden gekoppeld aa... In Wallonië is er – zij het met ruim een jaar vertraging – een politiek akkoord over de verdeling van de FM-frequenties, gekoppeld aan de opstart van DAB+. De CSA, de Waalse tegenh...
Het Avondblad van 26 november (video) Vandaag met de hulp van onze buren, nieuwe geluidste... En intussen in het zuiden We vergeten het zelf wel eens, maar ons dichtste ‘buurland’ is Wallonië. Niet officieel, verre van, maar steken we zelf de taalgrens over, dan krijgen ...
De grote Franse ommezwaai (video) Alle grote radiogroepen willen op DAB+ Lange tijd bengelde Frankrijk helemaal aan het staartje van het digitale etherradio-peloton. Iedere zender had z’n plek op de FM-band en dat werkte prima. Never change a winning te...
Deel of print dit artikel
TVV Sound
TVV Sound
Spotlight

12
Reageer op dit artikel

avatar
3 Aantal reacties
9 Antwoorden op reacties
1 Volgers
 
Meest beantwoorde reactie
Artikel met de meeste reacties
7 Personen die reageerden
Robert GaleRudy De SaedeleirJohandanny uit GentDimitri Personen die recent reageerden
  Inschrijven  
Abonneren op
Timothy
Gast
Timothy

Mooi gedaan, Wallonië!
Hoe zit het met de overgang tussen de verschillende frequenties in de auto? Loopt dat op dezelfde manier als op FM?

Luc Van Coillie
Lid
Luc Van Coillie

Minister Jean-Claude Marcourt, in een interview (12′; in begin van het interview; vooral de 4de minuut) in het RTBF-radioprogramma “Matin Première” op LaPremière, verklaarde dat de RTBF voorgesteld had aan Vlaanderen (aan wie?) om de RTBF-dab+ programma’s ook in Vlaanderen te verdelen. Andersom zouden de VRT-dab+ programma’s dan ook in gans Wallonië verdeeld worden. Vlaanderen heeft dat geweigerd! Wie beslist zoiets?
https://www.rtbf.be/auvio/detail_l-invite-de-matin-premiere?id=2423044

Dimitri
Gast
Dimitri

Als 12B uitgeschakeld wordt verliezen de BRF zenders hun digitale ontvangst in Brussel.

danny uit Gent
Gast
danny uit Gent

Klopt niet,Brf 1 zit op 6D in Waals Brabant. Afbeelding van de muxen bovenaan in het artikel zijn niet correct. Ontvang hier in Gent 3 muxen uit Wallonié,5C en 6A uit Henegouwen en 6D uit Waals Brabant.

Johan
Gast
Johan

Hallo Dimitri,

BRF 1 + BRF 2 zijn nu voor het ogenblik nog te ontvangen via de mux 12B in BAB.
BRF 1 is sedert 15 november ook via de provinciale mux 6D BXL-BW2 op 187.072 Mhz in DAB+ te ontvangen.
Ik heb een email verstuurd naar de technische dienst van Belgischer Rundfunk met de vraag wat er met BRF2 zal gebeuren na de afschakeling van de mux 12B. Tot nu toe nog geen antwoord ontvangen.
Ik vermoed dat BRF2 dan enkel in de Oostkantons nog te ontvangen zal zijn, jammer want ik ben dagelijkse luisteraar van hun programma’s.
We gaan misschien via streaming op internet moeten luisteren maar in de auto is dat niet zo eenvoudig denk ik.
Ik woon in de omgeving van Zwevegem en heb een uitstekende ontvangst van alle rtbf zenders via de antennes van Froidmont bij Tournai.
Voor Brussel weet ik niet hoe de situatie precies zit en zal in de toekomst via Waver en Sint-Pieters Leeuw gaan denk ik.

Robert Gale
Gast
Robert Gale

Ik luister ook graag naar BRF2. Ik zou heel spijtig vinden dat die zender niet meer beschikbaar zou zijn in Vlaanderen. En toch wel veel andere rommel zenders wel… Inclusief bepaalde Vlaamse zenders.

Meer in Actueel
Nulmeting digitale radio: de details
Europees Parlement verplicht digitale autoradio
Het Avondblad van 14 november (video)
DVB-T: schakelt VRT drie maanden te vroeg uit?
Ierland krijgt voorlopig niet meer FM-zenders
Het Avondblad van 13 november (video)
Sluiten