fbpx

RadioVisie

  • .
    Spotlight
    .
TVV Sound

DAB+ in Wallonië: (nog) onbekend en onbemind

Steekproef toont aan dat DAB+ in Wallonië nog ver achterloopt op Vlaanderen

Morgen, 15 februari, is het precies drie maanden geleden dat de Federatie Wallonië-Brussel officieel van start ging met de migratie naar DAB+. In een eerste fase, tot de zomer, wordt DAB+ getest door zestien radiostations van zowel RTBF als de privé-netwerken.

Zodra de Waalse mediaregulator, Conseil supérieur de l’audiovisuel (CSA) de digitale plekjes heeft verdeeld, zullen alle radio’s beschikbaar worden in DAB+. Dat zal naar verwachting in september gebeuren, zegt Francis Goffin, CEO van maRadio.be (de overkoepelende radiosector in Franstalig België) en voormalig baas van RTBF-radio.

Ter gelegenheid van World Radio Day onthulde Goffin woensdag in Brussel de eerste Waalse cijfers over het gebruik van digitale radio.

Eerst het goede nieuws: de dekking van de twee nieuwe landelijke multiplexen in Wallonië en Brussel blijkt een heel stuk beter dan verwacht. Met de huidige 17 sites, die voor deze test al in gebruik zijn, wordt 95 procent van de totale bevolking al bereikt. Dat komt wellicht deels ook omdat de muxen nog niet volzet worden, waardoor de zenders automatisch verder reiken. In september zullen alle 24 geplande locaties operationeel zijn, waardoor beide muxen 97 procent van de Waalse en Brusselse bevolking zullen bestrijken.

Daarnaast werd via Ipsos een steekproef gehouden bij 1.501 Franstalige luisteraars (tussen 8 november en 21 december). Slechts 72 van hen bleken al een DAB+ ontvanger te hebben. FM is met 80 procent van de totale luistertijd uiteraard nog steeds dominant. Daarna volgen internetradio (9%), radio via digitale televisie (6%), DAB/DAB+ (3%), middengolf (1%) en de (analoge) kabel (1%). Er wacht dus ook Wallonië nog een hele uitdaging om de luisteraars van FM naar DAB+ te brengen.

Volgens de Ipsos-enquête weet 1 op de 5 mensen spontaan wat DAB+ is. Mits een klein woordje uitleg stijgt het percentage tot 43%. Als voordelen van DAB+ vermelden de respondenten de digitale geluidskwaliteit en het gebruiksgemak. Maar de angel is dat een grote meerderheid helemaal niet staat te popelen om een ​​DAB+ te kopen.

Zo zegt 35 procent van de ondervraagde Franstaligen dat ze “helemaal niet” van plan zijn om een DAB+ radio te kopen, gevolgd door 30 procent respondenten die “waarschijnlijk niet” zullen overstappen. Aan de andere kant geeft 20 procent aan “wellicht” mee te zullen gaan, gevolgd door 8 procent dat het “waarschijnlijk” acht, plus nog 4 procent dat het “zeker” van plan is en nog 4 procent dat al beschikt over apparatuur met DAB+.

Volgens Goffin ligt daar de grootste uitdaging. “Van de 652.000 radiotoestellen die vorig jaar in België werden verkocht (exclusief autoradio’s), was slechts 14 procent compatibel met DAB+. We verkopen dus nog steeds massaal FM/AM-radio’s en dat is ronduit dramatisch!”, aldus Goffin.

Drie maanden geleden maakte ook Vlaanderen de resultaten bekend van een gelijkaardige peiling naar digitale radio. De resultaten daarvan kun je hier nalezen.

  • Straks om 11.11 uur lees je hier bij RadioVisie de derde editie van het DAB+ weekrapport

Je zou ook interesse kunnen hebben in...

Zit BNL Radio in woelig water?

De muziek uit de lage landen wordt steeds stiller… Grote Plannen Op Paasmaandag, 13 april Lees verder

Barry White op 1 in de ‘Top 70 van de Jaren 70’

Na een lange marathon, waarvan het grootste deel onder een stralende najaarszon, mocht presentator Peter Lees verder

2019: Afscheid van een radiolegende (video en audio)

‘Baby’ Bob Stewart werd net geen 80 jaar Een natuurtalent Precies een jaar geleden werden Lees verder

Old Lady alsnog ‘verdronken’ (audio)

Het enige overgebleven zendschip van Radio Caroline, dat na een muiterij van de bemanning tijdens Lees verder

3 maart 1974: Woelig dagje op de Noordzee (audio)

Precies 46 jaar geleden speelden zich op de Noordzee enkele merkwaardige gebeurtenissen af. Goed voor Lees verder

Mi Amigo 45 vanaf de mv Castor: foto’s en video

In de jachthaven van Blankenberge ligt op dit moment een “echt” zendschip voor anker. Vanaf Lees verder

‘De Wereldtop’ van Radio 1 op Pinkstermaandag

Pinkstermaandag 10 juni zendt Radio 1 van 09:00 tot 13:00 uur ‘De Wereldtop’ uit. Ilse Liebens presenteert Lees verder

Nostalgische column Hans Knot – 73 (video)

Vandaag de laatste aflevering van mijn terugblik op de Amerikaanse radio van de jaren 70 Lees verder

Inschrijven
Abonneren op
guest
0 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Don`t copy text!
0
Deel hier gerust uw gedachtenx
()
x
Lees vorig bericht:
De Eregalerij: ode aan de auteurs achter K3

Het Avondblad van 13 februari (audio)

Zette de Raad van State Sven Gatz schaakmat?

Sluiten