fbpx

RadioVisie

  • .
    Amptec
    .

DAB+ in Vlaanderen: aan goede bedoelingen geen gebrek

Over de penetratie DAB+ toestellen mogen we stellen dat Vlaanderen achterop hinkt op Nederland. Bijna een kwart van huishoudens aldaar heeft er immers al eentje aangeschaft. Het percentage dat een digitale ontvanger in z’n bezit heeft, steeg er van 15% naar 24%, zo blijkt uit de AudioMonitor (voorheen het Audio Distributie Onderzoek). 

De luistertijd in Nederland naar DAB+ bedraagt momenteel 26 minuten, dit is een verdubbeling in vergelijking met 2017. Het totale aandeel van digitaal luisteren (via DAB+, internet en/of settop-box) is gestegen tot 39% (33% in 2017).

Wilfried Vandaele, mediaspecialist en fractieleider van N-VA in het Vlaams Parlement gaf een korte reactie op de digitale evolutie ten lande: “N-VA is al jaren voorstander. De penetratiegraad in Vlaanderen blijkt in korte tijd van een paar procenten naar 9,5 gegaan te zijn. Ik heb zelf een toestel in huis. Zodra de autosector de toestellen standaard opneemt, komt de doorbraak. De datum voor een switch off is met opzet niet opgenomen omdat regering wil wachten tot de penetratie voldoende is.”

Daarmee treedt hij de campagnetaal van Minister van Media Benjamin Dalle bij. Die stelt morgen, donderdag 14 november in de Commissie Media zijn beleidsnota 2019-2024 voor, die inzet op een verdere digitalisering van de radio. RadioVisie las dit document al diagonaal door op het radiogehalte.

Eerder in de lente was Test-Aankoop heel kritisch over de Vlaamse ontvangst via DAB+ toestellen. “De dekking van het signaal is verre van optimaal in het oosten en westen van ons land en nieuwe huizen, die doorgaans goed geïsoleerd zijn, maken het de DAB+-stralen moeilijk om in de huiskamer door te dringen”, zo bleek uit hun screening van huis-, tuin en keukentoestellen. (TDN)


Je zou ook interesse kunnen hebben in...
Krijgt DAB+ binnenkort extra frequentieruimte?

In het Egyptische Sharm-el-Sheik vindt momenteel (28 oktober tot 22 november) de World Radiocommunication Conference Lees verder

Week van de digitale radio: Vlaming pikt DAB+ snel op

Vandaag start de 'Belgische' Week van de Digitale Radio. Werd de eerste editie vorig jaar Lees verder

Lokale indeling DAB+ kan veel beter in Nederland

Kunnen we uit deze studie van BP iets leren voor Vlaanderen? Onlangs publiceerde het Nederlandse Lees verder

Wallonië: DAB+ verwelkomt Sud Radio Belgique

Op de Waalse landelijke DAB+ is maandag ook Sud Radio Belgique van start gegaan, het Lees verder

RadioVisie’s DAB+ weekrapport (37)

UK: Groen licht voor Small Scale DAB UK: Radio Maria Engeland gaat van start Kanaaleilanden: Lees verder

RadioVisie’s DAB+ weekrapport (36)

Brussel: twee dagen de hoofdstad van WorldDAB Wallonië (I): eerste grote promotiecampagne voor DAB+ Wallonië Lees verder

RadioVisie’s DAB+ weekrapport (35)

UK: nieuwskanaal LBC News nieuw op Digital One UK: talkSPORT wil AM afbouwen Ierland: piraatmux Lees verder

2003: DAB: VRT schiet twee keer mis (video)

Dat de openbare omroep uitbreidingsplannen had voor haar radiovloot wist de lezer van deze mediakrant Lees verder

11
Reageer op dit artikel

avatar
3 Aantal reacties
8 Antwoorden op reacties
0 Volgers
 
Meest beantwoorde reactie
Artikel met de meeste reacties
10 Personen die reageerden
cools jean pierreDimitriHaveveRudy De SaedeleirSoulman Vdb Personen die recent reageerden
  Inschrijven  
Abonneren op
Soulman Vdb
Lid
Soulman Vdb

Even een bedenking ivm met de kritiek op de nonstop zenders zoals Joe 60s& 70s ,ben al jaren en radio freak,en vind radio nog altyd een schitterend medium,live radio blijft nog altyd de beste radio,als het prima DJ’s zijn die iets te vertellen hebben en weten wat ze draaien tenminste,maar zeg eens waar zitten ze nog echt live de laatste tyd hoeveel stations draaien ook enkel pc nonstop,daar hoort men geen kritiek op om nog te zwijgen over de lage geluidskwaliteit of de lage 128kbps bitrate op internet,en ook ik heb soms eens nood aan nonstop muziek niet te hoeven te concentreren op gebabbel gewoon tydens werk of hobby meezingen neuriën op u favoriete jaren.in Nederland zijn die format radio’s al een tydje een succes, Spotify al jaren succesvol waarom om de DJ’s? Nee maar omdat ge de muziek van u keuze kunt afspelen in mooie kwaliteit reclame vrij,dus ja ik sta te wachten en luister naar een 70s zender ik luister ook naar live radio’s,ook naar hit dance en rnb stations,dat is keuze hebben .was het vroeger dan zoveel beter toen mijn praktisch enkel VRT radio’s sterk kon ontvangen??? Denk ik niet,️

Hugo Van Vlaenderen
Lid

@Soulman Vdb: Ik denk dat je een paar zaken niet goed begrijpt. Het is immers enkel de vraag of non-stop zenders een prioritaire invulling zouden mogen/moeten zijn, zeker als er ook andere kandidaten zijn voor frequentiepakketten en/of DAB+-kanalen. Het is tevens de vraag of sommige non-stop omroepen niet in overtreding zijn: het decreet schrijft normaal gezien geen non-stop muziek voor, de aanvragen waren meestal anders geformuleerd, en daarom is het vaak een schending van de eigen beloftes en verplichtingen van vele erkende aanvragen. Anderzijds zijn dergelijke non-stop kanalen al ruimschoots voorradig online, zelfs Joe had online al meerdere non-stop kanalen. Non-stop is eveneens beschikbaar via betalende muziekkanalen zoals Spotify, die evenmin op FM of DAB+ uitzenden. Je kan dus niet echt met dat laatste (Spotify) vergelijken, dat zijn net de aanvullende bronnen, om eventuele extra noden te lenigen. Zo’n non-stop ‘omroep’ beginnen is ook een hele andere procedure dan voor omroepen die bij decreet voorgeschreven zijn: die laatsten hebben bepaalde quota, zoals in nieuws en info, tijdsduur reclame, en soms ook een opgelegde muziekkeuze. Moeten non-stop kanalen dan ook nog eens extra de DAB+ vullen? Dat is bv. in Wallonië, en/of het buitenland, niet altijd het het geval. Moeten die kanalen dan prioritair zijn ten opzichte van anderen, zeker als men constant beweert dat de licenties ‘een schaars goed zijn’? Een overheid moet gelijke kansen bieden aan iedereen. Tenslotte is non-stop muziek, zonder reclame en gepraat, tegenwoordig bij iedereen ook wel aanwezig op de eigen computer en/of smartphone, een dringende nood zal het dus niet altijd zijn, in een wereld dat apparaten tegenwoordig Bluetooth en/of USB voorzien. Het is duidelijk dat landelijke omroepen proberen de concurrentie met bv. Spotify, en anders muziek luisteren, aan te gaan, via kanalen die daarin geen prioriteit zouden mogen bieden: niet wegens de schaarste, én zeker niet volgens de regelgeving van radiodecreten. In andere landen is ook gebleken dat DAB+ nationale mogelijkheden biedt, waardoor extra concurrentie ontstond voor de gangbare omroepen op FM. Als men dat natuurlijk proces probeert af te houden door ‘bezetting’ van kanalen, grotendeels door een paar – reeds betrokken – mediaspelers, dan is dat niet enkel mogelijke marktverstoring, maar ook oneerlijke concurrentie. Niemand zegt dus dat u niet non-stop zou mogen luisteren, daar is ook al ruimschoots andere kans genoeg voor, zelfs kwalitatief goede kans.

Jean
Gast
Jean

De mux 5A/D is behoorlijk zwak in Zuid-West-Vlaanderen; verschillend van mux 11A. Vreemd want komt vanop dezelfde mast in Bellegem. Er zal een technische verklaring zijn maar wel onaangenaam als je VBRO Evergreen wil in plaats van VBRO…

Joris Roelens
Lid
Joris Roelens

Dekking VRT in Aarschot is goed te noemen.
Commerciële omroepen is een ramp. Norkring heeft hier geen oren naar.
Wil zo snel mogelijk een betere dekking in Aarschot.

Danny Adriaensen
Gast
Danny Adriaensen

Niet enkel Aarschot is een ramp (kom ik elke werkdag)… deze avond met de wagen van Westerlo naar Herentals gereden, de mux 11A viel meer uit dan wat anders.

Zuiderkempen kan wel een steunzender gebruiken, op de watertoren van Geel, naast de E313, is nog plaats ! 🙂

VRT mux geen problemen.

koen
Gast
koen

Mux Vlaanderen2 is ook moeilijker te ontvangen regio Aalst en Leuven

Dimitri
Gast
Dimitri

Regio Dendermonde zou in theorie 5A moeten zijn maar in de praktijk schakelt mijn ontvanger naar 5D. Ik weet niet hoe het in Aalst zit maar misschien is de wisseling tussen de 2 frequenties het probleem.

Rudy De Saedeleir
Beheerder

5A en 5D zijn aan elkaar gekoppeld, dus er wordt automatisch naar de sterkste zender geschakeld. Het klopt dus niet dat je in Dendermonde “in theorie” 5A zou moeten ontvangen.

Dimitri
Gast
Dimitri

Ik heb geen idee maar het kan zijn dat bij schaduwen op 11A het signaal uit bijvoorbeeld Gent beter corrigeert op dat van Sint-Pieters-Leeuw dan wat het geval is bij 5A/5D.

cools jean pierre
Gast
cools jean pierre

Ik ontvang DAB+ met de zender van SPL in Edingen de ontvangst van de MX 5A/5D is ronduit slecht zelfs met een buiten antenne een steeds wegvallend signaal en om van de regionale Waalse MUXEN te zwijgen een echte ramp en dat moet de FM op termijn vervangen.

Hans
Gast
Hans

Over Aarschot kan ik niet meespreken. Maar over de E313 passeer ik minstens één keer per week. En dat werkt perfect. Joe, Joe 70’s, Joe 80’s, … geen enkel probleem. Er mankeert zeker iets aan je ontvanger.
Ook Aalst en Leuven: nog nooit een probleem gehad.

Meer in dab+
Lokale indeling DAB+ kan veel beter in Nederland

Groen Licht – 14 (video)

Energy Hamburg verdwijnt na kwarteeuw van FM-band

Krijgt DAB+ binnenkort extra frequentieruimte?

Beleidsnota Media zet in op digitalisering radio

Ierland: RTÉ sluit DAB in nieuwe besparingsgolf

Sluiten