RadioVisie

  • .
    TVV Sound
    .
TVV Sound

DAB+ in Tsjechië: openbare omroep trekt de kar

>> Nieuw! RadioVisie kan je nu ook volgen via Instagram en LinkedIn!

In Tsjechië ondertekende president Miloš Zeman donderdag een wijziging van de elektronische communicatiewet. Die maakt de weg vrij voor de openbare omroep České rozhlas (ČRo) om, via zijn technische dochter České Radiokomunikace, operator te worden van haar eigen DAB+-netwerk. Daarnaast zal de Tsjechische telecomtoezichthouder volgend jaar twee private landelijke en waarschijnlijk twee regionale DAB+-netwerken toewijzen.

De aangepaste wet houdt geen grote revolutie in, maar wel meer zekerheid. De Tsjechische openbare omroep startte de verdeling via DAB+ met een tijdelijke licentie en het aanvullend huren van plekjes op de twee bestaande private netwerken, Teleko en RTI CZ. Digital Broadcasting. Die hadden/hebben ook zelf geen nationale dekking.

Intussen heeft het digitale zendernetwerk van České Radiokomunikace via de blokken 12C (Bohemen) en 12D (Moravië) al een dekking van 95 procent van de bevolking. Officieel bleef de ČRo al die tijd een tijdelijke operator. Dankzij de nieuwe wet kan de openbare omroep zelf een aanvraag doen als definitieve operator en ook de reservering vragen van definitieve frequenties.

Seniorenkanaal

Van alle Oost-Europese landen is Tsjechië momenteel het meest succesvolle op vlak van DAB+. De ČRo was daarbij de voorbije jaren zonder meer de grote motor van het Tsjechische DAB+-verhaal. De omroep zendt 24 programma’s uit via haar openbare netwerk, waarvan 11 landelijke programma’s en 13 regionale. Op 1 oktober ging overigens het gloednieuwe digitale seniorenkanaal ČRo Pohoda van start, dat ook tot doel heeft om DAB+ extra boeiend te maken voor senioren.

ČRo Pohoda is zeker geen nonstopkanaal maar een programma dat zal bestaan ​​uit verhalen van interessante persoonlijkheden, interviews, humor, voordrachten, hoorspelen, populair-wetenschappelijke magazines en muzikale evergreens uit de jaren ’50 tot ’70. De gezichten van het nieuwe station zijn Dana Syslová en Tomáš Töpfer (foto boven).

Treuzelende commerciëlen

Intussen blijft de commerciële radiomarkt in Tsjechië nog steeds wat treuzelen, ook al meldt de Tsjechische elektronicamarkt dat de verkoop van DAB+-toestellen sterk in de lift zit. Zowel Teleko als RTI CZ. Digital Broadcasting hebben sinds vorig jaar hun muxen ontdubbeld, waardoor ook regionale radio’s meer mogelijkheden hebben. Om een beetje nationale dekking te hebben moet je als commercieel radiostation op de vier muxen tegelijk aanwezig zijn. Momenteel is dat slechts voor drie producten het geval, aangevuld met een handvol regionale stations.

Binnenkort komt er wel een regionale speler bij. Joe Media kreeg midden september een licentie om een multiplex te exploiteren, met zenders van elk 1 kW in Strahov en Benešov (Lbosín) via blok 7C. Volgens de registratie zouden vijf radiostations deelnemen: Radio Hey, Radio Color, Radio Haná Sky Rock, Free Radio en Radio Metropole.

Geen FM-uitschakeling

Tijdens Digimedia 2021 kondigde Jiří Duchač namens de Tsjechische telecomtoezichthouder aan dat men volgend jaar twee landelijke en waarschijnlijk twee regionale DAB+-netwerken zal toewijzen, na een openbare raadpleging. Eerst moet de internationale frequentiecoördinatie worden voltooid, vooral met Slowakije. De telecom-toezichter wil niet het hele spectrum op voorhand verdelen, maar frequenties in reserve houden als er vraag is naar extra netwerken.

Tsjechië heeft geen plannen om FM uit te schakelen. Het land wil in de toekomst beide platformen, digitaal en analoog, zij aan zij blijven behouden. Wel kondigde de Tsjechische openbare omroep onlangs aan dat het eind dit jaar de stekker uit de laatste middengolfzenders zal trekken. Met het geld dat hierdoor bespaard wordt wil het haar digitale netwerk verder versterken.


Blikvangers op deze dag

Je zou ook interesse kunnen hebben in...

Inschrijven
Abonneren op
guest

0 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Don`t copy text!
0
Deel hier gerust uw gedachtenx