RadioVisie

  • .
    .

DAB+ in Oost-Vlaanderen: Radio Plus

Sedert 1 februari kunnen lokale omroepen in Oost-Vlaanderen gebruik maken van de DAB+ distributie. In zeer korte tijd werden de DAB+ zendinstallaties door Broadcast Partners opgebouwd zodat de multiplex ook daadwerkelijk op de vooropgestelde datum om 00:00 van start kon gaan. Een babbel met verschillende betrokkenen in het traject naar DAB+ in België. Vandaag is dat Bruno Heyndrickx van Radio Plus, morgen is Christiaan Pladdet Sales Manager bij Broadcast Partners, aan het woord.

Radio Plus is sinds 1982 in de ether vanuit Gent op FM. Eind jaren 90 was het station aangesloten bij het FM-netwerk Mango, een project van het toenmalige tv-huis VTM. Er was een ‘all round programmering’ met veel aandacht voor muziek uit de jaren 80 en 90. Mango hield op te bestaan in 2003 en Radio Plus ging verder als onafhankelijke zender met een breed muzikaal aanbod met muziek van de jaren 70 tot nu. Met bijzondere aandacht voor disco en funk, die zo’n 30% uitmaakt van de muzikale selectie.

Waarom is DAB+ belangrijk voor Radio Plus?

Bruno Heyndrickx: “DAB+ is voornamelijk een verbetering van de mobiele ontvangst. Het zendbereik van de Vlaamse lokale radio’s blijft beperkt en op de FM-band is er geen ruimte voor verbetering. Met DAB+ verbeteren we het zendbereik aanzienlijk en zijn we nu te ontvangen in de drie grootste steden; Gent, Aalst en Sint-Niklaas, van de provincie. Daarnaast is de ruisvrije ontvangst en het feit dat je niet moet gaan zoeken naar een frequentie een grote meerwaarde voor de luisteraar.”

“Met TOPradio was ik in het verleden mee betrokken bij de opstart van DAB+ voor private radio’s. Dat was in 2014-2015. Ik heb toen kunnen ervaren dat de luisteraars heel snel de weg vinden naar DAB+. Het wordt een belangrijk, bijkomend platform om de luisteraars te bereiken. Gezien alle nieuwe auto’s met DAB+ worden uitgerust, moeten we als radiozender ook via dit platform aanwezig zijn”.

Hoe is de samenwerking met Broadcast Partners ontstaan?

“Zelf ken ik Broadcast Partners al 35 jaar. Ik kocht in Terneuzen in 1987 de FM VTX zender die als eerste goedgekeurd was door de RTT, de voorganger van het BIPT. Over de jaren heen kocht ik geregeld apparatuur bij Broadcast Partners. Zo ook in 2015. Ik ging er ten rade voor de soundprocessing van TOPradio dat op DAB+ was opgestart. Na overleg kreeg ik een Orban 6300 in bruikleen om te evalueren.”

“Heel snel bleek dat dit heel goede resultaten gaf op DAB+ en werd het toestel aangekocht. Daarna kocht ik nog een Orban 8600 voor de soundprocessing bij TOPradio. In 2017 sloot ik een akkoord met Broadcast Partners voor de FM transmissie van een groot deel van de zendsites van dit netwerk.”

“Met de komst van het project DAB+ Oost-Vlaanderen, werden op initiatief van Lenny Cant, alle geïnteresseerde radio’s samengeroepen en werden de verschillende pistes voor opstart DAB+ in Oost-Vlaanderen besproken. De dertien radiostations die de digitale weg zijn ingeslagen hebben unaniem besloten om met het technisch voorstel van Broadcast Partners verder te gaan.”

“Na de administratieve en technische voorbereidingen konden de drie vergunde zenders starten op 1 februari 2022, de datum waarop de vergunning in ging. De deelnemende radiostations ervaren de start van DAB+ als zeer positief en kijken uit naar uitbreiding van het zenderpark”. (KI)

Heynen

TVV Sound
Topartikels bij RadioVisie Blikvangers op deze dag
Je zou ook interesse kunnen hebben in...
Inschrijven
Abonneren op
guest

7 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Johan
Johan
4 maart 2022 - 10:22 10:22

Bruno zegt hier dat de Oost-Vlaamse mux er gekomen is op initiatief van Lenny Cant. Lenny heeft zelf drie stations (Goldies, Goldies+ en Radio 77). Geen enkele van zijn eigen stations kan je terugvinden op DAB+. Dat begrijp ik toch niet. Je zou toch denken dat de initiatiefnemer zelf enthousiast is om deel te nemen?

Kevin
Kevin
4 maart 2022 - 13:56 13:56
Antwoord aan  Johan

Misschien komt dat nog , zeker misschien in radio 77 geval die nu de doorstart weer probeert maken. Ik hoop voor hun dat het lukt.

Willem
Willem
5 maart 2022 - 17:00 17:00
Antwoord aan  Johan

Ja, dat begrijp ik ook niet.
Wat zou de reden dan wel mogen zijn?

Willem
Willem
5 maart 2022 - 21:34 21:34
Antwoord aan  Johan

Raar, Zal wel om geld gaan zeker?
Of zou de Vlaamse overheid met geld over de brug komen?

Marc
Marc
3 maart 2022 - 20:54 20:54

Hoe goed is de ontvangst als je met de auto rondrijdt tussen deze steden? Kun je de autoweg blijven luisteren van Gent Naar St Niklaas?

En hoe is het binnenhuis?

100W op fm is 8km, 800W is 16km. Voor DAB?

Johan
Johan
4 maart 2022 - 10:29 10:29
Antwoord aan  Marc

Op de E17 kan je probleemloos luisteren van Antwerpen-Linkeroever tot voorbij Gent. Binnenshuis is een ander paar mouwen. In de centra van Gent, Aalst en Sint-Niklaas is het geen probleem. In de tussenliggende gebieden en aan de rand van de regio valt het signaal binnenshuis dikwijls al zeer snel weg.

Willem
Willem
3 maart 2022 - 12:21 12:21

Was ook zeer snel opgestart.
Alleen is het geluid iets stiller en doffer dan de andere dab+ zenders ( bv blok 11A , 12 A , 5A)
Ook zou het vermogen nog om hoog mogen.
Dat zou het luister comfort ten goede komen.

Don`t copy text!
7
0
Deel hier gerust uw gedachtenx