RadioVisie

  • .
    .

DAB+ in Oost-Vlaanderen: Broadcast Partners

Sedert 1 februari kunnen lokale omroepen in Oost-Vlaanderen gebruik maken van de DAB+ distributie. In zeer korte tijd werden de DAB+ zendinstallaties door Broadcast Partners opgebouwd zodat de multiplex ook daadwerkelijk op de vooropgestelde datum om 00:00 van start kon gaan. Een babbel met verschillende betrokkenen in het traject naar DAB+ in België. Vandaag is Christiaan Pladdet Sales Manager bij Broadcast Partnersaan het woord.

Waarom DAB+? 

Met DAB+ is het mogelijk om radiosignalen digitaal uit te zenden. DAB+ geeft een betere geluidskwaliteit en biedt extra mogelijkheden voor de radiostations en luisteraars. Denk daarbij aan een groter bereik, meer radiokanalen en extra informatie in de vorm van bijvoorbeeld een slide show. Daarnaast blijft FM natuurlijk belangrijk omdat hier nog altijd de meeste luisteraars op afstemmen.

Hoe is DAB+ tot stand gekomen in Oost-Vlaanderen? 

Voor de lokale DAB+ in Vlaanderen was het vrijkomen van kanaal 10 erg belangrijk. Om DAB mogelijk te maken heeft Broadcast Partners in 2019 een klacht ingediend bij het VRM tegen het onnodig bezet houden van kanaal 10 door Norkring. Frequenties zijn namelijk een schaars goed en het niet in gebruik nemen van een frequentie is volgens de regelgeving dan ook niet toegestaan. 

Na een lange procedure is kanaal 10 uiteindelijk terug beschikbaar gekomen en dat maakt DAB+ voor de lokale omroepen mogelijk. Voor de omroepen in Oost-Vlaanderen was het snel duidelijk en is er gezamenlijk voor het aanbod van Broadcast Partners geopteerd. Ht is een goede keus gebleken want de DAB+ van Oost-Vlaanderen is al vanaf 1 februari on-air. 

Wat zijn de reacties op de ontwikkelingen?

Die vernemen we vooral van onze klanten en die geven aan dat ze enorm veel reacties ontvangen van hun luisteraars die de stations nu op DAB+ kunnen ontvangen. Reacties van mensen die luisteren vanuit Brussel, Nederland of zelfs Noord Frankrijk. Dat is toch geweldig!

Wat zijn de toekomstplannen voor DAB+ van Broadcast Partners?

Bij ons gaat de ontwikkeling op het gebied van DAB+ natuurlijk altijd door, denk aan de door ons ontwikkelde DAB+ multiplex. Eerst alleen als hardware module beschikbaar, maar nu ook als cloud variant waardoor het beheer eenvoudig is. DAB+ gaat niet meer verdwijnen en wij faciliteren omroepen graag met onze producten en services.


Heynen
Topartikels bij RadioVisie Blikvangers op deze dag
Je zou ook interesse kunnen hebben in...
Inschrijven
Abonneren op
guest

1 Reactie
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Guido Schotmans
Guido Schotmans
4 maart 2022 - 13:51 13:51

Wow, lezen die van Broadcast Partners echt de mails van luisteraars? Ik kan het nauwelijks geloven. Nog nooit hebben die een mail beantwoord. Ik vraag me zelfs af hoe dit artikel tot stand kwam. Hebben jullie Christiaan Pladdet gecontacteerd of heeft die zichzelf uitgenodigd ?

Don`t copy text!
1
0
Deel hier gerust uw gedachtenx