RadioVisie

  • .
    Heynen
    .
Heynen

DAB+ in Noordrijn-Westfalen van start

In de Duitse deelstaat Noordrijn-Westfalen start binnen enkele weken de verdeelprocedure van capaciteit op een nieuw regionaal DAB+-net (kanaal 9D). Goed om de gehele deelstaat te bereiken. Hiermee wordt de uitrol van digitale etherradio voor regionale omroepen in de deelstaat met de meeste inwoners van het land eindelijk een feit.

Al begin 2019 gaf de regionale mediaraad goedkeuring voor het plan om twee nieuwe regionale DAB+-netten in Noordrijn-Westfalen op te zetten. Dit was toen naar aanleiding van een call for interest waar veel reacties op kwamen. De multiplex dekt immers de gehele deelstaat.

Het afgelopen anderhalf jaar is er achter de schermen hard gewerkt aan de voorbereidingen. Zo moest de Bundesnetzagentur, de Duitse telecomregulator, op zoek naar frequenties en deze coördineren. En dat was een tijdrovende klus, want er moest onderhandeld worden met België en Nederland. Die laatste had ook de nodige eisen, maar er is inmiddels een akkoord. Hierdoor kunnen er in Nederland bijvoorbeeld een nieuw landelijke dekkend netwerk voor commerciële radio en een nieuw landelijk netwerk voor MTVNL, worden gecreëerd.

Het netwerk dat de gehele deelstaat Noordrijn-Westfalen dekt, gaat naar verwachting uitzenden op kanaal 9D. In Nederland wordt dit kanaal momenteel gebruikt in Friesland en Zeeland voor het bovenregionale netwerk, maar ook dit gaat veranderen.

Belangrijke stap

“Met het besluit over de DAB+ aanbesteding is nu een belangrijke stap gezet in de richting van meer diversiteit” zo zegt Tobias Schmid, hoofd van de regionale mediaraad van Noordrijn-Westfalen. “Het audiolandschap in NRW zal aanzienlijk worden verrijkt met het nieuwe digitale aanbod.” Binnen enkele weken start de verdeelprocedure. Deze wordt gepubliceerd in het staatsblad van de deelstaat.

Noordrijn-Westfalen kent momenteel slechts drie DAB+-netten. Allereerst is er het landelijke netwerk op kanaal 5C waar de landelijke publieke omroep Deutschlandfunk gebruik van maakt, samen met diverse landelijke commerciële stations zoals NRJ, Absolut Relax, Sunshine Live en Radio Bob. Sinds kort is er een tweede ‘Bundesmux’ bijgekomen op kanaal 5D en 9B. Hierop zijn onder meer Rock Antenne, RTL en Absolut Oldie Classic te ontvangen. Tenslotte heeft ook de regionale publieke omroep WDR een netwerk (11D) tot haar beschikking. Hierop worden al haar stations uitgezonden, inclusief alle regionale edities van WDR 2. (radio.nl)


Spotlight
Topartikels bij RadioVisie Blikvangers op deze dag
Je zou ook interesse kunnen hebben in...
Inschrijven
Abonneren op
guest

1 Reactie
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Joris Driepinter
Joris Driepinter
5 november 2020 - 10:21 10:21

Ik ben benieuwd of er nu eindelijk ook lokale radiozenders bijkomen uit de groep Radio NRW zoals Welle Niederrhein en Antenne Niederrhein. Antenne Bayern komt er wel al op maar dat is een heel stuk verder van de deur.

Don`t copy text!
1
0
Deel hier gerust uw gedachtenx