RadioVisie

  • .
    Amptec
    .

DAB+ in nieuwe auto’s: EU-landen hebben nog drie maanden

>> Nieuw! RadioVisie kan je nu ook volgen via Instagram en LinkedIn!

Alle EU-lidstaten moeten binnen uiterlijk drie maanden voldoen aan de European Electronic Communications Code (EECC). De richtlijn trad in werking op 20 december 2018 en moet uiterlijk op 21 december 2020 door de EU-lidstaten in nationale wetgeving zijn omgezet.

In artikel 113, bijlage XI van de EECC staat: “Elke autoradio-ontvanger die is geïntegreerd in een nieuw voertuig van categorie M1 en die vanaf 21 december 2020 op de markt voor verkoop of verhuur in de Unie wordt aangeboden, moet een ontvanger bevatten die in staat is om in ieder geval radioservices te ontvangen die worden aangeboden via digitale terrestrische radio-uitzendingen.”

De verordening, die geldt voor alle EU-lidstaten – ongeacht de status van DAB in elk land – geeft landen ook vrijblijvend de mogelijkheid om nieuwe wetgeving in te voeren met betrekking tot consumentenontvangers.

Verschillende EU-landen, waaronder Duitsland, het Verenigd Koninkrijk en Italië, hebben al regelgeving ingevoerd om de EECC-richtlijn in nationale wetgeving om te zetten.

In Duitsland zullen alle radio-ontvangers in nieuwe auto’s vanaf 21 december 2020 digitale radiomogelijkheden moeten hebben. In het Verenigd Koninkrijk zullen alle radio’s die in nieuwe personenauto’s worden gemonteerd, vanaf 2021 standaard worden geleverd met digitale radio na nieuwe regelgeving die door het parlement is aangenomen.

In Italië moeten alle nieuwe radio-ontvangers (consumenten en auto’s) die al vanaf januari 2020 worden verkocht, DAB+ bevatten. Italië was daarmee het allereerste EU-land dat de verordening effectief invoerde.

In Frankrijk wordt een voorstel dat alle nieuwe autoradio’s verplicht om digitale radiomogelijkheden toe te voegen – in lijn met de deadline van de EECC – deze maand door het parlement herzien. Andere landen, waaronder Nederland, België, Denemarken, Zweden, Oostenrijk, Griekenland, Tsjechië, Slovenië, Polen en Malta, hebben allemaal procedures gestart om de EECC in nationale wetgeving om te zetten. Vorige week publiceerde zelfs Spanje een concept van zijn telecomverordening, dat ook voldoet aan de EECC. Al is er ook een klein groepje manifeste achterblijvers, waaronder Portugal, Ierland en Finland.

Patrick Hannon, voorzitter van WorldDAB, zei: “Het besluit van de EU om alle nieuwe autoradio’s te verplichten om digitale aardse uitzendingen te ontvangen, heeft de vooruitzichten voor DAB+ radio in Europa veranderd. Een groeiend aantal landen zet de richtlijn om in nationale wetgeving. We dringen er bij de landen die de EECC nog niet hebben geïmplementeerd op aan om onmiddellijk in actie te komen en ervoor te zorgen dat automobilisten in alle EU-lidstaten profiteren van de voordelen van digitale radio: meer keuze, duidelijker audio en verbeterde datadiensten”.


TVV Sound

Blikvangers op deze dag

Je zou ook interesse kunnen hebben in...

Europees Parlement verplicht digitale autoradio

Het Europees Parlement keurde gisteren de vernieuwde «Europese elektronische communicatiecode» (EECC) goed. Die verplicht onder Lees verder

Blad 1486: Radio 2, DAB+ in Frankrijk, Conan O’Brien

• Radio 2: terugblik op de jaren '60 en '70 op Hemelvaart • Frankrijk: DAB+ Lees verder

Blad 1485: Qmusic vs Q-dance, Loopreizen Radio, Heart 00s

• Nederland: Qmusic en Q-dance regelden hun dispuut in der minne • Nederland: Loopreizen Radio Lees verder

Blad 1481: small scale DAB+, NFT’s, Radiodays Europe (video)

• Met 37 op één lokale DAB+ in Liverpool • Spotify: artiesten kunnen NFT promoten Lees verder

Blad 1479: Radio Maaskant, Radio ZRO, Han Hollander

• Radio Maaskant verdwenen van Limburgse DAB+ • VRM: Lokale radio ZRO moet ook Gentse Lees verder

Blad 1477: Nostalgie, Radio 538, Brillux Radio (audio)

• Urbanus, CPex en Emma Bale vervolledigen Nostalgie Beach Festival • Radio 538 vervangt Die Lees verder

Klavertje vier bij Talpa Network

538 Classics, Radio 10 80’s Hits, Sky Radio Nice & Easy en Vintage Veronica, betaalden Lees verder

VK: Bouwvakkersradio landelijk op DAB (video)

Het station timmert al vijf jaar aan de weg, maar hun verschijning op DAB+, met Lees verder

Inschrijven
Abonneren op
guest
0 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Don`t copy text!
0
Deel hier gerust uw gedachtenx
()
x