fbpx

RadioVisie

  • .
    Amptec
    .
TVV Sound

DAB+ in nieuwe auto’s: EU-landen hebben nog drie maanden

Alle EU-lidstaten moeten binnen uiterlijk drie maanden voldoen aan de European Electronic Communications Code (EECC). De richtlijn trad in werking op 20 december 2018 en moet uiterlijk op 21 december 2020 door de EU-lidstaten in nationale wetgeving zijn omgezet.

In artikel 113, bijlage XI van de EECC staat: “Elke autoradio-ontvanger die is geïntegreerd in een nieuw voertuig van categorie M1 en die vanaf 21 december 2020 op de markt voor verkoop of verhuur in de Unie wordt aangeboden, moet een ontvanger bevatten die in staat is om in ieder geval radioservices te ontvangen die worden aangeboden via digitale terrestrische radio-uitzendingen.”

De verordening, die geldt voor alle EU-lidstaten – ongeacht de status van DAB in elk land – geeft landen ook vrijblijvend de mogelijkheid om nieuwe wetgeving in te voeren met betrekking tot consumentenontvangers.

Verschillende EU-landen, waaronder Duitsland, het Verenigd Koninkrijk en Italië, hebben al regelgeving ingevoerd om de EECC-richtlijn in nationale wetgeving om te zetten.

In Duitsland zullen alle radio-ontvangers in nieuwe auto’s vanaf 21 december 2020 digitale radiomogelijkheden moeten hebben. In het Verenigd Koninkrijk zullen alle radio’s die in nieuwe personenauto’s worden gemonteerd, vanaf 2021 standaard worden geleverd met digitale radio na nieuwe regelgeving die door het parlement is aangenomen.

In Italië moeten alle nieuwe radio-ontvangers (consumenten en auto’s) die al vanaf januari 2020 worden verkocht, DAB+ bevatten. Italië was daarmee het allereerste EU-land dat de verordening effectief invoerde.

In Frankrijk wordt een voorstel dat alle nieuwe autoradio’s verplicht om digitale radiomogelijkheden toe te voegen – in lijn met de deadline van de EECC – deze maand door het parlement herzien. Andere landen, waaronder Nederland, België, Denemarken, Zweden, Oostenrijk, Griekenland, Tsjechië, Slovenië, Polen en Malta, hebben allemaal procedures gestart om de EECC in nationale wetgeving om te zetten. Vorige week publiceerde zelfs Spanje een concept van zijn telecomverordening, dat ook voldoet aan de EECC. Al is er ook een klein groepje manifeste achterblijvers, waaronder Portugal, Ierland en Finland.

Patrick Hannon, voorzitter van WorldDAB, zei: “Het besluit van de EU om alle nieuwe autoradio’s te verplichten om digitale aardse uitzendingen te ontvangen, heeft de vooruitzichten voor DAB+ radio in Europa veranderd. Een groeiend aantal landen zet de richtlijn om in nationale wetgeving. We dringen er bij de landen die de EECC nog niet hebben geïmplementeerd op aan om onmiddellijk in actie te komen en ervoor te zorgen dat automobilisten in alle EU-lidstaten profiteren van de voordelen van digitale radio: meer keuze, duidelijker audio en verbeterde datadiensten”.


TVV Sound
Je zou ook interesse kunnen hebben in...
Europees Parlement verplicht digitale autoradio

Het Europees Parlement keurde gisteren de vernieuwde «Europese elektronische communicatiecode» (EECC) goed. Die verplicht onder Lees verder

UK: Smooth Radio stopt op AM in Zuid-Wales (video)

Smooth Radio is niet langer via de middengolf te ontvangen in het zuiden van Wales. Lees verder

Blad 634: Nostalgie, Rush Limbaugh & Tenerife (video)

Het optellen is afgelopen, het aftellen van de 80s Top 880 bij Nostalgie kan beginnen. Lees verder

2003: DAB: VRT schiet twee keer mis (video)

Dat de openbare omroep uitbreidingsplannen had voor haar radiovloot wist de lezer van deze mediakrant Lees verder

2008: Digitale frequenties via vergelijkende toets

Gisteren besliste de Vlaamse Regering welke pakketten van digitale frequenties ter beschikking zullen worden gesteld Lees verder

Blad 630: Frankrijk, Dutch Dance Podcast & Verrukkelijke 15 (audio)

In Frankrijk hopen acht kandidaten op het 25ste plekje op de nationale DAB+. Een driedelige Lees verder

Blad 629: Sky Christmas, Times Radio, Antenne Bayern (video)

Het wordt pas Kerstmis als het ook uit je DAB+ komt, dus hier is Sky Lees verder

Lokale radio en DAB+: “Bijzonder complexe aangelegenheid”, zegt Dalle

In de (digitaal verlopen) commissie Media van het Vlaams parlement stelde Karin Brouwers (CD&V) gisteren Lees verder

Inschrijven
Abonneren op
guest
0 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Meer in dab+
Blad 607: RTL, Duitsland en Giel

Goedkope DRM-ontvangers komen eraan (in India)

Blad 602: DH Radio, TOPradio, DAB+ (video)

Blad 597: Ayco, Antenne Deutschland, Kanaal Koers (video)

Duitsland: DAB+ blijft gestaag groeien

Blad 594: DAB+ lokaal, NRJ en King David

Sluiten