RadioVisie

  • .
    .

DAB+ in Luxemburg: drie maanden testen, start in lente 2021

>> Nieuw! RadioVisie kan je nu ook volgen via Instagram en LinkedIn!

Er sijpelen stilaan wat meer details door over de DAB+ testuitzendingen die sinds een tiental dagen te horen zijn in het Groothertogdom Luxemburg. De digitale mux, die verschijnt als LUX-NAT DAB+, bevat alle acht bestaande FM-radioproducten die actueel in Luxemburg actief zijn.

Naast de twee RTL-programma’s (RTL Radio en RTL Radio Lëtzebuerg) zijn dat de particuliere omroepen Eldoradio, l’Essentiel Radio en Radio Latina, de niet-commerciële omroepen Radio ARA en Péiteng on Air (POA) en het openbare culturele radioprogramma 100.7.

Er wordt momenteel uitgezonden met twee zenders, in Dudelange (10 kW ERP) en Hosingen (2 kW ERP), op kanaal 7D. Het is de bedoeling dat er ook aanvullende zenders komen in Echternach en Wasserbillig.

Netbeheerder en RTL-dochter Broadcast Center Europe (BCE) zal volgens de zendvergunning in eerste instantie een beperkte periode van drie maanden mogen testdraaien, tot half december. Het testproject wil de mogelijkheden van DAB+ demonstreren voor landelijke dekking en nieuwe radioprogramma’s. De definitieve start is gepland in het voorjaar van 2021.

“Het doel van deze studie was om een ​​netwerk te creëren met een optimale dekking en om de kosten voor elk station te evalueren”, zegt projectingenieur Vincent Demarque van BCE. “Het omvat de opslagruimte die in de multiplex wordt gebruikt, de dekking (aantal zenderlocaties) en de gevraagde servicekwaliteit (ondersteuningsniveau en redundantie).”

Tot die tijd hebben alle stations individueel de mogelijkheid om voor hun eigen programma de drie belangrijkste parameters te wijzigen: de bitsnelheid voor audio en het encodertype (ODR of Fraunhofer), de bitsnelheid voor metadata (sommigen bereiden zich voor om de diavoorstelling te gebruiken) en het beveiligingsniveau (keuze uit de twee hoofdmodi EEP-A3 en EEP-A2).

Op basis van de conclusies en feedback van alle deelnemers zal dan in de lente van volgend jaar een officiële multiplex kunnen worden opgestart.

Update 2/10: Met Radio ROM uit Medernach is nog een andere Luxemburgse lokale radio gestart in deze BCE-testmux. Dit betekent dat er nu negen programma’s plus een testkanaal te horen zijn in het ensemble


Amptec

Blikvangers op deze dag

Je zou ook interesse kunnen hebben in...

Inschrijven
Abonneren op
guest

0 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Don`t copy text!
0
Deel hier gerust uw gedachtenx