RadioVisie

  • .
    .

DAB+ in Duitsland: de toestand per deelstaat

>> Nieuw! RadioVisie kan je nu ook volgen via Instagram en LinkedIn!

In Duitsland is het DAB+-landschap nog heel divers. Naast de twee grote Bundesmuxen heeft elke deelstaat ook een mux uit het ARD-net. Je ontvangt dus ongeveer overal wel minstens 35 radiostations. Op sommige plaatsen kan dat echter oplopen tot 60 of 70. In Duitsland zijn de deelstaten zelf bevoegd voor hun mediabeleid. Zij mogen dus zelf beslissen of ze al dan niet private muxen invoeren, zowel landelijk, regionaal als lokaal. Een actueel overzicht per deelstaat, in alfabetische volgorde.

Baden-Württemberg

In Baden-Württemberg zijn er twee digitale radioplatforms van Südwestrundfunk, opgedeeld in de regio’s noord en zuid. Voorts is er een landelijke particuliere DAB+ met 16 programma’s. Voor kleine lokale radiostations en niet-commerciële stations wordt nagedacht hoe men die naar DAB+ kan halen. Een eerste lokale project is gepland in Tübingen.

Beieren

Beieren heeft het grootste DAB+-aanbod: per regio zijn – naast de twee Bundesmuxen – nog drie of vier digitale ensembles te beluisteren: Bayerischer Rundfunk exploiteert een landelijke multiplex, die vier exclusieve digitale producten bevat (BR Puls, BR Schlager, BR Heimat en BR24 live). Bovendien zendt de BR uit op zes regionale platforms: naast de regionale versies van Beieren 1 en 2 zijn er vier landelijke en lokale particuliere radiostations in Neder-Beieren, Opper-Palts, Opper-Franken, Neder-Franken en Midden-Franken. Hun bereik via DAB+ wordt in de toekomst nog aanzienlijk uitgebreid.

Daarnaast exploiteert Bayern Digital Radio regionale particuliere muxen in München, Neurenberg, Augsburg, Ingolstadt, de Allgäu en in de uitlopers van de Alpen. Beieren is ook de enige deelstaat waar alle lokale FM-radiostations eveneens via DAB+ te beluisteren zijn. In Erlangen is er een extra lokaal testaanbod van het Fraunhofer Instituut.

Berlijn/Brandenburg

In beide deelstaten is er een zeer uitgebreid aanbod. Rundfunk Berlin-Brandenburg (rbb) exploiteert twee multiplexen voor Berlijn en Brandenburg. In het Berliner Bouquet zijn ook programma’s van andere ARD-zenders te beluisteren. Daarnaast zijn er twee particuliere DAB+-platforms, één alleen voor Berlijn en één voor beide deelstaten, met samen meer dan 29 privékanalen. Over het algemeen heeft de hoofdstad het grootste aanbod aan DAB+-programma’s, met meer dan 60 programma’s, waaronder veel niche-programma’s. 16 private radioprogramma’s zijn exclusief beschikbaar via DAB+.

Bremen

In Bremen en Bremerhaven zendt Radio Bremen een regionale multiplex uit met zeven programma’s. De kinderradio Die Maus zit exclusief op DAB+. Daarnaast hebben beide steden een particuliere mux met momenteel tien radioprogramma’s. Radio Nordseewelle en Schlager Radio zijn twee exclusief digitale programma’s. Binnenkort worden meer stations toegevoegd aan deze mux.

Hamburg

In Hamburg is het platform van Norddeutscher Rundfunk (NDR) te horen met drie exclusieve producten via DAB+ (Musikwelle NDR Blue, Schlagerwelle NDR Plus en NDR Info Spezial). Er is ook een regionale mux met 17 private radio’s, niet-commerciële radio’s en een studentenradio. Radio Schleswig-Holstein (R.SH) en de particuliere radiostations in Nedersaksen ffn en Antenne Niedersachsen gebruiken dit platform om pendelaars te bedienen. Acht van deze programma’s zijn niet via FM te beluisteren.

Omwille van de grote vraag kondigde de Medienanstalt Hamburg/Sleeswijk-Holstein de komst aan van een tweede particulier ensemble met maximaal 16 extra programma’s.

Hessen

Hessen heeft een regionale mux met acht programma’s en twee regionale particuliere muxen voor Noord- en Oost-Hessen en voor Zuid-Hessen en het Rijn-Maingebied. Die in het noorden telt elf commerciële en niet-commerciële stations, de zuidelijke mux telt 14 particuliere radiostations. In het noorden zijn FFH Rock en “planet radio black beats” (eveneens van de FFH groep) exclusieve DAB+-programma’s. In het zuiden bedient Antenne Mainz vanuit Rijnland-Palts eveneens de pendelaars in het hele Rijn-Maingebied en Zuid-Hessen. Het zendernetwerk wordt nog verder uitgebreid.

Mecklenburg-Vorpommern

In Mecklenburg-Vorpommern is momenteel naast de twee Bundesmuxen enkel het platform van de Noord-Duitse Omroep (NDR) regionaal te horen, met drie exclusieve DAB+-programma’s (NDR Blue, Schlagerwelle NDR Plus en NDR Info Spezial). Momenteel wordt gesproken over de introductie van regionale private muxen. Onder andere de niet-commerciële lokale radio LOHRO wil ook in de digitale ether en kreeg hiervoor toestemming.

Nedersaksen

Het platform van de Noord-Duitse Omroep (NDR) is regionaal te beluisteren in Nedersaksen, inclusief drie exclusieve DAB+-programma’s (Musikwelle NDR Blue, Schlagerwelle NDR Plus en NDR Info Spezial). De mux laat ook ruimte voor de particuliere omroepen ffn, Antenne Niedersachsen, 90.VIER en Radio Nordseewelle. ffn is te horen in de regionale ensembles Hamburg en Bremen/Bremerhaven, Antenne Niedersachsen in Hamburg en Radio 90.VIER en Radio Nordseewelle in Bremen/Bremerhaven, met bereik in delen van Nedersaksen.

Noordrijn-Westfalen

In Noordrijn-Westfalen zendt de Westdeutscher Rundfunk (WDR) uit op een landelijk platform. Dat bevat eveneens de exclusieve DAB+ programma’s Die Maus (kinderradiozender), 1Live Diggi en WDR Event. Eind oktober start de langverwachte eerste private landelijke mux met 16 radiostations.

Rijnland-Palts

Rijnland-Palts heeft een gemengd, landelijk platform van Südwestrundfunk en drie particuliere radiostations (RPR.1, bigFM, Rockland Radio). Rockland Radio is enkel via DAB+ landelijk te beluisteren, terwijl SWR het exclusief digitale product Welle SWR Aktuell aanbiedt en de jeugdradio DASDING, die ook een beperkte dekking heeft op FM. Voorts is er enkel een lokale mux met momenteel zeven radioprogramma’s in Bad Kreuznach en Untere Nahe.

Saarland

Saarland heeft het regionaal platform van de Saarländischer Rundfunk (SR), met met nieuwskanaal Antenne Saar en de kinderradio Die Maus als exclusieve programma’s via DAB+. Radio Salü is in deze mux het enige landelijke particuliere radioprogramma. De reeds lang aangekondigde private mux zal voorlopig wellicht enkel regionaal van start gaan in Merzig.

Saksen

In Saksen zijn er naast het Mitteldeutscher Rundfunk-platform, waaronder drie exclusieve DAB+-programma’s (MDR Klassik, MDR Schlagerwelt en MDR Tweens), ook twee lokale privé-muxen in Leipzig en Freiberg. Er zijn 14 privéstations in de ether in Leipzig en zeven in Freiberg. Binnenkort start in Chemnitz een derde lokale multiplex. De Sächsische Landesmedienanstalt, de Saksische mediaregulator, bereidt grotere, regionale muxen voor. Het particuliere radioprogramma R.SA is met een proeflicentie al landelijk te beluisteren op het MDR-platform.

Saksen-Anhalt

Saksen-Anhalt heeft naast de regionale multiplex van Mitteldeutscher Rundfunk, waaronder drie exclusieve DAB+-programma’s (MDR Klassik, MDR Schlagerwelt en MDR Tweens), een landelijk particulier ensemble met zes programma’s. De programma’s van Radio Brocken en radio SAW zijn beschikbaar in verschillende regionale versies. Twee producten, “89.0 RTL In The Mix” en “1A Deutsche Hits”, zijn exclusief digitale producten.

Sleeswijk-Holstein

Sleeswijk-Holstein heef het platform van de Norddeutschen Rundfunks (NDR), inclusief drie exclusieve DAB+-programma’s (Musikwelle NDR Blue, Schlagerwelle NDR Plus en NDR Info Spezial). De particuliere omroep R.SH. in Lübeck, Kiel en op Sylt biedt via deze mux regionale programma’s aan. Daarnaast zijn er drie lokale muxen met een proeflicentie. In Lübeck zijn er acht privé-radio’s te horen, in Kiel vijf, waarvan vier commerciële, en op Sylt twee privé-radio’s. De particuliere omroepen Radio Hamburg en Hamburg Zwei hebben het DAB+-zendgebied uitgebreid naar Lübeck in functie van de vele weekendverblijvers. Ook de toeristische omroep Antenne Sylt is te horen in Kiel en Lübeck. Recent werd aan beide muxen Ostseewelle, een radiostation uit Mecklenburg-Vorpommern, toegevoegd.

Thüringen

Thüringen heeft het regionaal platform van de Mitteldeutschen Rundfunks (MDR) met onder meer drie exclusieve DAB+-programma’s (MDR Klassik, MDR Schlagerwelt en MDR Tweens) te beluisteren. Binnenkort wordt een eerste private mux gelanceerd. Operator Divicon Media zal die in eerste instantie opstarten in de omgeving van Erfurt/Weimar.

Meest gelezen artikels over DAB+ bij RadioVisie (60 dagen)


Blikvangers op deze dag

Je zou ook interesse kunnen hebben in...

Inschrijven
Abonneren op
guest

0 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Don`t copy text!
0
Deel hier gerust uw gedachtenx