RadioVisie

  • .
    .

DAB+ in Brussel: radio’s vragen eerst meer capaciteit en centen

>> Nieuw! RadioVisie kan je nu ook volgen via Instagram en LinkedIn!

Er lijkt eindelijk wat (langzaam) schot te komen in de moeilijke totstandkoming van een lokale DAB+ mux voor Brussel voor de Federatie Wallonië-Brussel. Elf van de 17 in 2019 erkende Brusselse onafhankelijke radio’s hebben samen de vzw ‘dab.brussels’ opgericht.

De elf stations die het voortouw nemen zijn AraBel, BX FM, Capsao, Euradio, Judaïca, KIF, Mara FM, Onda, RCF, SkyLive en Vibration. Zes van de elf bestaan al via FM, de overige vijf zijn nieuwkomers die in 2019 enkel een erkenning kregen voor de digitale ether.

Uit een en ander kun je zijdelings besluiten dat de overige zes digitaal erkende radiostations in Brussel het ‘laten hangen’. Dan gaat het concreet om Belgahay, Gold FM, Campus, Alma, Panik en Air Libre. Die zenden momenteel al uit via FM. Op BelgaHay na, een station voor de Armeense gemeenschap in Brussel, maar dat bestaat wel als een programma via Radio Campus. Ofwel hebben deze zes de digitale erkenning twee jaar geleden enkel aangevraagd om bewust de opstart van de mux zo lang mogelijk te vertragen. Tenminste, dat laatste is wat je hier en daar hoort fluisteren.

De 11 stichtende leden roepen deze zes stations op “om samen DAB+ voor onafhankelijke radio’s in Brussel te verdedigen met publieke en private instanties en zo het hele publiek in de sociaal-economische zone van Brussel te bereiken”.

Van een concrete start van de mux is dus voorlopig zeker nog geen sprake. Er is wel een domeinnaam dab.brussels vastgelegd met een voorlopige wachtpagina. Opmerkelijk is dat dab.brussels in haar mededeling enkel kritiek uit op de beperkte capaciteit die de lokale radio’s krijgen op DAB+ (64 kbp/s waar de landelijke en provinciale radio’s in Wallonië over 96 kbp/s beschikken).

“Het blok 12B, dat is toegewezen aan de 17 radio’s in Brussel, maakt het onder de huidige wettelijke voorwaarden, niet mogelijk om met voldoende kwaliteit uit te zenden. DAB+ wordt niettemin aangeprezen als de kwaliteit van de toekomst. Daarom vraagt de vzw dab.brussels van de autoriteiten van de Federatie Wallonië-Brussel prioriteit om de mogelijkheid te krijgen om de uitzendvoorwaarden dringend te optimaliseren en om de nodige financiële middelen te verstrekken voor de jaarlijks terugkerende kosten die nodig zijn voor de werking van de DAB+.”

Het maatschappelijke doel van de vzw is daarom voorlopig beperkt tot die twee doelstellingen. Mogelijk proberen de elf ‘popelende’ stations hiermee de zes ‘twijfelaars’ over de streep te trekken.


Blikvangers op deze dag

Je zou ook interesse kunnen hebben in...

Inschrijven
Abonneren op
guest

0 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Don`t copy text!
0
Deel hier gerust uw gedachtenx